Forskning & Framsteg

Nattens hormon

- Av Johan Jarnestad

Mängden av melatonin i blodet är som högst på natten. Ljuskänsli­ga celler i näthinnan sänker halten när det är ljust.

sedan och med tiden har konsumtion­en stigit utan att det kommit några vetenskapl­igt grundade larm om allvarliga biverkning­ar.

– Miljontals människor har tagit det här. Så därför kan man säga att säkerheten är betryggand­e hög, säger Jan Hedner.

På sin egen mottagning träffar han ofta patienter som har svårt att somna före klockan två eller tre på natten. Det är ett vanligt problem. Enligt vissa uppskattni­ngar lider upp till var tionde person av det som kallas Delayed Sleep Phase Disorder (DSPD). I somliga fall beror det på en mutation i genen CRY1 som ingår i cellernas biologiska klocka.

De drabbade har stora problem att sköta skola, arbete och annat i vardagen.

– Där har melatonin en ganska bra effekt. Även om en del är placeboeff­ekter så är mycket vunnet ändå för det är en väldigt plågad patientgru­pp, säger Jan Hedner.

För en del patienter är medicinen verkningsl­ös. På förhand är det svårt att avgöra vilka som kommer att bli hjälpta. Annika hör till de lyckligt lottade. Varje kväll tar hon punktligt en kombinatio­n av kort- och långtidsve­rkande melatonint­abletter och somnar strax efter klockan tio.

– Jag vaknar utsövd. Nu jobbar jag 75 procent och kan sköta hem och hushåll själv. Jag har ju fått livet tillbaka. Så är det faktiskt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden