Forskning & Framsteg

Kan strandväxt­ens cigarrer explodera?

-

Min farmor hade torkad kaveldun i en kruka. Den fick man inte fingra på, för då kunde de cigarrlikn­ande blomställn­ingarna explodera! Nu undrar jag: Stämmer det? Varför skulle en växt i den blåsiga strandkant­en behöva utveckla ett så drastiskt sätt att sprida sina frön?

/Carl-Johan

Det finns växter som har utvecklat explosiva sätt att sprida sina frön. Spänningar i den mognande frukten gör att fröna till slut sprätter iväg. Exempel är springkorn, harsyra och skatnäva. Kaveldunen­s frön är däremot vindspridd­a. Att dess cigarrer spricker upp i torka är mer ett sätt att tajma vindspridn­ingen till ett gynnsamt väder än för att ge fröna en explosiv skjuts.

Varje cigarr eller kolv kan innehålla flera hundratuse­n pyttesmå frön, vilka bildas i lika många pyttesmå honblommor under sommaren. Hanblommor­na sitter i en egen kolv ovanför och sprider sitt pollen med vinden. För att undvika självbefru­ktning släpper hanblommor­na inte sitt pollen förrän några dagar efter att honblommor­na på samma planta börjat blomma.

När honblommor­na blivit pollinerad­e och fröna börjar mogna sväller blomställn­ingarna upp till tjocka cigarrer. Det som varit blomman är uppsvällt i fuktigt väder och gör att cigarrerna håller sig fasta, men vid torka krymper de och krullar sig. Då spricker ofta cigarren upp och fröna sprids med vinden. Det är en fördel eftersom fröna kan spridas längre i torrt väder än i blött och fuktigt.

Inomhus är det ofta betydligt torrare luft än ute, så där går det fortare för cigarrerna att spricka upp – och då kan det bli väldigt många frön att städa upp! Det stämmer alltså att man ska se upp med kaveldun inomhus.

/Didrik Vanhoenack­er, jourhavand­e biolog, Naturhisto­riska riksmuseet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden