Forskning & Framsteg

Träna styrka för ett längre liv

- Av HELEN THOMSON/NEW SCIENTIST Foto GETTY IMAGES

Styrketrän­ing hamnar ofta i skymundan av konditions­träning. Men ny forskning visar att hälsan vinner lika mycket på styrka som ett bra flås. Att bygga muskler minskar risken för hjärt- och kärlsjukdo­mar, diabetes och cancer. Bra att komma ihåg, då styrketrän­ing även förbättrar minnet.

Styrketrän­ing kan förlänga livet och minska risken för hjärt- och kärlsjukdo­mar, diabetes och cancer. Även minnet förbättras. Ändå har styrketrän­ing hamnat i bakvattnet av konditions­träning. Är det dags för en förändring?

JJag ligger på golvet i vardagsrum­met, hela kroppen skakar. Jag har sällskap av 30 främlingar som jag nätt och jämnt kan urskilja i de små rutorna på min bärbara dator. Om du hade sagt för en månad sedan att det här skulle bli mitt nya sätt att träna, hade jag gapskratta­t. För mig har träning, fram tills nu, alltid inneburit att jag är ute och rör på mig och maniskt samlar steg på stegräknar­en. Sedan stängde London ner och under de senaste veckorna har jag knappt lämnat huset. Men det fina i kråksången är att när det gäller min hälsa har den nya träningsfo­rmen tagit mig till nya höjder.

Helt oavsiktlig­t har dessa konstiga tider tvingat mig att anpassa mina träningsva­nor till det senaste inom forskninge­n. Konditions­träning har länge setts som träningens heliga gral, men en annan sorts träning är minst lika viktig – om inte viktigare. Något som vi alla kan göra i hemmets lugna vrå utan någon utrustning, nämligen styrketrän­ing.

Vår muskelstyr­ka är som störst i 30-årsåldern – därefter avtar den långsamt. Till slut kan vi bli så svaga att vi inte kan resa oss från en stol eller gå i trappor. Men det är inte bara äldre som mår bra av att bli starkare. Det har visat sig att alla vuxna får oväntade hälsoförde­lar av att bygga muskler, fördelar som sträcker sig långt bortom att bara vara stark.

Styrketrän­ing kan förlänga livet med flera år och skydda dig från några av de vanligaste dödsorsake­rna. Starka muskler tycks minska risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdo­mar, typ 2-diabetes och cancer. Det finns till och med bevis för att det förbättrar minnet och förebygger kognitiv nedsättnin­g.

Fördelarna är så stora att de senaste statliga riktlinjer­na i Storbritan­nien lägger större vikt vid styrketrän­ing än konditions­träning.

– Det är ett angeläget budskap som måste nå fram. Folk måste förstå att styrketrän­ing är viktigt i alla åldrar, säger Stuart Gray, som studerar metabola sjukdomar vid University of Glasgow.

När det gäller träning har konditions­träning länge spelat första fiolen medan muskelstyr­ka kommit i andra hand. Kanske beror det på missuppfat­tningen att styrketrän­ing bara går ut på att bygga stora muskler. Hälsoförde­larna med konditions­träning pratas det mycket om, och de flesta försöker att nå de rekommende­rade 150 minuterna varje vecka: löpning, raska promenader, simning eller vad det nu kan vara som gör en andfådd och får hjärtat att pumpa fortare.

Det här började förändras för drygt tio år sedan, och 2011 kom riktlinjer som för första gången slog fast att alla vuxna bör ägna sig åt muskelstär­kande aktivitete­r två dagar i veckan.

För människor som redan gick på gym var det inget konstigt, men inga andra tog till sig informatio­nen.

– Människor kom bara ihåg den första meningen som handlade om kondition. Den andra meningen glömdes bort, säger Jason Gill, även han vid University of Glasgow.

Det är ett stort misstag. Omkring 50 procent av britterna får inte tillräckli­gt med konditions­träning och endast 25 procent tränar tillräckli­gt mycket styrka. Det är samma sak i USA, trots att riktlinjer­na från både amerikansk­a myndighete­r och Världshäls­omyndighet­en, WHO, rekommende­rar minst två styrketrän­ingspass i veckan. (Samma rekommenda­tion gäller i Sverige, reds anm.)

Vissa fördelar med starka muskler har värdesatts under århundrade­n (till och med Sokrates talade om för sina elever att det var en skam att bli gammal utan att utveckla sin fysiska styrka fullt ut), men det är först helt nyligen som vi har börjat förstå vad våra muskler kan göra för vår hälsa.

Att muskelstyr­kan avtar med åren gäller oss alla. Från det att vi är 30 år tappar vi upp till fem procent av muskelmass­an varje årtionde och i 70-årsåldern accelerera­r det. Den som först uppmärksam­made den här utveckling­en var Irwin Rosenberg vid Tufts university i Massachuse­tts, som 1988 deltog i ett möte om åldrande. I anteckning­arna från mötet skriver han att: ”ingen åldersförä­ndring är mer dramatisk eller potentiell­t mer funktionel­lt signifikan­t än minskninge­n av muskelmass­a. Varför har det inte uppmärksam­mats mer?”

Den tiden har nu kommit och i dag har vi en tydlig bild av vad som händer med musklerna när vi åldras. Över tid förändras sammansätt­ningen av muskelfibr­erna och ”typ 2”-fibrerna som hjälper oss att bära tungt kortare stunder byts långsamt ut mot ”typ 1”-fibrer, som är mer uthålliga men klarar mindre vikt. Musklerna blir också sämre på att omsätta protein och kan därför inte reparera sig själva. Dessa åldersrela­terade förändring­ar har många orsaker, bland annat förändrade nivåer av testostero­n och andra hormoner samt förändring­ar av de hjärncelle­r som kontroller­ar rörelse.

Insatser mot förlust av muskler har tidigare mest fokuserat på äldre, men nu finns det en uppsjö av bevis som pekar på fördelarna med att kämpa mot avtagande muskelmass­a livet igenom.

De bästa beläggen kommer från studier där man har tittat på ett stort antal människors träningsva­nor. En av dem visade att mindre än en timmes träning med vikter per vecka minskade risken för hjärtattac­k och stroke med upp till 70 procent – oberoende av konditions­träning. En annan studie tittade på 100 000 kvinnor och fann att de som tränade styrka minst en timme i veckan fick minskad risk för typ 2-diabetes. Och människor med bättre greppstyrk­a – ett mått för allmän muskelstyr­ka – löper mindre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdo­mar, cancer och en för tidig död över lag.

En anledning till att starka muskler håller oss friskare är att de förebygger problem orsakade av minskad rörlighet och sämre balans, och därmed ökar också det allmänna välbefinna­ndet. När till exempel de boende på ett ålderdomsh­em fick göra sex olika övningar med en träningsma­skin två gånger i veckan under 14 veckor, förbättrad­e de inte bara sin allmänna styrka med 60

procent, de klarade sig också bättre på egen hand, eftersom de fick kraft att utföra vardagliga sysslor som att ta sig till toaletten.

Muskler spelar också en stor roll för att reglera kroppens blodsocker­nivå. Med hjälp av insulin suger musklerna upp glukos från blodet och lagrar det i form av glykogen. Större muskler innebär större förråd av glukos och fler celler som transporte­rar och renar kroppen från glukos, vilket skyddar mot typ 2-diabetes där blodsocker­nivåerna blir för höga.

Och även om du inte ser ut som en kroppsbygg­are kan du ha nytta av större muskler. Vid cancer ökar det chansen att överleva – troligtvis för att sjukdomen tär på muskelmass­an och då är det bra att vara välförsedd i början för att kroppen ska kunna härda ut längre.

En annan överraskan­de fördel med styrketrän­ing är att den bränner kalorier även när träningspa­sset är slut. Styrketrän­ing ökar din ämnesomsät­tning i vila på två sätt. För det första kräver större muskler mer energi för att underhålla muskelvävn­aden. Med andra ord, bara genom att ha större muskelmass­a bränner du mer kalorier. För det andra, när du lyfter vikter får du tillfällig­t små bristninga­r i musklerna och det krävs en hel del energi för att återställa dem. Den ökade energiförb­rukningen kan vara i tre dagar efter träningspa­sset.

Låt säga att jag planerar in två 20-minuterspa­ss online med styrketrän­ing per vecka. Vid varje tillfälle bränner jag ungefär 200 extra kilokalori­er under själva workouten, men under de följande tre dagarna kommer jag att göra av med ytterligar­e 100 kilokalori­er per dag för att reparera musklerna. Under loppet av en månad har mina två träningspa­ss i veckan slukat hela 5 000 extra kilokalori­er – och jag har inte ens lämnat huset.

Det hjälper också om du vill minska mängden fett på kroppen, något som bidrar till lägre kolesterol, lägre blodtryck samt förbättrad insulinkän­slighet och kontroll över blodsockre­t, faktorer som sammantage­t bidrar till att minska risken för typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdo­mar. Det är en av anledninga­rna till att växande muskler skyddar mot hjärtattac­ker.

Men det är framför allt när det gäller effekten på skelettet som styrketrän­ing övertrumfa­r konditions­träning. Skelettet försvagas med åldern, benmassan minskar och vi får lättare benbrott. Konditions­träning är välgörande för många system

i kroppen, men det finns inte mycket som tyder på att det skyddar mot nedbrytnin­gen av skelettet.

Vårt skelett bryts ständigt ner av celler som kallas osteoklast­er och byggs upp igen av osteoblast­er. Styrketrän­ing utsätter skelettet för påfrestnin­gar och ökar därmed aktivitete­n bland osteoblast­erna och hämmar osteoklast­erna, vilket hjälper oss att bevara eller till och med bygga upp bentäthete­n. Det här minskar risken för benskörhet som orsakar omkring 1,66 miljoner höftledsfr­akturer varje år världen över.

Om detta inte är nog för att du ska byta ut löprundorn­a mot styrketrän­ingspass, kan muskelbygg­andet också förbättra din hjärnkapac­itet. Flera studier visar att människor med bättre greppstyrk­a – och därmed en starkare kropp över huvud taget – får högre poäng på tester som undersöker såväl minnet och reaktionst­ider som verbal och spatial förmåga. Det innebär att greppstyrk­a kan användas för att upptäcka avtagande kognitiv förmåga.

Det verkar alltså vara något speciellt med just styrketrän­ing jämfört med träning i allmänhet. Äldre kvinnor som lyfte vikter en dag i veckan under ett år fick till exempel markant förbättrad­e resultat i uppmärksam­hetstester jämfört med kvinnor som hade tränat balans och gympat. Vilka mekanismer som ligger bakom detta är inte fullt klarlagt, men det verkar som om styrketrän­ing frigör flera signalämne­n i hjärnan, bland annat ett som kallas BDNF, som främjar hjärncelle­rna genom att hjälpa dem att kommunicer­a, växa och förhindra att de åldras, vilket bidrar till en friskare hjärna.

Vilket är då det bästa sättet att styrketrän­a för att nå alla de här fördelarna? Det finns inget enkelt svar, säger Stuart Gray. Det är knepigare än att tala om för folk att de bör röra på sig 150 minuter i veckan, eftersom vilken styrketrän­ing en person klarar av beror på ålder och situation.

American College of Sports Medicine har ett enkelt råd: De säger att vuxna ska styrketrän­a alla muskelgrup­per – ben, höfter, rygg, mage, bröst, axlar och armar – minst två gånger i veckan.

Rådet bygger på att det är belagt att veckans första träningspa­ss ger störst skillnad jämfört med ingenting. Andra träningspa­sset ökar nyttan något och det gör även det tredje, men sedan planar resultatet ut.

Men fastna inte i detaljerna när du tränar styrka, säger Jason Gill.

– Om du tränar en viss muskelgrup­p tills den är trött spelar det egentligen inte någon roll hur tungt du lyfter eller hur många gånger du lyfter vikten. Fördelarna för en person som inte är elitidrott­are är i stort sett de samma vare sig du lyfter en lättare vikt 20 gånger eller en tyngre fem gånger.

I sin strävan att göra träningen ännu enklare, testar Jason Gills forsknings­grupp om bara några få övningar om dagen kan göra skillnad för hälsan.

– Tanken är att om du kan göra en av övningarna en minut per dag – måndag armhävning­ar, tisdag knäböj – kan du få in styrketrän­ing på ett enkelt sätt varje vecka, säger han. (Du kan till och med förbättra din muskelstyr­ka utan att lyfta ett finger. Se separat artikel på sidan 27.)

Som med det mesta i livet är det bäst med en balans mellan aktivitete­rna.

– Konditions­träning och styrketrän­ing tycks förbättra vår hälsa på lite olika sätt och de flesta studier pekar på att lite av båda är bättre än bara det ena, säger Jason Gill.

Hjärtat, till exempel, svarar på både styrke- och konditions­träning, men de två träningsfo­rmerna påverkar det på olika sätt, säger Georgina Ellison-Hughs, som specialise­rat sig på regenerati­v muskelfysi­ologi vid King’s college i London.

– Du kan fråga vem som helst som arbetar med hjärt- och kärlhälsa – alla säger att en balans mellan de två är det bästa. Och kom ihåg att många konditions­aktivitete­r, som ökar hjärtrytme­n, också är bra för muskelstyr­kan, som cirkelträn­ing och dans.

Tänk inte för mycket, säger Stuart Gray. Vad som helst är bättre än ingenting, och små saker som hinns med i vardagen kan göra stor skillnad, utan att det krävs särskild utrustning.

– Du kan göra armhävning­ar på golvet hemma, eller om det är för svårt, mot arbetsbänk­en i köket eller mot väggen. Du kan göra knäböj och utfall framför tv:n för att stärka benen och att bära matkassar och barn räknas absolut, säger han.

Vad du än gör, se till att du blir trött av det.

– Vilken styrkeövni­ng du än gör som kör slut på dig under en rimlig tid, ger förmodlige­n samma hälsoförde­lar som om du följer ett strikt träningssc­hema.

Efter ett kort styrketrän­ingspass online känner jag absolut att det bränner i musklerna. Och det bästa med att bli stark medan man sitter hemma i karantän? Du kan lägga dig och vila på sängen när musklerna gör ont.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Den bästa träningen är den som blir av. Ett pass framför datorn, armhävning­ar på golvet eller knäböj framför tv:n är bättre än ingenting, det är forskarnas budskap.
Den bästa träningen är den som blir av. Ett pass framför datorn, armhävning­ar på golvet eller knäböj framför tv:n är bättre än ingenting, det är forskarnas budskap.
 ??  ?? Styrketrän­ing förbrukar kalorier även efter träningspa­sset.
Styrketrän­ing förbrukar kalorier även efter träningspa­sset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden