Forskning & Framsteg

Ny plan ska rädda flodpärlmu­sslan

Varje län ska skydda minst två nya vattendrag för att rädda den starkt hotade flodpärlmu­sslan. Det är ett av förslagen i en ny åtgärdspla­n.

- Av Jesper Nyström

Flodpärlmu­sslan är rödlistad, och klassad som starkt hotad. För att rädda musslan har Havs- och vattenmynd­igheten tagit fram en ny åtgärdspla­n.

Ett handfast förslag är att varje län ska skydda minst två nya vattendrag med flodpärlmu­sslor och restaurera minst fyra vattendrag. Dessutom kan det bli aktuellt att revidera vissa skötselpla­ner för naturreser­vat så att flodpärlmu­sslans krav tillgodose­s.

Sverige har ett stort ansvar för musslans bevarande. Hela 75 procent av alla europeiska bestånd finns i Sverige, Norge och Finland.

– Man beräknar att föryngring endast förekommer i en tredjedel av de kvarvarand­e flodpärlmu­sselbestån­den, säger Michael Diemer, som är utredare på Havs- och vattenmynd­igheten.

Flodpärlmu­sslan har höga krav på vattnet den lever i. Den behöver syrerikt, näringsfat­tigt och klart vatten med ett pH-värde på över 6,2.

– Rent generellt kan man säga att ju längre norrut man letar, desto friskare bestånd hittar man.

Den förra åtgärdspla­nen kom 2005. Kunskapen om artens generella ekologi och förekomst har ökat sedan dess. Man har bland annat undersökt den genetiska variatione­n inom och mellan musselbest­ånden. Analyserna indikerar att musslorna i de södra och mellersta delarna av landet i stora drag tillhör tre genetiska grupper, som har sina huvudsäten i Blekinge, Småland och området kring Vänern. Västernorr­lands bestånd är närmare släkt med musslor i norra Finland och nordvästra Ryssland.

Sveriges flodpärlmu­sslor härstammar alltså från flera regioner. Analyserna visar också att man inte kan utgå från att stora bestånd har en hög genetisk variation, en insikt som är betydelsef­ull för bevarandea­rbetet.

Musslans larver lever som parasiter på öring, och är beroende av friska fiskbestån­d för att kunna fullfölja sin livscykel.

Forskning från Norge visar att flodpärlmu­sslorna där i viss mån anpassat sig till att använda lax som värdfisk. Det finns också indikation­er på att vissa bestånd i Sverige har gjort samma sak.

– Det är helt klart så att öringen är den viktigaste värdfisken för musslorna i Sverige men det kan ändå vara värdefullt att undersöka om det finns musslor som utnyttjar lax även i vårt land, säger Michael Diemer.

Så mycket har Sveriges utsläpp av växthusgas­er minskat sedan 1990. Uppvärmnin­gen av bostäder och lokaler blir allt grönare, vilket är en viktig orsak till minskninge­n. Utsläppen från hushållsso­por har också minskat kraftigt. Det beror på att soporna förbränns eller rötas till gas, i stället för att ruttna på en tipp.

 ??  ?? Som namnet antyder hittar man ibland pärlor i flodpärlmu­sslor, men arten är kanske mest känd för att den kan bli över 250 år gammal.
Som namnet antyder hittar man ibland pärlor i flodpärlmu­sslor, men arten är kanske mest känd för att den kan bli över 250 år gammal.
 ??  ?? Michael Diemer.
Michael Diemer.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden