Forskning & Framsteg

Bluffa dig biffig

-

Vill du bli starkare men saknar tid eller motivation? Det finns några genvägar. Tillskott av vitamin D3 tycks påverka muskelstyr­kan. I en studie fick till exempel dansare på elitnivå tillskott av vitamin D3 under vintern. Deras lårmuskels­tyrka ökade med 19 procent och de fick färre skador jämfört med de dansare som fick placebo. Det är inte helt klarlagt hur vitaminet hjälper, men man vet att det påverkar en komplex process som kontroller­ar kalciumniv­åerna, vilket är en del av den mekanism som hjälper musklerna att dra ihop sig.

Eller så kan du testa med lite vibratione­r. Maskiner som fick kroppen att vibrera samtidigt som man tränade var populära i början av 2000-talet, men det fanns inte många studier som stödde nyttan med dem. Nu finns däremot belägg som tyder på att dessa maskiner, och mindre varianter som koncentrer­ar vibratione­rna till särskilda muskler, kan hjälpa dig att bli starkare. I en studie använde deltagarna en apparat som sände vibratione­r med hög frekvens direkt över de större musklerna i armar och ben, tre gånger i veckan under fyra veckor. De kunde se en förbättrin­g i styrketest­erna jämfört med dem i kontrollgr­uppen som styrketrän­ade utan vibratione­r. Förändring­arna varade i åtminstone två månader och berodde förmodlige­n på en vibrations­framkallad ökning av tillväxtho­rmon och andra ämnen, som stärker musklernas prestation­sförmåga, men också på en ökning i musklernas energiförb­rukning.

Och det finns något för riktiga soffpotati­sar också. En häpnadsväc­kande studie gjord av Brian Clark vid Ohio university har visat att du kan bygga muskler bara genom att använda fantasin. Hans team gipsade 29 frivilliga så att hand och handled var orörliga under fyra veckor. 10 minuter varje dag satt halva gruppen still och föreställd­e sig att de utförde övningar med sin orörliga hand. När gipset togs bort hade båda grupperna förlorat styrka i handleden men gruppen som utfört träning i fantasin förlorade 50 procent mindre än kontrollgr­uppen. Resultatet tyder på att mental träning stärker de banor i hjärnan som kontroller­ar muskelröre­lser, och som senare utvecklas till bättre kontroll över den aktuella muskeln som därmed blir starkare.

 ??  ?? Du måste inte se ut som en kroppsbygg­are för att ha nytta av större och starkare muskler.
Du måste inte se ut som en kroppsbygg­are för att ha nytta av större och starkare muskler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden