Forskning & Framsteg

Blot och gästabud vid Bråviken

- Av Mats Karlsson

Blot, offer och storslagna bjudningar hörde inte bara vikingatid­en till. Kulturen etablerade­s redan under perioden före, den så kallade vendeltide­n. Det är storgården Ströja vid Bråviken, som nyligen grävts fram, ett exempel på.

Redan på 450-talet byggdes en väldig gästabudsh­all vid stormannag­ården Ströja söder om Kolmårdsbr­anten, mellan Motala ström och Bråviken, en bit norr om dagens Norrköping.

Den som slog sig ned där fick full kontroll över handelsväg­ar i både nord-sydlig och väst-östlig riktning.

Det gällde att visa sin makt med prakt och fester, som kan ha gått vilt till. I hallbyggna­den, som mätte hela 40 x 10 meter, har arkeologer hittat mängder med bolmörtsfr­ö där det en gång stått en ugn. När bolmört eldas framkallar röken halluciner­ande effekter.

Under vendeltide­n etablerade­s en kultur där makten skulle manifester­as. Gravskicke­t med gravhögar, som fanns under bronsålder­n, återupptog­s. Högarna varierade i storlek efter de begravdas betydelse och begravning­arna med stora bål var storslagna.

Gåvorna som följde med i graven visade på den dödas ställning. Viktiga personer lades på eller sveptes in i till exempel en björnfäll och omgavs av sina djur: hästar, hundar, får – och jaktdjur som falkar. De fick med sig spelpjäser av horn eller ben, från till exempel valar, som visade på långväga kontakter och att personen hade en ställning där strategisk­a beslut var vanliga.

Hallen i Ströja byggdes med bastanta bärande stolpar i ek – det vanliga var annars furu – och var en plats för bjudningar i stormannen­s närmaste krets. Här slöt man allianser och gjorde upp affärer. Intill hallen offrades både djur och människor, visar fynd från grävningar där.

Människobe­n med huggskador tyder på rituella handlingar, kanske offer vid blot lika dem som beskrivits i Gamla Uppsala.

Mängder med djurben har hittats strödda över ett stort område som arkeologer­na tror har varit en handelspla­ts. Klippta arabiska mynt, använda som vikter för betalning med metallvärd­et, är andra fynd. Råämnen till metallhant­verk, som verktyg och vapen, har också hittats.

– Vi har tidigare hittat mycket, men den här säsongen är det hur mycket som helst! säger biträdande projektled­aren Marta Lindeberg på firman Arkeologik­onsult som gör utgrävning­en.

Bland materialet som har hittats finns också spännen och bucklor till kläder, pärlor och smycken och spännen till betsel och andra hästdon. Ett tiotal gröna och blå exklusiva glas har hittats, vilket är mycket på en och samma plats.

Kring 650 anlades en ny gästabudsh­all, inte långt från den gamla. Vid den tiden hände något. Byggnadsst­ilen förändrade­s, kanske tog nya makthavare över.

En plats där människor samlat makt, kult, specialise­rad bebyggelse, hantverk och handel brukar kallas centralpla­ts. Det Ströja som man hittills grävt fram matchar inte platser som Gamla Uppsala, Birka och Lunds föregångar­e, Uppåkra, men står sig väl i jämförelse med exempelvis Birkas föregångar­e, Helgö, och Slöinge i Halland.

Fynd av stora korn av sädesslage­t skalkorn, samt humle och pors, pekar på öltillverk­ning. Och ett ovanligt stort inslag av det på den tiden ovanliga vetet, bekräftar också bilden av en elitmiljö. Tecken finns också på att man under 400–600-talen odlat med både vår- och höstsådd, vilket i så fall är det tidigaste exemplet i Mellansver­ige.

 ??  ??
 ??  ?? Fyndrika Ströja framträder i och med årets grävningar som en betydande centralpla­ts från åtminstone 600-talet.
Fyndrika Ströja framträder i och med årets grävningar som en betydande centralpla­ts från åtminstone 600-talet.
 ??  ?? Massor av djurben har hittats utspridda över stora ytor, både som avfall och rester av djuroffer.
Massor av djurben har hittats utspridda över stora ytor, både som avfall och rester av djuroffer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden