Forskning & Framsteg

Mindre smart med bly

- /Jon M. Arnemo, veterinär, professor vid Sveriges lantbruksu­niversitet, Umeå, samt Høgskolen i Innlandet, Norge

Apropå artikeln Björnar kan vara naturligt skyddade mot bly om höga blyhalter hos björnar (F&F 11/2019): Jag läste av en slump en artikel på nätet om att bly finns i olika former, en metallisk och en vattenlösl­ig. Ammunition ska vara metallisk och enligt artikeln ska det inte påverka djurens eller vår hälsa. Är det korrekt? /Katarina Chowra

Nej, det är inte alls korrekt. Den bloggare som påstår detta saknar grundlägga­nde kunskaper om bly, kemi och medicin och sprider desinforma­tion. Allt bly är giftigt och det finns inte någon blyhalt som inte är hälsofarli­g. Halterna av bly i naturen är i dag 1 000 gånger högre än innan människan började utvinna och använda bly. I praktiken finns därmed inte något ”naturligt” bly i omlopp; allt bly vi får i oss kommer från mänsklig aktivitet.

Bly från ammunition utgör de största oreglerade blyutsläpp­en i både EU och USA. I Sverige förbrukas 600–700 ton bly per år i gevärskulo­r och hagel. Blyammunit­ion som används vid jakt fragmenter­as i djuret till hundratals blypartikl­ar i köttet. Dessa är så små att de inte syns eller märks vid tuggning.

De två formerna av bly – oorganiskt/metalliskt (används i ammunition) respektive organiskt (användes i bensin) – har olika biologiska egenskaper, men båda är giftiga. Oorganiskt bly är lösligt i sur miljö, till exem

pel i marinader och i vår magsäck, och tas på så sätt upp i blodet. Det mesta bly som vi tar upp lagras i vårt skelett, med en halverings­tid på upp till 30 år. Mycket av det bly vi får i oss stannar alltså i kroppen resten av vårt liv. Bly är skadligt för alla organ, men särskilt giftigt för det centrala nervsystem­et. Forskning visar att exponering för bly minskar IQ och ökar risken för adhd, missbruk och kriminalit­et.

Det finns alltså mycket goda skäl till att förbjuda blyammunit­ion eftersom den förgiftar alla som äter köttet, förgiftar djur som äter slaktreste­r och skadeskjut­na djur, förgiftar fåglar som pickar i sig hagel (exempelvis ripor och hackspetta­r) och förgiftar miljön.

 ??  ?? Svenska björnar har nästan tio gånger högre halter av bly i blodet än EU:s tröskelvär­de för skador på nervsystem­et hos människor. Ändå har inga effekter rapportera­ts. Om detta kunde man läsa i F&F 11/2019.
Svenska björnar har nästan tio gånger högre halter av bly i blodet än EU:s tröskelvär­de för skador på nervsystem­et hos människor. Ändå har inga effekter rapportera­ts. Om detta kunde man läsa i F&F 11/2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden