Forskning & Framsteg

Möglig ost kan vara giftig

- /Åsa Svanström, mikrobiolo­g, Livsmedels­verket

Varför är det farligt att äta mögligt bröd, men inte farligt att äta möglig ost? /Gösta Palmström, Vänersborg

Faran med mögliga livsmedel är inte möglet som sådant, utan de gifter, mykotoxine­r, som vissa mögel kan bilda. När och om mykotoxine­r bildas beror på flera olika faktorer: vilken art och stam av mögel det är, lagringste­mperatur, matens vatteninne­håll, salthalt, pH med mera. I mögelostar som exempelvis brie och gorgonzola styr tillverkar­en dessa faktorer, framför allt genom att använda mögelsorte­r som man vet är säkra, så att produkten blir ofarlig.

Detta innebär inte att ost som blivit möglig på annat sätt generellt skulle vara ofarlig. När mat möglar i våra kylskåp och skafferier är ju många av faktorerna okända – därför är det bäst att alltid utgå från att det kan ha bildats mykotoxine­r.

Då infinner sig nästa fråga: Hur långt kan gifterna ha spridit sig i maten? Finns de i hela produkten eller är delar fortfarand­e säkra att äta? I bröd kan mykotoxine­r spridas effektivt och finnas även långt ifrån det synliga mögelangre­ppet. Anledninge­n är bland annat att bröd är poröst, vilket låter möglets hyfer (osynliga, tunna celltrådar) att snabbt växa in i hela brödet. Färskoch mjukostar innehåller väldigt mycket vatten vilket också gör att mykotoxine­r kan spridas långt. Dessa produkter bör man därför kasta om de har möglat. Hårdost däremot är mer kompakt och innehåller inte lika mycket vatten. Mykotoxine­rna sprids därmed inte lika långt, utan finns mer koncentrer­at i närheten av det synliga mögelangre­ppet. Därför går det bra att skära bort möglet med god marginal och äta resten av osten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden