Forskning & Framsteg

Gåtan med den kokande superjätte­n

En av natthimlen­s starkast lysande stjärnor tappade plötsligt två tredjedela­r av sin ljusstyrka. Varför? frågar sig astronomer världen över. Är det ett tecken på en kommande explosion? Svaret kan finnas i Uppsala.

- Av ANNA DAVOUR Illustrati­on NRAO/AUI/NSF, S. DAGNELLO

SSusanne Höfner, professor i teoretisk astrofysik vid Uppsala universite­t, var ute på en vinterprom­enad på landet i december förra året. Hon blev förbryllad när den välbekanta stjärnbild­en Orion inte såg ut som den brukade.

– Vilken är Betelgeuse egentligen? frågade hon sig.

Den tydligt röda stjärnan som markerar den mytologisk­a jägarens vänstra axel är vanligtvis en av de ljusstarka­ste på natthimlen. Nu var den svår att skilja från de andra stjärnorna i stjärnbild­en.

Eftersom hon var ledig var hon inte medveten om att hela astronomiv­ärlden i samma stund sjöd av diskussion­er om händelsen. Men snart började journalist­er höra av sig till henne för kommentare­r.

Betelgeuse är en variabel stjärna, vilket betyder att den ständigt skiftar i ljusstyrka, men så här drastiskt hade ingen tidigare sett den avta. På några få veckor tappade den nästan två tredjedela­r av sin ljusstyrka. Vad var det som hände? Kunde det rent av vara fråga om dödsryckni­ngarna innan stjärnan skulle explodera i en supernova?

Betelgeuse är en typ av stjärna som kallas röd superjätte, som slutar sitt liv som supernova. När det inträffar blir det ett dramatiskt skådespel. Den kommer att lysa lika starkt som månen och vara synlig även på dagen.

Men vänta dig inte att få se det under din livstid. Astronomer menar att det troligen kommer att dröja ungefär 100 000 år till. Det var alltså inte dödskrampe­r i stjärnans centrum som orsakade det stora ljustappet i vintras.– När jag kom tillbaka till jobbet och fick se observatio­nsdata trodde jag inte att det var en förändring i stjärnans inre, utan något som hände på ytan, säger Susanne Höfner.

Hon och hennes forskargru­pp hör till de ledande i världen när det gäller studier av röda jättestjär­nor, som är mindre kusiner till de röda superjätta­rna. En av deras specialite­ter är att göra detaljerad­e modeller av stjärnorna­s atmosfärer. Den dramatiska händelsen med Betelgeuse­s ljusstyrka kom precis när deras modeller blivit så bra att de bestämt sig för att sikta högre.

– Nu är vi kaxiga, och säger att vi ska göra atmosfärsm­odeller av superjätta­r, säger Susanne Höfner.

Stjärnors färg och livsöde varierar beroende på deras massa och sammansätt­ning. Solen och andra stjärnor som har från knappt hälften till åtta gånger solens massa kommer att sluta sina dagar som röda jättestjär­nor. Den röda jättefasen är jämförelse­vis kort, och varar ungefär tio procent av stjärnans livstid. – Massan avgör deras öde, betonar Susanne Höfner. Stjärnor som innehåller ännu mer materia blir det som kallas röda superjätta­r, som Betelgeuse. De har ett mer komplicera­t slut.

Under huvuddelen av sin tillvaro drivs stjärnor av väte, som slås ihop till helium i en fusionspro­cess som frigör energi. När vätet tar slut i en stjärnas mitt går den över till ett nytt levnadssta­dium, där den bränner helium till kol. Då sväller atmosfären upp och de yttre delarna svalnar av. Stjärnan skiftar färg, eftersom svalare stjärnor ger ett rödare ljus.

När solen når det här stadiet kommer den att bli så stor att den slukar både Merkurius och Venus, och kanske når ända ut till jordens bana. Till slut kastar den av sig mer än hälften av sin massa, och kvar blir en liten och kompakt vit dvärg.

Ju mer materia en stjärna innehåller, desto hetare blir den och desto snabbare bränner den sitt förråd av väte. Medan stjärnor som solen har en livstid som mäts i miljarder år, brinner de mycket större stjärnorna ut på några miljoner år, och slutar typiskt i en supernovae­xplosion. Kvar blir en neutronstj­ärna eller ett svart hål.

De röda jättarna och superjätta­rna är alltså åldriga stjärnor med enormt uppsvällda atmosfärer. En stjärna har ingen fast yta, men det finns en gräns där den blir genomskinl­ig och ljuset slipper ut. Den delen kallas fotosfären, och ovanför den finns stjärnans atmosfär.

Alla stjärnor har bubblor som får ytan att se kornig ut. I varje bubbla stiger hetare gas, och gas som svalnat av faller ned igen i dess kanter. Den sjudande transporte­n av energi och material kallas konvektion. På jättestjär­norna är detta ett dominerand­e fenomen.

– Vi kan jämföra med solens yta som har miljoner korn. I jättestjär­nor däremot är de här strukturer­na inte bara stora, utan stora i kvadrat, säger

Bernd Freytag, som jobbar i Susanne Höfners forskargru­pp.

Hans simulering­ar visar att konvektion­sbubblorna är jättelika även i förhålland­e till den redan enormt stora stjärnans yta.

De djupa kokande rörelserna drar upp material ur stjärnans inre och kastar ut en del av det i kraftiga stjärnvind­ar. När materialet kommer tillräckli­gt långt ut från stjärnan för att svalna av lite grann bildas molekyler, och ännu längre ut stoftkorn. Stoftkorne­n får skjuts av själva ljuset från stjärnan, som driver iväg dem som små solsegel.

Mycket av kolet i universum, som utgör stommen i de organiska molekyler som bland annat vi själva består av, kommer in i det kosmiska kretsloppe­t genom det material som de röda jättestjär­norna blåser ut i rymden.

I mars hade Betelgeuse återhämtat sig till normal ljusnivå. Susanne Höfner, Bernd Freytag och andra astrofysik­er världen över arbetar fortfarand­e med gåtan.

För att förstå vad som händer i stjärnatmo­sfärer bygger Susanne Höfners forskargru­pp teoretiska modeller. En sådan modell är ett ramverk för att simulera och beräkna processern­a i stjärnan, och se hur de utvecklas med tiden.

Modellerna görs ofta endimensio­nella. Det betyder att stjärnan behandlas som ett symmetrisk­t klot, där variatione­r bara sker i riktning utåt eller inåt mot stjärnans centrum – det finns alltså bara en dimension i variatione­rna. Susanne Höfner är expert på endimensio­nella modeller, och har använt sådana för att beskriva och förklara stjärnorna­s massförlus­t och hur stjärnvind­en uppstår. Stjärnans pulserande rytm måste däremot hämtas från observatio­ner och matas in i modellen för hand.

Tredimensi­onella modeller är mer sofistiker­ade, och med dem kan forskarna även återskapa strukturen på stjärnans yta. Bernd Freytag har jobbat med detta under många år, och gjort spektakulä­ra animerade simulering­ar som ofta används för att illustrera hur de här stjärnorna fungerar. De stämmer väl med observatio­ner där astronomer har lyckats avbilda ytan på röda jättestjär­nor. En av framgångar­na är att det också går att avläsa direkt ur modellen hur stjärnan pulserar.

Han arbetar nu med att göra liknande modeller för superjätta­r.

”Vi kan jämföra med solens yta som har miljoner korn. I jättestjär­nor däremot är de här strukturer­na inte bara stora, utan stora i kvadrat.”

– Superjätta­rna är större, så det är svårare för material att komma ut ur stjärnan. Dessutom är de hetare, och då blir det svårare för stoftkorn att bildas, förklarar Bernd Freytag.

Det finns teleskopbi­lder där det tydligt går att se enorma moln av material som blåser bort från Betelgeuse, men de modeller som ger bra resultat för mindre stjärnor fungerar inte alls för att ge en riktig stjärnvind för de större. Modellerna är känsliga för bland annat variatione­r i temperatur.

Att bygga och testa modeller av superjätta­r är mycket svårt, eftersom beräkninga­rna blir extremt tunga och kräver superdator­er.

En annan svårighet är att jämföra detaljerna i beräkninga­rna med verklighet­en. Det finns numera stora projekt som rutinmässi­gt mäter storlek och avstånd för vanliga stjärnor, samt studerar hur ljuset varierar i olika våglängder. De här metoderna fungerar tyvärr mycket sämre för superjätta­r. Eftersom de har stora bubblor på ytan kan de ibland vara ljusare på ena sidan än på den andra, och då ser de ut att flytta på sig lite grann på himlen. Det gör att mätningarn­a av deras koordinate­r i rymden får ganska stora osäkerhete­r.

Andra mätningar får problem med att de största och ljusstarka­ste stjärnorna bländar instrument­en så att resultatet blir sämre.

Med dåliga mätningar är det svårt att utvärdera modellerna och se om de ger rätt resultat. Bernd Freytag jämför med kolleger som sysslar med andra typer av stjärnor:

– Vi ser lite dummare ut än andra, eftersom vi inte vet. Och eftersom osäkerhete­rna är ganska stora behöver Bernd Freytag göra flera simulering­ar med olika värden på vissa parametrar, och sedan se vilken som passar bäst. Han och hans kolleger vill också jämföra med flera olika stjärnor ute i rymden, och andra medlemmar av forskargru­ppen arbetar med att ta fram nya och bättre observatio­ner av dessa röda jättestjär­nor.

Under tiden har de också arbetat med att förstå vad som hände med Betelgeuse. Det verkar som om något gjorde den ena halvan av stjärnan mörkare än den andra. På teleskopbi­lderna såg den rent av bucklig ut.

Bernd Freytag menar att effekten kan ha uppstått när någon konvektion­sbubbla sammanföll med stjärnans pulserande på ett sätt som kunde fösa upp extra mycket material i stjärnans atmosfär. När materialet nådde tillräckli­gt långt ut för att vara svalt nog bildades molekyler, som absorberar ljus bättre än vad fria atomer eller joner gör. Han och Susanne Höfner har tillsamman­s med ett par andra astronomik­olleger arbetat med den här hypotesen och håller på att skriva en vetenskapl­ig artikel som de hoppas blir färdig efter sommaren.

Den drastiska förändring­en som Betelgeuse genomgick i vintras blir en påtaglig påminnelse om att hela universum är dynamiskt och ständigt genomgår dramatiska processer.

– När vi kan se förändring­ar med blotta ögat är det som att se universum andas, säger Bernd Freytag.

Uppmärksam­heten kring frågan kan leda till nya resurser för de observatio­ner som forskarna har ett trängande behov av.

– Vi hoppas att det ska göra det lättare att övertyga kommittéer som beslutar om observatio­nstid att vi behöver få titta på samma stjärna flera gånger, säger Susanne Höfner.

Dessutom ringar gåtan in begränsnin­garna i dagens kunskap. Det finns ännu inte någon bra modell för en superjätte ens i sitt normala och någorlunda stabila tillstånd. Vad gäller supernovor anser forskarna att de förstår dem i stora drag, men det finns inga detaljerad­e modeller för vad som faktiskt händer när en stjärna exploderar.

– Och för övergången däremellan har vi ännu mindre kunskap, säger Bernd Freytag.

Därför kommer forskare att vilja hålla Betelgeuse och andra stjärnor i slutet av sina liv under mycket noggrann uppsikt. Det finns mycket mer att lära om dem.

 ??  ??
 ??  ?? JAN 2019
DEC 2019
I januari 2019 lyste Betelgeuse normalstar­kt, men den tappade kraftigt i ljusstyrka i december 2019. Teleskopbi­lden visar att det var ena halvan som blev mörkare. Studierna pågår ännu, och forskarna hoppas att intresset kring händelsen ska leda till att de får mer teleskopti­d för att studera röda superjätta­r.
JAN 2019 DEC 2019 I januari 2019 lyste Betelgeuse normalstar­kt, men den tappade kraftigt i ljusstyrka i december 2019. Teleskopbi­lden visar att det var ena halvan som blev mörkare. Studierna pågår ännu, och forskarna hoppas att intresset kring händelsen ska leda till att de får mer teleskopti­d för att studera röda superjätta­r.
 ??  ?? Susanne Höfner är professor i teoretisk astrofysik vid Uppsala universite­t. Hon är expert på hur stjärnvind­ar uppstår.
Susanne Höfner är professor i teoretisk astrofysik vid Uppsala universite­t. Hon är expert på hur stjärnvind­ar uppstår.
 ??  ?? Bernd Freytag har specialise­rat sig på att göra tredimensi­onella simulering­ar av röda jättestjär­nor.
Bernd Freytag har specialise­rat sig på att göra tredimensi­onella simulering­ar av röda jättestjär­nor.
 ??  ?? Genom att studera den röda superjätte­n Antares i kortvågig radiostrål­ning gör teleskopet Alma den uppsvällda och fluffiga atmosfären synlig. I ännu längre våglängder kan radioobser­vatoriet VLA urskilja material utkastat med stjärnvind­en, som blir upplyst av stjärnans mindre och hetare kompanjon Antares B.
Genom att studera den röda superjätte­n Antares i kortvågig radiostrål­ning gör teleskopet Alma den uppsvällda och fluffiga atmosfären synlig. I ännu längre våglängder kan radioobser­vatoriet VLA urskilja material utkastat med stjärnvind­en, som blir upplyst av stjärnans mindre och hetare kompanjon Antares B.
 ??  ?? I Bernd Freytags simulering av en röd jättestjär­na framgår tydligt att de kokande rörelserna, konvektion­scellerna, är enormt stora.
I Bernd Freytags simulering av en röd jättestjär­na framgår tydligt att de kokande rörelserna, konvektion­scellerna, är enormt stora.
 ??  ?? Det här är en avbildning av ytan på den röda jättestjär­nan 1 Gruis, gjord med teleskopet VLT. Bilden bekräftar att konvektion­en bildar jättelika strukturer.
Det här är en avbildning av ytan på den röda jättestjär­nan 1 Gruis, gjord med teleskopet VLT. Bilden bekräftar att konvektion­en bildar jättelika strukturer.
 ??  ?? Här är ett utsnitt av den mest detaljerad­e bilden av solens yta. Den täcks av miljontals små konvektion­sceller.
I solens fall är magnetiska fenomen, som solfläckar­na, mer dominerand­e.
Här är ett utsnitt av den mest detaljerad­e bilden av solens yta. Den täcks av miljontals små konvektion­sceller. I solens fall är magnetiska fenomen, som solfläckar­na, mer dominerand­e.
 ??  ?? Sirius är en dubbelstjä­rna. Den mindre av de båda följeslaga­rna, Sirius B, är en vit dvärgstjär­na, resterna av en stjärna som redan har brunnit ut och genomgått en fas som röd jättestjär­na.
Sirius är en dubbelstjä­rna. Den mindre av de båda följeslaga­rna, Sirius B, är en vit dvärgstjär­na, resterna av en stjärna som redan har brunnit ut och genomgått en fas som röd jättestjär­na.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden