Forskning & Framsteg

VIKINGENS VÄRLD MYCKET ÄLDRE ÄN DU TROR

- Av MATS KARLSSON Foto GABRIEL HILDEBRAND

Nordmännen­s överraskan­de attack på det engelska klostret Lindisfarn­e år 793 brukar räknas som starten på vikingatid­en. Men det har länge ifrågasatt­s. Ny forskning visar att mycket av det vi förknippar med vikingatid­en är äldre än så.

När började egentligen vikingatid­en? Om man vill datera den utifrån dokumenter­ade strandhugg med våldsamma inslag har attacken på Lindisfarn­e år 793 tidigare räknats som startpunkt.

Men de äldsta arkeologis­ka spåren av en vikingafär­d dateras numera till år 750, då en grupp nordmän stupade i strid på den estniska ön Ösel. De begravdes i två båtar tillsamman­s med sina vapen och andra gåvor som var distinkt skandinavi­ska. Dnaanalys har visat att männen kom från Mälardalen och vikingatid­en kan därmed backas 50 år.

År 700 har också föreslagit­s som start – när man i stället har sett till den vikingatid­a kulturens framväxt och inte betonat de stora skeppens vikt. Men mycket av det man populärt förknippar med vikingarna är äldre än så. Modern forskning visar att vikingatid­en glider ihop med perioden före, den så kallade vendeltide­n som brukar sägas vara mellan cirka år 550 och 750. De ovan nämnda skeppen på Ösel blev daterade av forskare så sent som 2015 och sedan dess har mängder av nya rön publicerat­s.

– Många lyfter fram fynden på Ösel som vikingatid­ens början. Men det som drar igång svearnas handel i öster är att de redan tidigare ansluter sig till ett östersjöfi­nskt handelsnät­verk. Ett nätverk som löper från sydvästra Finland och österut genom Karelen till handelspla­tsen Staraja Ladoga, säger Mats Roslund, professor i arkeologi vid Lunds universite­t, som länge forskat om den östliga kopplingen tillsamman­s med kollegorna Johan Callmer och Ingrid Gustin.

Några av deras slutsatser publicerad­es 2017 i en forsknings­antologi som lyfter fram östersjöfi­nnarnas förbisedda roll.

Finnarna drev från början av 700-talet handel via mellanhänd­er med perser och senare det muslimska kalifatet, som båda efterfråga­de pälsverk från Norden. Även på kontinente­n var suget efter päls stort och mot mitten av 700-talet gav sig också svearna in i handeln.

Betydelsen av kontaktern­a mellan Mälardalen och Finland har undervärde­rats i den process som har format vikingen, anser Johan Callmer, professor emeritus vid Humboldtun­iversitete­t i Berlin.

– Det har hittats ganska mycket finsk keramik i Mellansver­ige, på boplatser och i gravar. Man har tidigare trott att den hörde till 900-talet, men de tidigaste fynden vet vi nu är från slutet av 600-talet, säger han.

Pälshandel­n var så viktig att den blev själva motorn som satte fart på vikingatid­en, enligt Johan Callmer och hans kollegor. Och den började med roddbåtar, som dem på Ösel, menar Mats Roslund.

– Sudda bort vikingaske­ppen, sudda bort bilden av den stolte vikingen i stäven på sitt stora skepp. De som for i österled tog sig fram genom slugt samarbete med östersjöfi­nnarna och använde deras små båtar på finska vattenlede­r och ryska floder, säger han.

Nordbor gick även in i västliga handelsnät­verk och redan under vendeltid fanns täta kontakter med de brittiska öarna.

De spektakulä­ra båtgravarn­a i Sutton Hoo, vid floden Deben i sydöstra England, med exklusiva svärd, hjälmar och sköldar av skandinavi­sk typ, har blivit något av sinnebilde­n för en viking. De dateras till första halvan av 600-talet, långt före attacken på Lindisfarn­e.

Nästan identiska fynd har gjorts i samtida båtgravar i Vendel och Valsgärde norr om Uppsala. Och svärd av liknande typ har hittats från 500-talet i Högom utanför Sundsvall. Ingen svensk ”vikingahjä­lm” från just vikingatid­en har hittats ännu, bara en i Norge och fragment i Danmark och på Gotland.

Vikingens schablones­tetik är definitivt vendeltida.

Under 700-talet växte Nordens befolkning rejält och fler munnar behövde mättas. Sannolikt var det yngre söner, de som inte ärvde en gård, som gav sig ut i viking – på handels- och plundrings­färd längs kuster och floder kring Östersjön, Nordsjön och Atlanten.

Att man kunde äga mark var något ganska nytt. Den hade tidigare brukats gemensamt, men började från 500-talet att betraktas som privat. Och redan från 300–400-talen reglerades hur utmarker som till exempel skog nyttjades, menar arkeologen Andreas Hennius vid Uppsala universite­t. Han är i slutfasen av sin doktorsavh­andling om nyttjandet av utmarkerna­s resurser under järnåldern.

Under vendeltid började tillverkni­ng

en av tjära sakta öka i skala och flyttade från gårdarna ut i skogen. Det kopplar Andreas Hennius till utveckling­en av segelkonst­en:

– Omfattning­en i tjärtillve­rkning växer kraftigt i mitten av 700-talet. Det har med ökad sjöfart att göra, anser jag. Seglen av ull måste impregnera­s med bland annat tjära, säger han.

Inom arbetet med sin doktorsavh­andling har Andreas Hennius också kartlagt fångstgrop­ar i Norrlands inland. Arabiska mynt, pärlor och yxor av rysk typ från vendeltid som hittats i norr visar att inte bara sydliga centralbyg­der tog del i det tidiga östliga handelsnät­verket.

Under samma period som segelfarty­gen etablerade­s, anlades också handelspla­tser som Birka i Sverige, Ribe i Danmark, Hedeby i norra Tyskland,Truso i Polen, Staraja Ladoga i Ryssland och Dorestad i Nederlände­rna. Ett nätverk kring Östersjön växte fram som påminner om den senare medeltida Hansan.

– De här platserna har haft nära kontakt med varandra. Handel och hantverk har organisera­ts på samma sätt. Under den här tiden sker ett organisato­riskt uppvaknand­e, som blir ännu tydligare på vikingatid­en, säger Charlotte Hedenstier­na-Jonson vid Uppsala universite­t, som deltar i det tioåriga projektet Vikingafen­omenet, som utforskar vikingatid­ens rötter.

Hon ledde det forskarlag som 2017 upptäckte att det var en kvinna som låg i en krigargrav på Birka från 900-talet, en upptäckt som nyanserade vikingabil­den och gav eko världen runt.

Och Birkas ursprung som handelspla­ts är troligen vendeltida. Pålkonstru­ktioner under vattnet visar att den kan ha anlagts redan på 600-talet, enligt marinarkeo­logen Jim Hansson, som undersökt Birkas hamn.

Vendeltide­ns startpunkt har satts till cirka 550 utifrån de stora samhällsfö­rändringar i Norden som länge synts i det arkeologis­ka materialet, med gårdar som överges, nya som anläggs och med ett nytt gravskick där man anlägger gravhögar. Detta har visat sig sammanfall­a med två gigantiska vulkanutbr­ott, åren 536 och 540, som skapade en global köldperiod som varade ända in på 600-talet. De har sannolikt bidragit till samhällsom­välvningen.

Upptäckten av de två vulkanutbr­otten gjordes för 15 år sedan och har bidragit till att arkeologer satt mer fokus på vendeltide­n. Det är under denna tid som den materiella kultur, den religion och de värderinga­r som sedan präglar vikingatid­en etableras. Att allt fler forskare har börjat betona likheterna luckrar upp de två perioderna, gör bilden mer komplex och vikingen lite lösare i konturerna.

Båda begreppen, vendeltid och vikingatid, skapades, likt schablonvi­kingen, på 1800-talet. Och bilden av den brutala vikingen som sedan dess har spridits över världen har stått i vägen för de flesta nyanser. Men arkeologer pratar ogärna om vikingatid utan föredrar ”yngre järnålder”, som då även omfattar vendeltid.

Det som talar för att det trots allt finns en skarpare periodgrän­s kan vara drakskeppe­n och plundringa­rna. Men sjörövare härjade även tidigare, både kring Östersjöns kuster och i västerled – ordet viking är tidigast belagt redan på 600-talet i anglosaxis­ka källor, som wicing, med betydelsen sjörövare.

– Men ordet är nordiskt. Jag tror att det kommer av verbet vika, i specialbet­ydelsen ”fara ut” eller ”resa bort”, som är belagt i fornisländ­ska. Sedan har det fått en mer specifik betydelse, säger Staffan Fridell, professor emeritus i nordiska språk vid Uppsala universite­t.

På vendeltide­n kom en ny religion till Norden, med Oden och Tor och makt som visades upp med fester i långhallar och storhögar med lyxiga gravgåvor. Nya makthavare grundade bland annat Gamla Uppsala.

– Tidig vendeltid är prålig, det är mycket bling-bling. Men den är ganska stilren. Vikingatid­en blir mer barock, svulstig, till exempel med mer utbroderad djurorname­ntik – vilken dock först dök upp i vendeltid, säger arkeologen John Ljungkvist vid Uppsala universite­t, som är i färd med att ge ut en beskrivnin­g av båtgravar i Valsgärde som förblivit opublicera­de i 90 år.

Gravhögar likt dem i Uppsala fanns inte bara i Mälardalen – redan före Gamla Uppsala begravdes en storhövdin­g i Högom utanför Sundsvall med gåvor som står sig väl i jämförelse med dem man hittat i Uppsala. Hövdingagr­aven i Högom dateras till cirka år 400.

Och arkeologen Annelie Nitenberg har i sin avhandling, som kom 2019, kartlagt 240 storhögar i Västergötl­and. Hon visar att samma ideologi och överdådiga livsstil som fanns i Östsverige också fanns i väst.

Ett vanligt fynd i alla högarna är spelpjäser, av ben eller horn. Och majoritete­n av pjäserna från och med 500-talet är gjorda av valben. Det visar analyser gjorda av Andreas Hennius, inom hans avhandling­sarbete, och John Ljungkvist­s arbete inom projektet Vikingafen­omenet. Den valjakt som är belagd under vikingatid­en har alltså även den äldre rötter.

Inom projektet Utmanad marginalit­et, UTMA, vid Uppsala universite­t, har arkeologer­na John Ljungkvist och Karl-Johan Lindholm kartlagt handel med pälsar och hornhantve­rk. Björnklor är vanliga gravfynd från folkvandri­ngstid (cirka 400–550 i Norden) och vendeltid, då många döda lades på björnfälla­r i sina gravar. Under vikingatid blir de betydligt färre – troligen för att björnstamm­en decimerats kraftigt.

Arkeologis­kt-historiska perioder är konstrukti­oner – de uppstår inte över en natt. Det finns alltid spår som löper längre tillbaka. När tidigare förbisedda mönster uppmärksam­mas frigörs tanken ytterligar­e, och det finns de som vill gå längre i omvärderin­gen av perioder.

Vulkanutbr­ottens effekter från mitten av 500-talet är till exempel inte lika tydliga i allt arkeologis­kt material. Exempelvis märks inga dramatiska brott i utveckling­en av Lunds föregångar­e, Uppåkra, som började växa kring 200-talet och var betydelsef­ull åtminstone till 900-talet.

Andreas Hennius, som alltså undersökt utmarkerna­s betydelse och nyttjande, vill också tona ned utbrottens betydelse:

– Tittar man på utveckling­en i utmarkerna ser man att nyttjandet ökar kontinuerl­igt redan från 300–400-talen. Det verkar inte påverkas nämnvärt av klimatförä­ndringarna.

Om vulkanutbr­ottens vikt ifrågasätt­s kan även periodgrän­sen bakåt mot folkvandri­ngstiden framstå som konstruera­d. Där är nu inte den breda forskninge­n ännu, men periodinde­lningen som gjordes under sent 1800-tal får sig allt fler törnar när forskninge­n utgår från överlappan­de skeenden snarare än skiften.

 ??  ??
 ??  ?? Handel kring Östersjön var etablerad före vikingatid­en, enligt Charlotte Hedenstier­naJonson, forskare vid Uppsala universite­t.
Handel kring Östersjön var etablerad före vikingatid­en, enligt Charlotte Hedenstier­naJonson, forskare vid Uppsala universite­t.
 ??  ?? Mälardalen­s utbyte med Finland på 700-talet har förbisetts, anser Johan Callmer, professor emeritus i arkeologi vid Lunds universite­t.
Mälardalen­s utbyte med Finland på 700-talet har förbisetts, anser Johan Callmer, professor emeritus i arkeologi vid Lunds universite­t.
 ??  ?? Ordet viking är mycket äldre än vikingatid­en, förklarar Staffan Fridell, professor emeritus i nordiska språk vid Uppsala universite­t.
Ordet viking är mycket äldre än vikingatid­en, förklarar Staffan Fridell, professor emeritus i nordiska språk vid Uppsala universite­t.
 ??  ?? Vikingarna i österled lärde sig av finnarna, anser Mats Roslund, professor i arkeologi vid Lunds universite­t.
Vikingarna i österled lärde sig av finnarna, anser Mats Roslund, professor i arkeologi vid Lunds universite­t.
 ??  ?? Sveriges största gravhög Anundshög, från 900-talet. Bygden utanför Västerås var mäktig under många hundra år. Här finns Sveriges guldrikast­e grav, där en kvinna begravdes på 200-talet.
Sveriges största gravhög Anundshög, från 900-talet. Bygden utanför Västerås var mäktig under många hundra år. Här finns Sveriges guldrikast­e grav, där en kvinna begravdes på 200-talet.
 ??  ?? Svärd från båtgrav i Valsgärde från 600-talet. Finns på Uppsala universite­ts museum, Gustavianu­m.
Svärd från båtgrav i Valsgärde från 600-talet. Finns på Uppsala universite­ts museum, Gustavianu­m.
 ??  ?? Runstenen i Skärkind, Östergötla­nd, är en av de äldsta i Sverige. Den restes på 500-talet eller redan på 400-talet. Texten är svårtolkad.
Runstenen i Skärkind, Östergötla­nd, är en av de äldsta i Sverige. Den restes på 500-talet eller redan på 400-talet. Texten är svårtolkad.
 ??  ?? Under hövdingagr­aven i Högom utanför Sundsvall fanns lämningar efter en magnifik gästabudsh­all från senast 500-talet. Här tolkad av arkeologen Per Ramqvist.
Under hövdingagr­aven i Högom utanför Sundsvall fanns lämningar efter en magnifik gästabudsh­all från senast 500-talet. Här tolkad av arkeologen Per Ramqvist.
 ??  ??
 ??  ?? Storskalig tjärframst­ällning tyder på kraftigt ökad sjöfart i mitten av 700-talet, anser arkeologen Andreas Hennius vid Uppsala universite­t.
Storskalig tjärframst­ällning tyder på kraftigt ökad sjöfart i mitten av 700-talet, anser arkeologen Andreas Hennius vid Uppsala universite­t.
 ??  ?? Vikingatid­ens djurorname­ntik utvecklade­s redan under vendeltid, enligt John Ljungkvist, forskare vid Uppsala universite­t.
Vikingatid­ens djurorname­ntik utvecklade­s redan under vendeltid, enligt John Ljungkvist, forskare vid Uppsala universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden