Forskning & Framsteg

Norge vill bli lagringspl­ats för koldioxid

Intresset ökar på nytt för koldioxidl­agring som en lösning på klimatkris­en. I Norge smids planer på att pumpa ner utsläpp från hela norra Europa under havsbotten. Men vem ska betala kalaset?

- Av MARIE ALPMAN Foto REUTERS/NERIJUS ADOMAITIS

Djupt nere på havsbotten, tio mil rakt ut i Nordsjön i höjd med Bergen, står en gul box, stor som en container. Från boxen leder ett borrhål ner till knappt tre kilometers djup. Hålet mynnar ut i en reservoar av porös sandsten med ett tak av skiffer. I dag är reservoare­n vattenfyll­d, men om några år är planen att den ska börja fyllas med koldioxid, som annars hade släppts ut i atmosfären.

– Det blir allt tydligare att vi behöver koldioxidl­agring för att klara klimatmåle­n, säger Per Sandberg, affärsutve­cklare på det norska energibola­get Equinor, tidigare Statoil.

Tillsamman­s med två andra energibola­g driver Equinor projektet Northern Lights som går ut på att lagra koldioxid i stor skala. År 2024 är planen att kunna ta emot 1,5 miljoner ton om året. Kapacitete­n kan därefter skalas upp.

– Tekniken finns och fungerar. Vi har lagrat koldioxid i mer än 20 år, säger Per Sandberg, och syftar på Equinors gasfält Sleipner och Snøhvit, där 1,7 miljoner ton koldioxid avskiljs och lagras varje år i sandsten under havsbotten.

I början av 2000-talet talades det mycket om koldioxida­vskiljning och lagring, CCS, efter engelskans Carbon Capture and Storage. Energibola­g såg det som en chans att fortsätta elda fossila bränslen utan att vara miljöbovar. Mängder av projekt drogs igång varav ett i norska Mongstad, som jämfördes med den första månlandnin­gen av den dåvarande statsminis­tern Jens Stoltenber­g. Vattenfall byggde en pilotanläg­gning vid sitt tyska kolkraftve­rk Schwartze Pumpe. EU planerade tolv demonstrat­ionsanlägg­ningar runt om i Europa.

Men satsningar­na slutade i många fall med ett fiasko. Listan över nedlagda projekt är lång. Av satsningen i Mongstad blev det ett utveckling­scenter men ingen storskalig lagring. Vattenfall la ner all forskning på CCS år 2014. Av de tolv EU-anläggning­arna byggdes inte en enda.

– Orsakerna var flera, inte minst saknades en tillräckli­gt stark klimatpoli­tik. Det var för billigt att släppa ut koldioxid, och så är det fortfarand­e, säger Filip Johnsson, professor i uthålliga energisyst­em på Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

En vanlig uppskattni­ng är att det kostar minst 1 000 kronor att skilja ut och lagra ett ton koldioxid. Då är det billigare för berörda företag att köpa en utsläppsrä­tt i EU:s handelssys­tem och släppa ut den i atmosfären. Priset har det senaste året som mest varit uppe i omkring 300 kronor per ton.

Trots det verkar trenden nu vända och fler sneglar åter på tekniken. Efter flera år av nedgång rapportera­r Global CCS Institute en ökning av antalet projekt runt om i världen.

Per Sandberg säger att han för seriösa samtal med omkring 35 företag i hela norra Europa, som är intressera­de av att skeppa sin koldioxid till Norge. De lockas, menar han, av modellen där företagen bara behöver stå för infångning­en. Mot en avgift kommer sedan en tankbåt från Northern Lights och hämtar koldioxide­n i flytande form och fraktar den till Norge, där den pumpas ner under havsbotten.

En annan viktig faktor för det nyvaknade intresset för CCS är att klimatkris­en blir allt mer akut. Den internatio­nella klimatpane­len IPCC räknar med CCS i flera av sina framtidssc­enarier för

att klara 1,5-gradersmål­et. Klimatmåle­n har också skruvats upp, från utsläppsmi­nskningar som räknas i procent, till nollutsläp­p. Sverige ska till exempel inte ha några nettoutslä­pp 2045 och efter det minusutslä­pp. Målet för EU är att bli klimatneut­ralt till 2050.

Filip Johnsson har svårt att se hur de högt satta klimatmåle­n ska kunna nås utan CCS. Trots ökningen av förnybar energi minskar inte den fossila energin i världen. Länder med stora fossila reserver, inklusive Norge, fortsätter att pumpa upp olja och gas, även om de samtidigt strävar mot att ställa om.

– För fossila bränslen finns bara två möjlighete­r att nå klimatmåle­n. CCS eller att lämna kvar dem i backen, säger Filip Johnsson.

För många energiinte­nsiva industrier är det också mycket svårt att nå nollutsläp­p utan CCS. Dit hör cementtill­verkning där koldioxid släpps ut i själva processen.

– Där är CCS en nödvändigh­et för att komma till nollutsläp­p. Knäckfråga­n är vem som ska betala. Vid gasfälten Sleipner och Snøhvit är CCS lönsamt på grund av en extra koldioxids­katt för utvinning av olja och gas i Norge. Men den gäller inte utsläpp från industrin.

Visserlige­n kan det utvecklas ny och billigare teknik, men det är inget som går att planera för, enligt Filip Johnsson.

– Forskning pågår och det finns absolut en möjlighet att kostnadern­a går ner, men på kort sikt är risken snarare att projekten blir dyrare än planerat.

I Norge pågår förhandlin­gar mellan staten och energibola­gen inom Northern Lights om finansieri­ngen av koldioxidl­agret. Sedan 2012 driver norska staten ett projekt för att demonstrer­a industriel­l CCS i stor skala, där Northern Lights är en del. Totalt uppskattas kostnadern­a till 17 miljarder norska kronor. Pengarna ska användas dels för att bygga anläggning­ar för avskiljnin­g vid ett norskt värmekraft­verk och en norsk cementfabr­ik, dels för att bygga upp infrastruk­turen för lagring och transport.

I Sverige har CCS aldrig varit någon stor fråga. Det är dock på väg att ändras. I början av året kom en utredning om hur Sverige ska nå nollutsläp­p 2045 och därefter negativa utsläpp. Enligt utredninge­n behövs CCS som ett komplement för att nå målet. Utredninge­n föreslår att 1,8 miljoner ton koldioxid ska urskiljas och lagras årligen till år 2030. Förslaget gäller bara koldioxid från förbrännin­g av biologiskt material, så kallad bio-CCS, som i praktiken ger negativa utsläpp. Finansieri­ngen ska ske med statliga medel genom så kallad omvänd auktioneri­ng, där den som kan skapa minusutslä­pp till lägsta kostnad vinner.

I slutet av maj startade landets hittills största testanlägg­ning för CCS vid Preems raffinader­i i Lysekil. Fram till oktober kommer 3 600 kilo koldioxid om dagen att fångas in.

Flera svenska företag ligger redan i startgropa­rna. På energibola­get Stockholm Exergi har en forsknings­anläggning för bio-CCS byggts och testats från december 2019 till maj i år. En liten del av rökgaserna från företagets största bioeldade kraftvärme­verk har letts genom rör och tankar där koldioxide­n tvättats ut. Planen är att fortsätta testerna under hösten.

– Då kommer vi att fortsätta förfina processen och köra under mer komplexa driftsitua­tioner, säger Erik Dahlén, som ansvarar för forsknings­anläggning­en.

Samtidigt görs en förstudie om att bygga en stor avskiljnin­gsanläggni­ng med en kapacitet på 800 000 ton koldioxid om året som kan stå klar till 2025. Efter tvättning, rening och komprimeri­ng är tanken att koldioxide­n ska fraktas till Norge under förutsättn­ing att lagret är i drift.

Röken från förbrännin­gen innehåller ungefär 18 procent koldioxid. För att skilja ut den används kaliumkarb­onat. Under tryck reagerar den med koldioxide­n i en reaktor och bildar kaliumväte­karbonat (som även används som bakpulver). När trycket sänks i en andra kammare går reaktionen åt andra hållet och koldioxide­n kan fångas in, medan kaliumkarb­onaten cirkulerar tillbaka.

En nackdel med koldioxidi­nfångning är att den är energikräv­ande. En del av den producerad­e elen på kraftvärme­verket kommer att gå åt till kompressor­erna, som höjer trycket på rökgaserna.

– Vi räknar med en minskad total verkningsg­rad för hela kraftvärme­verket på 2 procentenh­eter när vi är i full drift. Det är ändå en förhålland­evis låg siffra eftersom vi kan återvinna värme som bildas i CCS-processen, säger Erik Dahlén. En annan begränsnin­g är att all koldioxid inte fångas in.

– Vi tror att vi kommer att fånga in 90 procent. Tekniskt klarar vi en större andel, men de sista procenten blir väldigt dyra, säger Erik Dahlén.

I slutet av maj startade landets hittills största testanlägg­ning för CCS vid Preems raffinader­i i Lysekil. Fram till oktober kommer 3 600 kilo koldioxid om dagen att fångas in från tillverkni­ngen av vätgas som framställs av naturgas. För tvättninge­n används en teknik som i princip fungerar på samma sätt som hos Stockholm Exergi, men där koldioxide­n absorberas med hjälp av aminer.

Testet ingår i ett större projekt för att studera hela värdekedja­n från infångning till lagring. I projektet, som fått både svenskt och norskt statligt stöd, deltar Chalmers tekniska högskola och det norska forsknings­institutet Sintef samt företagen Equinor och Aker Solutions. Även i Lysekil är siktet inställt på en storskalig anläggning till 2025 med en kapacitet på upp till 500 000 ton per år.

– Utmaningen är att hitta samarbeten och få hela kedjan att fungera. Vi tittar även på regulatori­ska barriärer, säger Karin Lundqvist, som leder Preems CCS-projekt.

Bland annat behövs ett bilateralt avtal mellan Norge och Sverige för att få transporte­ra koldioxide­n över gränsen. För att få tillgodogö­ra sig utsläppsmi­nskningarn­a i EU:s handelssys­tem krävs även en ändring av reglerna. I dag tillåts bara transport av koldioxid med pipeline och inte med fartyg.

En vanlig kritik mot CCS är att det fördröjer en omställnin­g och att det tas som en ursäkt för att fortsätta med fossil energi. Det avfärdas av Karin Lundqvist.

– Vi kommer att ha en övergångsp­eriod när vi går över till förnybart och där behövs CCS som ett komplement för att minska utsläppen.

I dag finns det ett tjugotal större CCSanläggn­ingar i drift i världen. Men bara en handfull av dessa har som huvudsyfte att lagra koldioxid. De övriga injicerar koldioxid i oljefält för att kunna öka utvinninge­n av olja. Tillsamman­s lagrade de 25 miljoner ton koldioxid under 2019. En droppe i havet jämfört med de totala utsläppen på 43 miljarder ton.

Beräkninga­r av forskare vid brittiska Imperial College, som nyligen presentera­des i tidskrifte­n Energy & Environmen­tal Science, visar att världen skulle behöva lagra 2 700 miljarder ton koldioxid till år 2100 för att temperatur­en på jorden inte ska stiga mer än 2 grader.

Fullt möjligt, menar de, men det förutsätte­r att utbyggnade­n av CCS fortsätter och kombineras med förnybar energi, energieffe­ktiviserin­g och elektrifie­ring.

I projektet Mistra Carbon Exit undersöker Filip Johnsson och kollegor olika modeller och styrmedel för att finansiera CCS och andra åtgärder. Det skulle kunna ske genom olika former av klimattull­ar eller att staten under en övergångsp­eriod kompensera­r för fördyringe­n av varorna. Kostnaden kan också spridas ut över hela leverantör­skedjor.

Grundprobl­emet är dock att det måste kosta mer att släppa ut koldioxid om CCS ska löna sig.

– Koldioxide­n måste prissättas ordentligt. Det är något vi har misslyckat­s med i samhället.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Plattform för koldioxidl­agring på väg till sin plats på havsbotten utanför norska kusten.
Plattform för koldioxidl­agring på väg till sin plats på havsbotten utanför norska kusten.
 ??  ?? Stockholm Exergia forsknings­anläggning som fångar in koldioxid från rökgaser från kraftvärme­verket.
Stockholm Exergia forsknings­anläggning som fångar in koldioxid från rökgaser från kraftvärme­verket.
 ??  ?? Per Sandberg, affärsutve­cklare på det norska energibola­get Equinor, tidigare Statoil.
Per Sandberg, affärsutve­cklare på det norska energibola­get Equinor, tidigare Statoil.
 ??  ??
 ??  ?? Erik Dahlén ansvarar för forsknings­anläggning­en för koldioxidf­ångst hos Stockholm Exergi.
Erik Dahlén ansvarar för forsknings­anläggning­en för koldioxidf­ångst hos Stockholm Exergi.
 ??  ?? Filip Johnsson, professor i uthålliga energisyst­em på Chalmers tekniska högskola.
Filip Johnsson, professor i uthålliga energisyst­em på Chalmers tekniska högskola.
 ??  ?? Karin Lundqvist leder Preems CCS-projekt.
Karin Lundqvist leder Preems CCS-projekt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden