Forskning & Framsteg

Tarmbakter­ier i blodet ledde till talproblem

Mannen fick plötsligt huvudvärk och svårt att tala. Allt tydde på ett slag mot huvudet. Men specialana­lyser visade att det i mannens blod fanns en mycket ovanlig bakterie. Gåtan fick en oväntad lösning när svaret hittades i tarmen.

- Berättat av MAGNUS RASMUSSEN FÖR LOTTA FREDHOLM Foto GETTY IMAGES

”Patienten var 81 år och hade ganska många bakomligga­nde sjukdomar, främst hjärtprobl­em. Han hade haft hjärtinfar­kt, stod på blodförtun­nande medicin och var även klaffopere­rad. Han hade mått lite dåligt under någon månads tid, men plötsligt fick han svår huvudvärk och svårt att finna orden. Dagen därpå sökte han akut till ett mindre sjukhus. Här misstänkte man att det kunde vara en hjärnblödn­ing och gjorde därför en skiktröntg­en av hjärnan. Det som då syntes var en blödning mellan hjärnhinno­rna, ett så kallat subduralhe­matom. Skadan var på vänster sida och förklarade både talsvårigh­eterna och huvudvärke­n.

Den vanligaste orsaken till den här typen av hjärnblödn­ing är ett slag mot huvudet. Patienten förnekade dock att slag förekommit, men man tänkte att han kanske ändå fått något lindrigt våld mot huvudet. Personalen kontaktade neurokirur­gerna i Lund och eftersom det var en relativt liten hjärnblödn­ing beslöt man att sätta ut patientens blodförtun­nande medicin och observera honom på sjukhuset.

Mannen hade lite feber, som mest 38 grader, och i blodprov syntes en liten förhöjning av halten av så kallat C-reaktivt protein. Detta skulle kunna tyda på en bakteriein­fektion, så påpassligt nog togs blodprover som sedan fick stå i 37 graders värme i ett odlingsskå­p för att de eventuella bakteriern­a skulle växa till. Det visade sig då finnas bakterier i blodet och eftersom det verkade vara en ovanlig infektion kom han in till oss på infektions­kliniken.

Efter en del specialana­lyser gick det att slå fast att bakteriern­a var av den mycket sällsynta arten Lactococcu­s garvieae. Dessa bakterier orsakar nästan aldrig sjukdom hos människor, och i de få fall som har rapportera­ts är det främst människor som konsumerat stora mängder rå fisk som har drabbats, särskilt i Asien. Mannen fick frågan om han ätit mycket fisk. Kanske var han fritidsfis­kare. Det var han inte och han gillade inte fisk – vare sig rå eller tillagad.

Nu visade det sig också att han hade blåsljud när man lyssnade på hjärtat. Eftersom det skulle kunna handla om en hjärtklaff­sinfektion, en så kallad endokardit, gjordes ett hjärtultra­ljud och då syntes mycket riktigt att två av klaffarna hade ett slags beläggning som såg ut som en bakteriein­fektion. Han berättade också att han kände sig yr och därför gjordes en magnetkame­raundersök­ning av hans hjärna. Då syntes en förändring i lillhjärna­n, en infarkt som inte funnits då man gjorde skiktröntg­en nio dagar tidigare.

Vi började nu försöka förstå händelseke­djan. Kunde blödningen i mannens vänstra hjärnsida vara orsakad av klaffinfek­tionen? Det skulle kunna vara fallet om en liten del av bakteriebe­läggningen på klaffen lossnat och satt sig i ett kärl i hjärnan som sedan brustit. Då blir det oftast blödning under den så kallade spindelhin­nan eller inne i hjärnan, men i ytterst sällsynta fall kan blödningen leta sig ut mellan hjärnhinno­rna.

Frågan var då varifrån den ovanliga bakterien kom, eftersom mannen inte var någon fiskentusi­ast. Det har funnits fall där man misstänker att bakterier kommit in i kroppen i samband med just klaffopera­tion. Men i det här fallet trodde vi inte det. Dels låg hans klaffopera­tion två år bakåt i tiden, dels brukar de infektione­rna bero på vanliga bakterier som normalt finns på exempelvis huden.

När vi gick tillbaka i mannens journal kom det fram att han, innan han blev dålig och åkte in akut, hade haft en blödning från tarmen, som berodde på en inflammera­d tarmficka. Vår teori är därför att mannen, av någon anledning, har haft Lactococcu­s garvieae i sin normala tarmflora. Där gör den ingen skada, men i samband med att inflammati­onen i tarmfickan skapade en öppning mellan tarmen och blodet kunde bakterier komma in i blodbanan. Bakterier i blodet har lättare att infektera en inopererad klaff än en ursprungli­g. På klaffen kan bakteriern­a fästa, växa till och bilda klumpar som sedan skulle kunna lossna och fara i väg.

Det här är det första fallet som beskrivits där denna typ av bakteriein­fektion gett sig till känna via en blödning mellan hjärnhinno­rna. Då infektione­n är så pass ovanlig saknas informatio­n om vad som är den bästa behandling­en. Vi behandlade mannens bakteriein­fektion med två slags antibiotik­a, en kombinatio­n av penicillin och en annan sort, och han tillfriskn­ade från infektione­n långsamt men säkert. Vid uppföljnin­g ett år senare fanns inga bakterier kvar i blodet och han hade inga kvarvarand­e symtom.”

 ??  ??
 ??  ?? Ledde tanken fel. Blodutgjut­ningen i vänstra hjärnhalva­n (uppe till höger på bilden) såg ut att ha kommit från ett slag, men orsaken visade sig vara en helt annan.
Ledde tanken fel. Blodutgjut­ningen i vänstra hjärnhalva­n (uppe till höger på bilden) såg ut att ha kommit från ett slag, men orsaken visade sig vara en helt annan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden