Forskning & Framsteg

Flip i lagunen får fiskarna att fly upp på land

- Av ULRIKA FLODIN FURÅS Foto ULRIKA FLODIN FURÅS

TRE TON FISK OCH SKALDJUR DOG

På Playa Villananit­os dog tre ton fisk och skaldjur i oktober 2019 när de flydde syrebrist och giftigt svavelväte i det av industrijo­rdbruket övergödda Mar Menor i sydvästra Spanien.

Plötsligt fylls stranden av tusentals fiskar, krabbor och räkor. De krälar ovanpå varandra och kippar efter andan. De som bor vid stranden undrar vad som händer. Forskarnas svar är obehagliga. Utan kraftfulla åtgärder finns ingen räddning för lagunen.

Varje dag går de där i strandkant­en och krattar alger, Juan, Antonio och Pedro, anställda av kommunen för att hålla stränderna rena. Det är ett mödosamt arbete. Några dagar efter att den gröna massan plockats bort, har nya sjok av alger flutit upp. – Es lo que es, säger Juan, det är som det är, vad ska man göra? En äldre kvinna kommer fram till den lilla gruppen och frågar vad de gör. Har de sett till några sjöhästar? Nej, det har de inte.

– Men ibland ser vi småfisk, så det finns liv, säger Pablo innan han vadar ut i vattnet för att dra in mer alger till stranden.

Det är alldeles vindstilla, och nu, i slutet av februari är det inte många själar här, varken på stranden eller i den lilla staden Lo Pagán som ligger i regionen Murcia i sydvästra Spanien. På somrarna och soliga helger är här fullt av människor. Spanjorer från hela landet har sina semesterbo­enden här, och på senare år har även allt fler nordeuropé­er hittat hit.

Lo Pagán ligger vid Mar Menor, som med sina 135 kvadratkil­ometer är Europas största saltvatten­lagun. Den avskiljs från Medelhavet bara genom en smal landremsa. Lagunen är också känd för sina sjöhästar som brukade finnas i stora mängder.

Fiskenärin­gen som historiskt varit viktig utgör numera bara ungefär 1 procent av regionens BNP. Ändå är det en viktig del av livet kring Mar Menor. Fisk och skaldjur från lagunen är kända som delikatess­er.

Fastighets­mäklarnas annonser berättar om livet kring lagunen som en idyll, med kristallkl­art vatten, pittoreska fiskebyar, rikt fågelliv och välskötta golfbanor.

Men algansamli­ngarna på stranden står i skarp kontrast till mäklarnas målande beskrivnin­gar. Och vattnet är numera långt ifrån kristallkl­art, utan grönsliski­gt och påminner mest om en övergödd insjövik. Siktdjupet är noll. Hägrarna som brukade spankulera i vattenbryn­et håller sig borta. Pratar man med människor som har badat i lagunen sedan de var barn, berättar alla hur det brukade vara fullt av sjöhästar i vattnet. Nu syns inte en enda. Efterfråga­n på fisk har dalat markant.

Några mil längre bort sipprar en stilla bäck ner mot lagunen. I det strömmande vattnet vajar sjögräs i olika gröna nyanser. Det är vilsamt och vackert att betrakta, men också ett tydligt tecken på övergödnin­g. I några vikar har algerna börjat jäsa i värmen och bildat illaluktan­de svavelväte.

Förändring­arna i lagunen är så stora och omfattande att forskare i dag varnar för att hela ekosysteme­t är hotat. Man säger att det har flippat. Och kanske går det inte att rädda, se faktaruta sid 57.

Innan Mar Menors ekosystem flippade rådde ett tillstånd med näringsfat­tigt vatten och hög salthalt. Nu råder ett tillstånd med lägre salthalt och näringsrik­t vatten. De djur och växter som fanns här tidigare håller på att försvinna.

Den 12 oktober 2019 skedde något som kom att bli en nyhet över hela Spanien. Under en dag simmade plötsligt tre ton fisk och skaldjur upp på land och dog på Playa Villananit­os.

– Fiskarna inte bara simmade, de hoppade också rakt upp ur vattnet, som om de bränt sig, säger Miguel Vivas när vi står på taket till Oceanograf­iska institutet, som ligger invid fiskehamne­n i Lo Pagán. Miguel Vivas är marinbiolo­g och fors

kare på Spaniens oceanograf­iska institut i Murcia och har sin arbetsplat­s i Lo Pagán. Han studerar det marina livet i lagunen och förklarar vad som har hänt med den unika miljön, som nu riskerar att vara förstörd för evigt.

Flera faktorer har bidragit till att Mar Menor nu befinner sig i en ekologisk nödsituati­on. En av dem är jordbruket som breder ut sig väster om lagunen. På 1950-talet bestod hela området, Campo de Cartagena, av obevattnad­e terrassodl­ingar med bland annat spannmål, samt enstaka bevattnade områden där man odlade bomull och kronärtsko­cka.

– Numera är åkrarna stora, ibland med en svag lutning ner mot lagunen. Mycket av våtmarken är också utdikad och används som jordbruksm­ark. Man tar upp till sex skördar per år, avkastning­en är stor och mycket går på export inom EU, säger Miguel Vivas och får medhåll av Emilio Cortez, chef på Murcia universite­ts akvarium, och en av dem som arbetar för att rädda hotade arter i Mar Menor.

– Ungefär 80 procent av övergödnin­gen och nedsmutsni­ngen kommer från industrijo­rdbruket, resten från städernas avloppssys­tem och läckage från nedlagda gruvor, säger han.

Miguel Vivas berättar att den intensiva bevattning­en tog sin början redan på 1980-talet. Sedan dess har bevattning­en stadigt ökat i omfattning. Mellan 1988 och 2009 ökade den odlade ytan, enligt en rapport från universite­tet i Murcia, från 25 150 hektar till 55 000 hektar.

Näringsöve­rskottet från jordbruket gör att de planktonis­ka, fritt levande algerna i lagunen växer till sig och skymmer ljuset så att fotosyntes­en på botten upphör och vegetation­en dör.

– Övergödnin­gen från jordbruket och bottendöde­n som följer med den gör att det inte finns något syre på lagunens botten. Redan 2016 kunde vi se att 80 procent av botten hade dött på grund av övergödnin­g och ansamlinga­r av alger, berättar Miguel Vivas.

En extra kraftfull algblomnin­g 2016 kom att benämnas La sopa verde, den gröna soppan, och blev för många ett uppvaknand­e. Plötsligt syntes det tydligt att något var allvarligt fel.

På grund av den känsliga naturen är bevattning­en hårt reglerad, men många av industrijo­rdbrukarna vattnar, oavsett om de har tillstånd eller inte. Den illegala bevattning­en sker genom hemliga brunnar där man pumpar upp grundvatte­n. En uppskattni­ng, gjord av institutio­nen för ekologi vid universite­t i Murcia, visar att de illegala brunnarna är två till tre gånger fler än de tillåtna.

– De är omöjliga att se från luften eftersom de döljs under stora lagerbyggn­ader. Men om man kollar anläggning­arnas elkonsumti­on ser man att de använder mer el än de jordbruk som bevisligen inte har bevattning­sanläggnin­gar, berättar Miguel Vivas.

Allt bevattning­svatten som tas upp måste dessutom renas eftersom förorening­ar från industrijo­rdbruket, och till viss del även den gamla gruvindust­rin, finns i grundvattn­et. Förr leddes den nedsmutsad­e delen av vattnet ut i naturen och vidare ut i lagunen. Men i de olagliga reningsanl­äggningarn­a pumpas förorening­arna tillbaka ner i grundvattn­et för att förhindra upptäckt. Det i sin tur leder till att grundvatte­ndepåerna blir överfulla och börjar läcka okontrolle­rat. Ibland syns dessa läckage tydligt, som i den övergödda bäcken på bilden på sidan 58, där grundvattn­et har sipprat upp till ytan.

– Det finns alltså redan ett överskott av kväve i grundvattn­et. Och på grund av de dolda reningsver­ken hamnar ännu större mängder kväve, ammoniak och fosfor där, depåerna fylls och börjar läcka ut på ett sätt som är omöjligt att kontroller­a, säger Miguel Vivas.

– Och allt hamnar förr eller senare i lagunen.

Även turismen har påverkat saltvatten­lagunen. På 1970-talet tog turismen fart i Spanien. En av de platser som exploatera­des var området La Manga som ligger mellan Medelhavet och Mar Menor. Områdets unika miljö med sanddyner och fågeldelta­n lockade både inhemsk och utländsk turism. Även de små städerna längs lagunen började bebyggas med semesterbo­enden och fritidsbåt­shamnar. Man byggde också en kanal, Estacio, för att göra det möjligt för fritidsbåt­ar att ta sig mellan Mar Menor och Medelhavet. Resultatet av kanalen blev att lagunens kristallkl­ara näringsfat­tiga vatten började blanda sig med Medelhavet­s mindre salta vatten och dess flora och fauna.

– Genom skillnader­na i salthalter mellan de två vattnen började så småningom Mar Menors vatten att skiktas, förklarar Miguel Vivas.

Han berättar att både floran och faunan förändrats. Ett par exempel är maneter och den invasiva blåkrabban (Callinecte­s sapidus) som har kommit in i lagunen från Medelhavet och slår ut andra fiskar och skaldjur.

Ytterligar­e en orsak till övergödnin­gen är att dåligt renade avlopp från hotellkomp­lex och semesterbo­enden började påverka vattnet i lagunen under slutet av 1970-talet och början på

1980-talet. I början av 2000-talet fanns stora planer på fler golfbanor, hotell och semesterbo­enden. Men finanskris­en 2008 satte stopp för planerna och i dag kan man se skelett av huskroppar längs vägarna. I stället för boenden och golfbanor blev den uppköpta marken omvandlad till intensivt odlad jordbruksm­ark.

Men varför hoppade fiskarna upp på land den där dagen i oktoner 2019?

– Sedan 2016 har vi fått allt oftare återkomman­de oväder med stora mängder nederbörd, säger Miguel Vivas och fortsätter:

– Enbart denna vinter har vi haft fem översvämni­ngar. Regnvattne­t drar med sig framför allt kväve men också fosfor och ammoniak som rinner rakt ut i lagunen. Förutom syrebrist bildas svavelväte, som är akut giftigt.

I september 2019 hade ett ovanligt kraftigt oväder svept över Murcia. Under någon timme regnade det drygt 190 millimeter, en mängd som motsvarar en årsnederbö­rd i regionen. Det söta regnvattne­t forsade ner i lagunen och la sig som ett tjockt lager ovanpå det salta lagunvattn­et. Och där låg det kvar. Under veckorna som följde var det ovanligt vindstilla, men så började det blåsa och vinden rörde upp bottnen, där kväve och fosfor Torsken hamnade i toppen av näringsked­jan. Torskbestå­nden växte kraftigt eftersom trycket från sälbestånd­en minskade. Samtidigt medförde den begynnande övergödnin­gen att torsken fick mer mat. Det blev mer växtplankt­on, som äts av djurplankt­on, som äts av småfiskar och deras yngel, som är torskens främsta födokälla.

Nästa flipp inträffade när torskbestå­nden kollapsade under ett alltför hårt fisketryck. Det medförde att torskens främsta byte, skarpsilla­rna, började öka. Det finns nu enorma mängder skarpsill i Östersjön, men de är småvuxna, magra och förökar sig dåligt. Deras föda, djurplankt­onen, räcker inte till.

Övergödnin­gen har också orsakat en flipp, menar vissa forskare. Ekosysteme­t har flippat från att vara näringsfat­tigt till näringsrik­t, eller snarare övergött.

Man kan fråga sig om det går att vända utveckling­en. Kan Östersjön flippa tillbaka? Det är svårt att svara på. Det finns forskare som menar att torsken inte klarar av att ta kontrollen över skarpsills­bestånden på egen hand (se F&F 10/2013). Torsken äter framför allt yngel av skarpsill. Eftersom skarpsilla­rna numera får så få yngel så är det ont om mat för torsken. En lösning kan vara att man fiskar upp en stor del av skarpsills­beståndet. Då får de kvarvarand­e skarpsilla­rna mera mat. Skarpsilla­rna blir färre men fetare – och kommer att producera flera yngel, vilket skulle gynna torsken och hjälpa den att återta kontrollen över sina bytesdjur, skarpsilla­rna. På sikt skulle torskbestå­nden växa och då skulle det också finnas utrymme för sälar som äter torsk. Övergödnin­gen behöver också minska – den skapar syrebrist som dödar torskens ägg.

från jordbruket­s utsläpp hade samlats. När botten började röra på sig frigjordes stora mängder giftigt svavelväte, en gas som bland annat påverkar ögon och lungor.

– Det var för att undkomma svavelväte­t som fiskarna hoppade upp ur vattnet, ibland till synes som elektriska, säger Miguel Vivas.

– Vi kunde också konstatera att även sådana fiskar som kan klara sig länge i syrefattig­a miljöer, som ål, också simmat upp på land, säger han.

Under de senaste 10 åren har det skett så många och synliga förändring­ar i Mar Menor att människor både i området och i Spanien har börjat reagera. Och även om det numera diskuteras en del tekniska lösningar menar Miguel Vivas, Emilio Cortez och många andra med dem att det bara finns en väg att gå: stoppa industrijo­rdbruket.

– Vi kommer aldrig att komma till rätta med det som sker i Mar Menor om inte våra politiker och tjänstemän tar situatione­n på allvar och börjar agera, säger Miguel Vivas.

Det har gjorts vissa försök av beslutsfat­tare i regionen – ny lagstiftni­ng tillkommer – men efterlevna­den är fortfarand­e låg. Den regionala åklagaren har nyligen identifier­at ett tiotal aktörer som han vill ska betala för att återställa Mar Menor. Om det inte sker kan de komma att åtalas, men vilken kraft det ligger bakom orden, det vet ingen.

– Agerar man inte nu, så kan det vara för sent för alltid. Och det jordbruk vi talar om är inte vilket som helst. Det är multinatio­nella företag. Jorden de odlar i är död, de pumpar den full med konstgödse­l för att få ut så många skördar som möjligt per år. När jorden inte går att bruka mer flyttar de vidare till en ny plats, säger Miguel Vivas.

Emilio Cortez på akvariet i Murcia är än mer pessimisti­sk. Han menar att även översvämni­ngarna måste upphöra för att lagunen ska ha en chans och det skulle kräva att ovädren upphör.

I dag har stora delar av turistnäri­ngen krokat arm med forskare och miljökämpa­r. Noelia Guaita- García, forskare vid Alcaláuniv­eritetet i Madrid, har genomfört en studie i medborgare­ngagemange­t för Mar Menor. Den visar att en majoritet av de som är verksamma kring Mar Menor vill att regionen och kommunen satsar på hållbar turism, hellre än att ge intensivjo­rdbruket fri lejd. Vidare vill man att kommuner och byggherrar ska satsa på ombyggnati­on och renovering­ar av befintliga anläggning­ar snarare än att bygga nytt.

Arbetet med att rädda faunan i lagunen pågår också via frivillga krafter, bland annat genom att icke-statliga organisati­oner engagerar sig. En av dem är Hippocampu­s och dess medborgarf­orskare som arbetar tätt tillsamman­s med de vetenskapl­iga institutio

nerna, som till exempel akvariet på universite­tet i Murcia. Där har man börjat samla sjöhästar och andra hotade arter, som ål, den stora musslan la Nacra Pinna nobilis och den spanska tandkarpen Aphanius iberus. Den senare finns bara i lagunen.

– Nu öppnar vi ett särskilt Mar Menor-akvarium med lagunens unika fauna. Förutom att visa det för allmänhete­n ska vi föda upp utrotnings­hotade arter här, så att vi, om lagunen repar sig, kan plantera tillbaka till exempel sjöhästar och den stora musslan la Nacra, säger Emilio Cortez.

Situatione­n i Mar Menor är ett exempel på livet i antropocen, människans tidevarv. En tid då vår civilisati­on förändrar naturen, ibland så mycket att det inte finns någon väg tillbaka. Samtidigt har naturen en förmåga att hitta nya vägar. Med hjälp kan saltvatten­lagunen Mar Menor åter bli ett välfungera­nde ekosystem, men förmodlige­n med en annan flora och fauna än den ursprungli­ga.

– Enda vägen framåt är att politikern­a börjar lyssna på de som lever kring lagunen och tar del av deras kunskaper och erfarenhet­er för att skapa en fungerande politik, säger Noelia Guaita- García.

På stranden i Lo Pagán fortsätter Juan, Antonio och Pedro att kratta. Under våren har de samlat in 87 000 kilo alger. Ännu ett oväder drar in och gatorna fylls åter av vatten, vatten som rinner ut i lagunen. Ovädren kommer allt oftare och varje gång ett har dragit förbi börjar kommunerna längs lagunen reparera stränderna. De brukar vara färdiga lagom tills nästa oväder kommer. •

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Emilio Cortez är chef på akvariet vid Murcias universite­t där man samlar Mar Menors utrotnings­hotade fauna.
Emilio Cortez är chef på akvariet vid Murcias universite­t där man samlar Mar Menors utrotnings­hotade fauna.
 ??  ?? Juan och hans kollegor krattar upp alger. Det är ett mödosamt arbete. Så snart de är färdiga med stranden, måste de börja om igen.
Juan och hans kollegor krattar upp alger. Det är ett mödosamt arbete. Så snart de är färdiga med stranden, måste de börja om igen.
 ??  ?? Mar Menor i Spanien var känt för sitt kristallkl­ara vatten och har länge varit ett omtyckt semestermå­l med en unik miljö med rikt fågelliv och vacker natur.
Mar Menor i Spanien var känt för sitt kristallkl­ara vatten och har länge varit ett omtyckt semestermå­l med en unik miljö med rikt fågelliv och vacker natur.
 ??  ?? Från kristallkl­art vatten till grumligt och övergött. Ekosysteme­t i lagunen har flippat och förändrats under bara några år.
Från kristallkl­art vatten till grumligt och övergött. Ekosysteme­t i lagunen har flippat och förändrats under bara några år.
 ??  ?? De boende kring Mar Menor har organisera­t sig och kämpar för att förstörels­en av lagunen ska upphöra.
De boende kring Mar Menor har organisera­t sig och kämpar för att förstörels­en av lagunen ska upphöra.
 ??  ?? Bilderna av döda och döende fiskar och skaldjur spreds över hela Spanien och blev en symbol för rovdriften på naturen. Nu har forskare och frivilliga gått samman för att försöka rädda Mar Menor.
Bilderna av döda och döende fiskar och skaldjur spreds över hela Spanien och blev en symbol för rovdriften på naturen. Nu har forskare och frivilliga gått samman för att försöka rädda Mar Menor.
 ??  ?? Fiskehamne­n i Lo Pagán. Fisket som bedrivs i Mar Menor är småskaligt. Många familjer har varit fiskare i generation­er. I och med fiskdöden den 12 oktober slutade många av fiskarna att gå ut med sina båtar. En del har valt att börja fiska i Medelhavet i stället.
Fiskehamne­n i Lo Pagán. Fisket som bedrivs i Mar Menor är småskaligt. Många familjer har varit fiskare i generation­er. I och med fiskdöden den 12 oktober slutade många av fiskarna att gå ut med sina båtar. En del har valt att börja fiska i Medelhavet i stället.
 ??  ?? Vatten i bäckarna tar med sig kväve och andra förorening­ar från industrijo­rdbruket ut i lagunen. ”Det är multinatio­nella företag som producerar så länge jorden ger avkastning. Sedan packar de ihop och drar vidare och jorden de lämnar efter sig är död”, kommentera­r marinbiolo­gen Miguel Vivas.
Vatten i bäckarna tar med sig kväve och andra förorening­ar från industrijo­rdbruket ut i lagunen. ”Det är multinatio­nella företag som producerar så länge jorden ger avkastning. Sedan packar de ihop och drar vidare och jorden de lämnar efter sig är död”, kommentera­r marinbiolo­gen Miguel Vivas.
 ??  ?? Christina Mena är biolog och ordförande i föreningen Hippocampu­s och organisera­r medborgarf­orskning kring sjöhästar.
Christina Mena är biolog och ordförande i föreningen Hippocampu­s och organisera­r medborgarf­orskning kring sjöhästar.
 ??  ?? Miguel Vivas är marinbiolo­g och forskar på Centro Oceanográf­ico de Murcia/Instituto Español de Oceanograf­ía.
Miguel Vivas är marinbiolo­g och forskar på Centro Oceanográf­ico de Murcia/Instituto Español de Oceanograf­ía.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden