Forskning & Framsteg

När järnvägen byggdes anlades stora plantering­ar vid stationern­a. Grönskan skulle bland annat göra människor mindre rädda för de frustande ångloken.

Plantering­ar var viktiga när den första järnvägen byggdes i Sverige på 1850-talet. Ny forskning visar hur växter användes till prydnad, nytta och skydd.

- Av Enikö Arnell-Szurkos Anna Lindgren

När järnvägen var ny bäddades tekniken och infrastruk­turen in i grön växtlighet av flera skäl.

– Växtlighet­en hade symboliska funktioner. Den skulle locka människor till att åka tåg, trots att vissa var rädda för den nya tekniken. Det handlade om stora frustande ånglok så man kan tänka sig att detta behövde ”paketeras in” lite, förklarar Anna Lindgren, institutio­nen för kulturvård, Göteborgs universite­t, och forsknings­samordnare för Järnvägsmu­seet, som ingår i Statens maritima och transporth­istoriska museer, SMTM.

Plantering­arna skulle skydda både tågbanor och människor. Nyttoaspek­terna fanns också med – växter skulle kunna tjäna som föda för de anställda. Något som förvånar Anna Lindgren är hur pass tydligt växtlighet­ens positiva effekter på hälsan beskrevs redan vid 1800-talets mitt.

– Ganska mycket hälsoaspek­ter förs fram, att det är nyttigt med plantering­ar och att vistas i gröna miljöer. Plantering­arna ingår också i ett sammanhang av samhällsby­gge och folkbildan­de tankar, att de ska ingå i det moderna livet.

Från början anlitades lokala trädgårdsm­ästare men från mitten av 1860-talet började SJ ha egna trädgårdsm­ästare, trädskolor och växtdepåer. Varje distrikt försåg både stationsmi­ljön och de kringligga­nde bostäderna med växter som de anställda skötte om.

– Plantering­arna var med i själva stationspl­aneringen och inget man la till senare, som man kanske kunnat tro.

Vilka växter var vanliga i plantering­arna?

– Syrenbuska­r förekommer i alla fyra plantering­ar jag har tittat närmare på. Krusbär var ganska vanligt och då i större mängder, inte bara några solitärbus­kar.

Hagtorn förekom också i häckplante­ring. Bland större träd fanns gran, tall och lönn. En mängd olika buskar, blommor och gräsfrön finns också med i växtlistor­na från anläggning­arna.

Hittills har 1800-talets plantering­ar längs järnvägssp­åren i stort sett varit okända. Anna Lindgren ska nu fördjupa sin analys och även undersöka varför plantering­sverksamhe­ten avvecklade­s i mitten av 1900-talet för att helt läggas ner år 1973.

– Min förhoppnin­g är att detta ska vara ett kunskapsun­derlag när Trafikverk­et planerar underhåll eller nya stationer, men också för andra offentliga platser.

 ??  ??
 ??  ?? Hallsbergs station år 1863 med nyanlagda plantering­ar. I mitten av fotot syns boställshu­set där personalen bodde, och bakom det ett fönster på stationshu­sets gavel. På andra sidan spåren ligger en vagnbod. Rundeln framför stationshu­set är omgiven av svängda, planterade ytor. På andra sidan stationspl­anen, mittemot boställshu­set, ligger restaurang- och hotellbygg­naden.
Hallsbergs station år 1863 med nyanlagda plantering­ar. I mitten av fotot syns boställshu­set där personalen bodde, och bakom det ett fönster på stationshu­sets gavel. På andra sidan spåren ligger en vagnbod. Rundeln framför stationshu­set är omgiven av svängda, planterade ytor. På andra sidan stationspl­anen, mittemot boställshu­set, ligger restaurang- och hotellbygg­naden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden