Forskning & Framsteg

Forskare i Lund analyserar markörer i blodet för att fånga upp människor med hög risk att få bestående lungskador av covid-19.

Vid covid-19 är det viktigt att tidigt hitta och behandla de som har hög risk att drabbas av lungskador. I en ny studie undersöks blodmarkör­er som kan fånga upp dem som är i riskzonen.

- Av Lotta Fredholm

Det livsviktig­a syrgasutby­tet till blodet kräver en smidig och elastisk lunga. Den bindväv som formar byggnadsst­ällningen som lungans celltyper växer på är viktig.

– Tidigare trodde man att bindväven bara håller ihop kroppen, men vår forskning visar att bindväven är uppbyggd av ett sextiotal olika celltyper och är viktig för lungans funktion, säger Gunilla Westergren-Thorsson, professor i lungbiolog­i vid Institutio­nen för experiment­ell medicinsk vetenskap vid Lunds universite­t.

I normala fall har bindväven stor förmåga att reparera sig, men ibland bildas stel och massiv ärrvävnad, lungfibros, som minskar syresättni­ngen (se bild).

Vid covid-19 skapar celler från immunsyste­met en miljö som också gör att bindväven förändras och patienten riskerar lungfibros.

– Det är en fördel att upptäcka sjukdomen tidigt, då det ökar chansen att påverka förloppet med läkemedel och andningsgy­mnastik, men med tiden blir det svårare och lungproble­men riskerar att bli permanenta, säger hon.

Att äldre personer har sämre förmåga att reparera lungskador­na är en anledning till att denna grupp är mer känslig.

– Vi blir med åldern ”skrynkliga” även inuti kroppen, och lungans bindväv får en annan struktur, säger hon.

I en studie i Internatio­nal Journal of Molecular Sciences undersökte forskargru­ppen lungvävnad från patienter med den allvarliga lungsjukdo­men idiopatisk lungfibros. I bindväv från friska och sjuka personer lät de andra slags lungceller växa in och beklä bindväven. Två proteiner förekom i särskilt hög grad i sjuklig vävnad. De fann också ett tiotal andra markörer som kan ha att göra med lungsjukdo­m. Nu ska dessa undersökas närmare, hos patienter med idiopatisk lungfibros och i blod från patienter med covid-19. Frågan är om förhöjda halter av de olika markörerna pekar ut dem som löper ökad risk för att utveckla lungfibros.

– Den del av studien som inbegriper covid-19-patienter startade i början av maj, så vi hoppas få resultat under hösten, säger hon.

 ??  ??
 ??  ?? Äldre har svårare att reparera skador på lungvävnad­en än yngre. ”Vi blir med åldern ’skrynkliga’ även inuti kroppen”, säger Gunilla Westergren-Thorsson, professor i lungbiolog­i vid Lunds universite­t.
Äldre har svårare att reparera skador på lungvävnad­en än yngre. ”Vi blir med åldern ’skrynkliga’ även inuti kroppen”, säger Gunilla Westergren-Thorsson, professor i lungbiolog­i vid Lunds universite­t.
 ??  ?? I lungvävnad med fibrosbild­ning frisätts specifika proteiner från bindväven ut i blodet. Dessa potentiell­a biomarköre­r undersöks nu i blodprov från patienter med covid-19. Mikroskopb­ilden till vänster visar bindväv som är frisk och spänstig, till höger stel och ärrad bindväv.
I lungvävnad med fibrosbild­ning frisätts specifika proteiner från bindväven ut i blodet. Dessa potentiell­a biomarköre­r undersöks nu i blodprov från patienter med covid-19. Mikroskopb­ilden till vänster visar bindväv som är frisk och spänstig, till höger stel och ärrad bindväv.
 ??  ?? Gunilla Westergren­Thorsson
Gunilla Westergren­Thorsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden