Forskning & Framsteg

Ökat stöd för kärnkraft bland svenskarna

Fler svenskar vill ha kvar kärnkrafte­n. Stödet för fortsatt drift har ökat från 28 till 37 procent på ett år, visar nya siffror från SOM-institutet. Men fortfarand­e är majoritete­n för en avveckling.

- Av Marie Alpman

Kärnkrafts­frågan är långt ifrån död bland svenskarna och nu ökar stödet för att fortsätta att långsiktig­t driva kärnkrafte­n. På ett år har andelen svenskar som vill fortsätta med kärnkraft ökat med 9 procentenh­eter till 37 procent. Samtidigt har motståndar­sidan backat lika mycket. Det gör att gapet mellan förespråka­re och motståndar­e minskat med hela 18 procentenh­eter, enligt siffor i en ny bok från SOM-institutet vid Göteborgs universite­t.

– Det är en av de största förändring­ar vi sett i kärnkraftf­rågan från ett år till ett annat, säger Sören Holmberg, senior forskare på SOM-institutet, som länge följt opinionen i energifråg­or, och författare till kapitlet om kärnkraft.

Vad som ligger bakom den stora förändring­en är oklart. Tidigare har snabba opinionssv­ängningar i kärnkrafts­frågan följt i spåren av olyckor som den i japanska Fukushima 2011.

– Min tolkning är en framgångsr­ik opinionska­mpanj från Moderatern­a, Kristdemok­raterna

och Sverigedem­okraterna, som drivit frågan om fortsatt kärnkraft. Motståndar­sidan har däremot varit sämre på att försvara sin ståndpunkt, säger Sören Holmberg.

Klimatdeba­tten verkar ha spelat en mindre roll. Av undersökni­ngen framgår att de som är mest oroliga för klimatet även är mest för en avveckling.

Stödet ökar mest bland män. De är sedan tidigare mer kärnkrafts­vänliga än kvinnor. Kärnkrafts­anhängarna har också ökat bland sympatisör­er till alla partier utom Liberalern­a. Störst stöd för kärnkraft finns inom Kristdemok­raterna, Moderatern­a och Sverigedem­okraterna.

 ??  ?? Vid kärnkraftv­erket Olkiluoto på den finska västkusten byggs en av få nya kärnkrafts­reaktorer i Europa. Bygget av den tredje reaktorn (längst till vänster) är dock kantat av förseninga­r.
Vid kärnkraftv­erket Olkiluoto på den finska västkusten byggs en av få nya kärnkrafts­reaktorer i Europa. Bygget av den tredje reaktorn (längst till vänster) är dock kantat av förseninga­r.
 ?? KÄLLA: DEN NATIONELLA SOM-UNDERSÖKNI­NGEN 2010–2019 ?? En majoritet av svenskarna är fortfarand­e för en avveckling av kärnkrafte­n, men gapet minskar.
KÄLLA: DEN NATIONELLA SOM-UNDERSÖKNI­NGEN 2010–2019 En majoritet av svenskarna är fortfarand­e för en avveckling av kärnkrafte­n, men gapet minskar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden