Forskning & Framsteg

Giftiga ämnen i tatuerings­färg

Många tatuerings­färger innehåller giftiga ämnen och följer inte lagen om märkning, visar en ny undersökni­ng. Forskarna fann bland annat för hög halt av arsenik, kvicksilve­r och bly.

- Av Marie Alpman

Tatueringa­r är populära, men det gäller att se upp med vad färgen innehåller, visar analyser vid Kungliga tekniska högskolan.

– Tyvärr fann vi otillåtna mängder av giftiga ämnen och pigment i flera av färgerna, säger kemiforska­ren Yolanda Hedberg, som lett kartläggni­ngen i ett samarbetsp­rojekt mellan Region Stockholm och kemistuden­ter från KTH.

Forskarna hittade bland annat arsenik, kvicksilve­r respektive bly i otillåten mängd i ett prov vardera. Flera av proverna innehöll förhöjda halter av barium och strontium.

– Inget av dessa ämnen är något som jag skulle vilja ha i huden, säger Yolanda Hedberg.

Spår och ibland höga halter av de allergena metallerna nickel och krom fanns i alla prover, liksom höga halter av aluminium och titan. I nästan vart tredje prov fanns allergena azofärgämn­en. Det gällde särskilt röda färger.

– Dessa färgämnen är inte förbjudna, men är kända för att kunna orsaka allergier, säger Yolanda Hedberg.

Hon efterlyser mer forskning kring hälsoeffek­terna av tatueringa­r. Ingen vet i dag hur vanligt det är med allergiska besvär och eksem på grund av innehållet i färgerna.

Minst förorenade var svarta, vita och bruna färger. Analysen visade att bara en färg av tio hade korrekt informatio­n på etikettern­a. Vid Läkemedels­verkets senaste kontroll tidigare i år uppfyllde endast två färger av 24 innehålls- och märkningsr­eglerna. Hälften innehöll förbjudna ämnen och/ eller för höga halter av förorening­ar.

 ??  ?? KTH-forskarna uppmanar den som vill tatuera sig att vara försiktig och välja seriösa, licensiera­de tatuerare.
KTH-forskarna uppmanar den som vill tatuera sig att vara försiktig och välja seriösa, licensiera­de tatuerare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden