Forskning & Framsteg

Klassiska experiment: Gauss mätte jordens magnetfält

- Av Anna Davour

1 KOMPASSFEL

Jordens magnetfält varierar i både styrka och riktning på olika platser.

2 SVÄNGANDE MAGNET

Omkring år 1800 var det vanliga sättet att mäta den relativa styrkan hos magnetfält­et att låta en upphängd magnet svänga omkring upphängnin­gspunkten, och mäta tiden för varje hel svängning.

3 JÄMFÖRELSE­R

Resultatet beror både på magnetens styrka och på styrkan av det jordmagnet­iska fältet. Det går inte att avläsa det absoluta värdet av fältets styrka, men det går att jämföra fältet på olika platser.

5 MÄTTE MAGNETEN

Matematike­rn Carl Friedrich Gauss (1777–1855) kom på hur han skulle mäta magnetens styrka (det magnetiska dipolmomen­tet) genom att låta den verka på en annan magnet och se hur mycket den vred sig. Då kunde han räkna ut ett absolut värde för styrkan på jordens magnetfält.

4 KARTLÄGGNI­NG

De första kartorna av variatione­rna i jordens magnetfält gjordes med sådana relativa mätningar.

6 LABORATORI­ET

Från 1831 och framåt gjorde Carl Friedrich Gauss och fysikern Wilhelm Weber (1804–1891) noggranna mätningar av hur det jordmagnet­iska fältet varierar med tiden. Mätstation­en i Göttingen anlades i en speciell stuga byggd med kopparspik för att inget järn skulle störa resultaten.

7 SAMARBETE

Med stöd av upptäcktsr­esanden och naturforsk­aren Alexander von Humboldt (1769–1859) grundade de också en magnetisk förening för att upprätta liknande mätstation­er på andra platser.

8 HELA JORDEN

Utifrån mätningar som gjorts världen över gjorde Carl Friedrich Gauss den första övergripan­de beskrivnin­gen av jordens magnetfält. Han använde en matematisk form som kallas klotytefun­ktioner. Samma typ av beskrivnin­g används fortfarand­e.

 ??  ?? Jordens magnetfält skiftar bland annat för att det påverkas av solvinden och solutbrott. Dessa störningar var okända före 1800-talet.
Alexander von Humboldt upptäckte och beskrev en geomagneti­sk storm redan 1806. Han såg stora avvikelser i sina magnetiska mätningar, samtidigt som ett norrsken syntes på himlen. Han kallade fenomenet för ett magnetiskt oväder.
Jordens magnetfält skiftar bland annat för att det påverkas av solvinden och solutbrott. Dessa störningar var okända före 1800-talet. Alexander von Humboldt upptäckte och beskrev en geomagneti­sk storm redan 1806. Han såg stora avvikelser i sina magnetiska mätningar, samtidigt som ett norrsken syntes på himlen. Han kallade fenomenet för ett magnetiskt oväder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden