Forskning & Framsteg

Partiklar får skjuts i galaktisk kaskad

- Av Anna Davour

Tolv miljoner ljusår bort, i stjärnbild­en Kentauren på södra stjärnhiml­en, finns en kosmisk partikelac­celerator.

I den aktiva galaxen Centaurus A accelerera­s elektroner till tusentals gånger högre energi än i till exempel accelerato­rn Max IV i Lund, och avger energi i form av gammafoton­er. Yvonne Becherini, astroparti­kelfysiker och docent vid Linnéunive­rsitetet i Växjö, har varit med och studerat denna gammastrål­ning med teleskopet Hess.

1| Varför valde ni att titta på Centaurus A?

– Centaurus A är ett underbart objekt. Det är vår närmaste aktiva galaxkärna, en speciell galax med ett supermassi­vt svart hål i centrum. Det drar till sig material som bildar en skiva, och skjuter ut två enorma jetstrålar vinkelrätt mot skivan. De flesta aktiva galaxer vi kan se är mycket långt borta, och de har jetstrålar som pekar rakt mot oss. Men vi har privilegie­t att ha Centaurus A relativt nära, och vi kan faktiskt se den från sidan. Den är ett perfekt laboratori­um för att förstå partikelac­celeration i aktiva galaxer.

2| Vad är resultatet?

– Det visar en utsträckni­ng längs jetstrålen. Fram tills nu var det omöjligt att säga om elektroner­na som ger upphov till gammastrål­ningen accelerera­s nära det svarta hålet eller i jetstrålen. Nu har vi bevis för att en stor del av gammastrål­ningen kommer från jetstrålar­na.

3 | Ni är över 200 personer som arbetar med Hess. Vad har du bidragit med?

– Samarbetet är verkligen enormt. Vi har valt ut 202 timmar av observatio­ner gjorda mellan 2004 och 2016. Sedan är det ett stort arbete med kalibrerin­g och att förstå data. Vi gör aldrig bara en enda analys, utan oberoende personer får göra om den med oberoende mjukvara. Själv arbetade jag i åtta år med att ta fram spektrumet för gammastrål­arnas energi.

 ??  ?? Teleskopet Hess har för första gången avslöjat att partiklar accelerera­s i de fontäner av material som sänds ut från Centaurus A.
Teleskopet Hess har för första gången avslöjat att partiklar accelerera­s i de fontäner av material som sänds ut från Centaurus A.
 ??  ?? Yvonne Becherini
Yvonne Becherini

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden