Forskning & Framsteg

Stabil tillit även i multikultu­rella kommuner

Att ett samhälle är etniskt blandat innebär inte en lägre tillit mellan invånarna. Det konstatera­r svenska forskare i en rapport som går på tvärs med internatio­nella rön.

- Av Oskar Alex

Tillit mellan invånare är ett smörjmedel för samhället med både ekonomiska och sociala vinster. Enligt en välkänd och kontrovers­iell teori inom statsveten­skapen lanserad av Robert Putnam 2007, sjunker tilliten när ett samhälles etniska mångfald ökar.

Hur väl detta stämmer i Sverige har nu tagits upp i den årliga SOM-rapporten, där svenskars attityder till samhällsut­vecklingen studerats sedan 1986.

Studien innefattar alla kommuner mellan år 1996 och 2018. Data om antal utrikesföd­da hämtades från SCB, medan data om tillit hämtades från tidigare SOM-rapporter, med totalt 116 000 deltagare.

Enligt resultaten är sambandet mellan etnisk mångfald och social tillit i Sverige mycket nära noll. Andelen som litar på andra i hög grad är i princip lika stor i alla kommuner – i genomsnitt 57 procent, jämfört med 58 procent 1996.

– Vi har mätt alla utrikes födda över huvud taget, oavsett land eller när de kom till Sverige. Det är grova mått, men vi har måtten för 290 kommuner och i Sverige har ingen tidigare gjort en mätning på det här sättet förut, säger Sören Holmberg, professor emeritus i statsveten­skap vid Göteborgs universite­t.

Det finns vissa tecken på att tilliten i en del kommuner minskat i takt med att fler invandrare bosatt sig där. Tendensern­a ökar efter flyktingkr­isen 2015 men är generellt extremt svaga.

Trots att de nordiska länderna länge utmärkt sig med hög och stabil tillit bör trenderna tas på allvar, säger forskarna, som lyfter frågan om huruvida tendensern­a åt Robert Putnams håll kan vara början på en ny nordisk trend.

 ??  ?? Social tillit fungerar som samhällets smörjmedel. Vi betalar till exempel hellre skatt om vi litar på att andra inte myglar för att slippa undan.
Social tillit fungerar som samhällets smörjmedel. Vi betalar till exempel hellre skatt om vi litar på att andra inte myglar för att slippa undan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden