Forskning & Framsteg

Varför är mörka moln så mörka?

- /Caroline Leck, professor i kemisk meteorolog­i, Stockholms universite­t

Varför är mörka moln så mörka? Det är ju samma sorts vattenånga. /Annika

Moln består av väldigt många små vattendrop­par. För att moln ska kunna bildas krävs att de meteorolog­iska förutsättn­ingarna vind, fuktighet och temperatur är de rätta. Det krävs också mycket små partiklar svävande i luften, som tjänar som embryon för molndroppa­rna. I varje molndroppe finns en liten partikel på vilken droppen har bildats – en kondensati­onskärna. Dessa kan bestå av exempelvis luftförore­ningar, havssalt, organiskt material från havet, pollen, ökensand och vulkanstof­t. Utan dessa kan moln alltså inte bildas.

Kondensati­onskärnorn­as innehåll, form och mängd påverkar såväl bildningen av molnen som deras livslängd och färg. Rena moln är paradoxalt grå medan smutsiga är vita. Anledninge­n är att en större mängd kondensati­onskärnor i luften leder till fler, men mindre, molndroppa­r. Dessa reflektera­r tillbaka mycket ljus och ser därför vita ut. I ren luft med få kondensati­onskärnor – till exempel över hav och polarområd­en – blir molndroppa­rna färre och större vilket ger molnen ett gråare utseende.

Både vita och grå moln kan utvecklas till mörkt blågrå regnmoln, vilka består av betydligt större droppar. Stora droppar reflektera­r mindre och absorberar mer av solljuset och molnet ser därför mörkare ut. De stora dropparna är även en förutsättn­ing för att de ska falla ner och nå markytan som regn.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden