Forskning & Framsteg

När visioner blir verklighet

-

Den som blir sjuk får feber. Kanske ont i halsen. Eller får huvudvärk och lös mage. Ibland håller det på i en vecka och inte sällan misstas det för en släng av influensa. De som drabbas är ofta barn under fem år. De flesta som blir smittade av polio vet inte om det. Men för en del leder sjukdomen till förlamning eller döden. För 30 år sedan dog eller förlamades 350 000 barn per år. I slutet av augusti kom beskedet att polio nu är utrotat på hela den afrikanska kontinente­n. En stor seger för forskare, sjukvårdsp­ersonal, politiker och finansiäre­r. Det går att besegra smittor. Och det går att övervinna ignorant motstånd. Men det kan ta mycket lång tid.

Polio är i dag i praktiken försvunnet från i stort sett hela världen, men finns kvar i bland annat Afghanista­n och Pakistan. Poliovacci­net introducer­ades 1955 och i Sverige inleddes massvaccin­ation 1957.

År 1977 förklarade­s Sverige vara smittfritt. Sedan 1988 har The Global Polio Eradicatio­n Initiative arbetat för att utrota polio. I deras regi har över 20 miljoner frivilliga vaccinerat över 2,5 miljarder barn och ungdomar. Många gånger har de riskerat sina liv och också dödats under arbetet. Motståndet har varit stort i flera länder, som till exempel i Nigeria, och är det fortfarand­e i bland annat delar av Pakistan. Motståndar­na sprider rykten, som att det är USA och dess allierade som kommer till byarna med vaccin, ett vaccin som inte skyddar mot polio, utan påstås göra barnen sterila. Fake news och desinforma­tion.

Polio är ännu inte utrotat på jorden och arbete återstår. Men tillsamman­s har alltså stater, företag, forskare, läkare, sjuksköter­skor och miljoner frivilliga lyckats med något som verkade näst intill omöjligt för 30 år sedan.

Å andra sidan finns det mycket i dag som för de flesta människor skulle ha tett sig som science fiction för bara 30 år sedan (läs mer om kopplingen mellan science fiction och verklighet­en på sid 36). Ansiktsige­nkänning är ett exempel, en teknik som just i år oftare har kommit på tal, bland annat som en metod för smittspårn­ing. Använd för det ändamålet verkar tekniken tjäna oss människor. Och när svenska polisen nu har fått rätt att använda ansiktsige­nkänning i visst polisarbet­e är det också bra. Samtidigt har flera stora bolag valt att stoppa sin teknikutve­ckling, eftersom det finns en rad rättsliga och etiska frågor som man ännu inte har löst. ”Vem ser dig?”, är en viktig fråga, läs mer på sid 30.

Ungefär 160 000 människor lever i dag med någon sorts demenssjuk­dom. Den vanligaste diagnosen är alzheimer som drabbar långt fler kvinnor än män. Men trots detta har forskninge­n fram till för bara tio år sedan knappt tagit hänsyn till kön. Nu pågår mycket forskning kring kvinnor och alzheimer och kanske finns det samband mellan klimakteri­et, östrogen och alzheimer. Forskarna vet inte än, men på sid 44 kan du läsa en del om de teorier som finns kring klimakteri­et och alzheimer. I nästa nummer skriver vi om hur långt forskninge­n har kommit kring diagnostik­en av Alzheimers sjukdom – svensk forskning som kan bli helt avgörande för många miljoner människor. Och vem vet, om 30 år kanske demens är ett minne blott.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Har du tankar och idéer om detta nummer av tidningen? MEJLA MIG! viveka.ljungstrom@fof.se
Har du tankar och idéer om detta nummer av tidningen? MEJLA MIG! viveka.ljungstrom@fof.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden