Forskning & Framsteg

Svarta rotorblad räddar fågelliv

- Av Jesper Nyström

I orten Smøla på Norges västkust finns en av Europas största vindkrafts­parker. Sedan 2006 genomsöks området regelbunde­t med specialträ­nade hundar som letar upp fåglar som har dött i kollisione­r med vindkraftv­erken. Hundarna har hittat närmare 500 fåglar varav ett hundratal rovfåglar, framför allt havsörnar. År 2012 målades ett av tre rotorblad svart på fyra vindkraftv­erk. Förhoppnin­gen var att detta skulle göra det lättare för fåglarna att se de snurrande bladen i tid, så att antalet kollisione­r skulle minska. Fyra närliggand­e vindkraftv­erk med vanliga vita rotorblad fick utgöra kontroll. Ett norskt forskartea­m med svenskt deltagande har nu utvärderat åtgärden för perioden 2006–2016 (innefattar alltså före och efter ommålninge­n). Forskarna konstatera­r att åtgärden har varit mycket effektiv. De svartmålad­e rotorblade­n har minskat de årliga fågelolyck­orna med ungefär 70 procent.

Eftersom studien berör endast fyra vindkraftv­erk är det dock svårt att veta hur pass allmängilt­iga resultaten är, menar forskarna, som har publicerat sina rön i Ecology and evolution. Men att måla ett rotorblad svart är en ganska enkel och billig åtgärd, som är värd att pröva vid uppförande­t av nya vindkraftv­erk i fågelrika områden. Att måla rotorblade­n på befintliga vindkraftv­erk är däremot både svårt och dyrt. Det visade experiment­et vid Smøla, vars vindkraftv­erk är 70 meter höga med 40 meter långa rotorblad (se bild).

Det går att minska antalet fåglar som dör vid vindkraftv­erk genom att måla ett av rotorblade­n svarta.

Så mycket ökade klimatutsl­äppen från svensk textilkons­umtion under perioden 2000–2017. Närmare 80 procent av utsläppen sker vid tillverkni­ngen, som till stor del äger rum utomlands.

 ??  ?? Att måla rotorblad på vindkraftv­erk är inget för höjdrädda (målarna sitter i ”korgen” som hänger i vajrar).
Att måla rotorblad på vindkraftv­erk är inget för höjdrädda (målarna sitter i ”korgen” som hänger i vajrar).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden