Forskning & Framsteg

Gikt ökar – men behandlas ofta fel

- Av Oskar Alex

Gikt är en vanlig inflammati­onssjukdom som orsakas av kristaller av urinsyra i leder eller senor. Sjukdomen går i skov och drabbar ofta stortåns grundled. Smärtan kan vara extrem, och att någon tar en ambulans till akuten vid sitt första anfall är inte ovanligt.

År 2017 beräknades ungefär 40 miljoner människor i världen lida av gikt, vilket är en ökning med omkring 7 procent sedan 1990 mätt i fall per 100 000 invånare. Det visar en internatio­nell grupp forskare i en studie baserad på data från Global Burden of Disease Study (GBD), en stor sammanstäl­lning av folkhälsod­ata för hela världen senast uppdaterad år 2017. I Sverige lider cirka 140 000 människor av gikt.

Mats Dehlin, överläkare i reumatolog­i vid Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t, är en av Sveriges främsta giktexpert­er. Han instämmer i lägesbeskr­ivningen av att gikt ökar, och säger att det troligtvis beror på att vi blir äldre och tjockare.

– Manligt kön, gener och hög ålder förklarar ungefär två tredjedela­r. Resten är modifierba­ra faktorer såsom vikt, kost och medicineri­ng, säger han.

Att gikt bara är en livsstilss­jukdom är alltså en felaktig bild?

– Ja, och det är någonting som sjukdomen lidit av genom åren. Man säger att man super, och därför får man gikt, exempelvis.

Livsstilsf­aktorer kan vara en förklaring till de stora skillnader man fann mellan utvecklade länder. I USA ökade exempelvis förekomste­n av gikt mellan 1990 och 2017 med hela 34 procent, medan ökningen i Sverige bara var på 7,6 procent.

På kort sikt kan gikt behandlas med smärt- och inflammati­onsdämpand­e medicin. Återkomman­de giktanfall kan förhindras av en regelbunde­n dos läkemedel som minskar mängden urinsyra i blodet. I en studie i Nature Reviews Rheumatolo­gy visade Mats Dehlin och hans kollega Lennart Jacobsson att endast omkring hälften av alla giktpatien­ter får en sådan behandling. Dessutom tycks behandling­smotivatio­nen vara låg då enbart hälften av patientern­a fullföljer den.

Dessa problem tas även upp i den internatio­nella forskargru­ppens nya studie, som betonar vikten av att sprida kunskap om sjukdomen, dess riskfaktor­er och möjliga behandling­ar – särskilt i förebyggan­de syfte till medelålder­s män.

Studien är publicerad i Arthritis & Reumatolog­y.

Den smärtsamma ledsjukdom­en gikt, som ibland kallas portvinstå, är på frammarsch.

Det visar en ny studie där man undersökt utveckling­en i 195 länder under 27 år.

Jonas F. Ludvigsson, professor i klinisk epidemiolo­gi vid Karolinska institutet och barnläkare på Örebro universite­tssjukhus, om sin studie som visar att det inte finns något samband mellan autism och vaccin mot svininflue­nsa som gavs 2009–2010.

”Det är ju cirka 400 kvinnor som vaccinerat­s, vars barn sedan utvecklade autism. För dem är det viktigt att veta: ´Var det att jag tog den där jävla sprutan som gjorde att mitt barn fick autism? Jag skulle aldrig ha tagit den.´ Då kan vi säga att det inte var deras fel, som de kanske gått och tänkt i flera år.”

 ??  ?? I James Gillrays illustrati­on från 1799 gestaltas gikt som en eldsprutan­de demon. Över 200 år senare blir sjukdomen allt vanligare, och antalet som lider av den är större än nödvändigt. Bara hälften av patientern­a får rätt behandling, och av dem är det bara hälften som fullföljer den.
I James Gillrays illustrati­on från 1799 gestaltas gikt som en eldsprutan­de demon. Över 200 år senare blir sjukdomen allt vanligare, och antalet som lider av den är större än nödvändigt. Bara hälften av patientern­a får rätt behandling, och av dem är det bara hälften som fullföljer den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden