Forskning & Framsteg

Nanorör är porten till cellens inre

- Av Lotta Fredholm

Med nanoteknik kan Lundaforsk­are snabbt och skonsamt skicka in molekyler i blodstamce­ller.

De senaste åren har en rad metoder för att sända in nytt material i celler utvecklats. Ett omskrivet exempel är gensaxen CRISPRCas9 som har använts för att modifiera gener. Då krävs att nya molekyler kan föras in i cellen, och dagens två metoder – så kallad elektropor­ering respektive att använda virus som transportö­r – är problemati­ska.

– Elektropor­ering skadar cellerna allvarligt och om man låter virus föra in materialet finns risk för leukemier många år senare, säger Martin Hjort, fysiker och forskare vid NanoLund, Lunds universite­t.

Nanorör av aluminiumo­xid som är 1–3 mikrometer långa och har en diameter på 100–200 nanometer kan lösa problemet. Tillsamman­s med medicinark­ollegor från Lunds universite­t visar han att det går att föra in små molekyler, långa sockerkedj­or och genetiskt material i blodstamce­ller, utan att cellerna skadas.

Cellerna läggs på nanorören och när kärlet centrifuge­ras tränger rören igenom deras yttre membran. Lite elektrisk ström snabbar på överföring­en.

– Skulle lösningen med molekylern­a diffundera in i cellerna tar det åtta timmar, men med en elektrisk puls, tusen gånger lägre än vid elektropor­ering, tar det tio sekunder, säger Martin Hjort.

I försök med möss såg forskarna att blodstamce­llerna som fyllts med material på detta vis också kunde hitta till benmärgens hålrum. Där fungerade de bättre än celler som genomgått elektropor­ering.

– Det var tydligt att den skonsammar­e metoden inte bara gör att fler celler överlever, utan dessutom bibehåller de sin funktion, säger han.

Resultaten är publicerad­e i tidskrifte­n PNAS.

 ??  ?? Här syns två blodstamce­ller vilande på nanorör. Med hjälp av nanorören går det att både snabbt och skonsamt föra in såväl små som stora molekyler i cellerna.
Här syns två blodstamce­ller vilande på nanorör. Med hjälp av nanorören går det att både snabbt och skonsamt föra in såväl små som stora molekyler i cellerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden