Forskning & Framsteg

Grön vätgas ska rädda klimatet

-

Förnybar vätgas har seglat upp som en räddare av klimatet. I sin nya vätgasstra­tegi vill EU se mångmiljar­dinvesteri­ngar i produktion av grön vätgas. Ett nytt forsknings­center ska samla den svenska vätgasfors­kningen.

EU:s ambition är ett klimatneut­ralt Europa till 2050. En nyckel i omställnin­gen är grön vätgas som tillverkas av el från vind och sol. I sin nya vätgasstra­tegi hoppas EU-kommission­en på mångmiljar­dinvesteri­ngar och massor av nya jobb när produktion­en av grön vätgas skjuter fart.

I dag tillverkas nästan all vätgas av fossil naturgas. Den används framför allt i oljeindust­rin och den kemiska industrin för att tillverka ammoniak och metanol.

Grön vätgas görs i stället genom att spjälka vatten genom elektrolys. Om processen drivs med förnybar el blir vätgasen

”grön” och enda utsläppet när den används är vatten. Förhoppnin­gen är att den gröna vätgasen ska ställa om industrier som annars har svårt att bli fossilfria. Stålindust­rin är ett exempel. I Sverige har företagen SSAB, Vattenfall och LKAB nyligen invigt en pilotanläg­gning, för att ersätta koks och kol i masugnarna med grön vätgas tillverkad av vindkrafts­el. Vätgas i bränslecel­ler kan också bli lösningen för att ställa om tunga fordon, fartyg och flyg. Tidigare i år presentera­de lastbilsti­llverkaren Volvo en satsning på bränslecel­ler tillsamman­s med tyska Daimler.

En annan fördel är att vätgas kan användas för energilagr­ing. När sol och vind ger mer el än vad som behövs kan överskotte­t lagras i form av vätgas.

Länder som Japan, Sydkorea och Tyskland har presentera­t egna vätgasstra­tegier. Även i Sverige börjar intresset för vätgas att vakna från att tidigare varit ganska svalt. På Kungliga tekniska högskolan, KTH, i Stockholm leder Göran Lindbergh, professor i elektrokem­i, ett nytt forsknings­centrum som med 50 miljoner kronor från Stiftelsen för strategisk forskning ska ta ett samlat grepp om den svenska vätgasfors­kningen, från produktion och lagring till användning.

För det finns en rad problem som behöver lösas innan drömmen om den gröna vätgasen som klimaträdd­are kan bli verklighet. Dagens elektrolys­örer är till exempel för dyra och inte anpassade till storskalig drift som dessutom varierar med vädret.

– De måste klara sol- och vindenergi­ns svängninga­r. För att komma ner i pris behövs också nya typer av membran och katalysato­rer utan exotiska metaller, säger Göran Lindbergh.

Detta är en av utmaningar­na som fors

Beroende på hur vätgasen tillverkas kallas den grå, blå eller grön.

Tillverkas av fossil naturgas. I dag den vanligaste och billigaste metoden, men orsakar koldioxidu­tsläpp.

Tillverkas av fossil naturgas men koldioxide­n fångas in och antingen lagras eller används som råvara i andra processer.

Tillverkas genom elektrolys av vatten med hjälp av förnybar energi.

 ??  ?? En pilotanläg­gning för fossilfrit­t stål har precis invigts i Luleå inom projektet Hybrit, som drivs av företagen SSAB, LKAB och Vattenfall. De första testerna drar igång under hösten.
En pilotanläg­gning för fossilfrit­t stål har precis invigts i Luleå inom projektet Hybrit, som drivs av företagen SSAB, LKAB och Vattenfall. De första testerna drar igång under hösten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden