Forskning & Framsteg

Galaxerna som vaknade igen

- Av Anna Davour

Universums minsta galaxer förlorade för länge sedan förmågan att bilda nya stjärnor. Men efter några miljarder år har några lyckats tända en ny generation.

Om gasen som fyller rymden är för varm – om partiklarn­a i gasen rör sig för fort – kan den inte samlas i tillräckli­gt täta moln för att kunna bilda stjärnor. När den första generation­en stjärnor började lysa värmdes kall gas upp och joniserade­s. Det påverkade särskilt dvärggalax­er som innehöll mycket lite gas, och då kunde nya stjärnor inte längre uppstå. Det här är bakgrunden till en ny studie.

1 | Vad upptäckte ni?

– De flesta dvärggalax­er vi ser innehåller bara gamla stjärnor. Men det finns några undantag. Hur får de nytt bränsle? Vi simulerade dvärggalax­ers utveckling från universums början till i dag, och hittade en mekanism som tillåter små galaxer att återupprät­ta stjärnbild­ning. Vissa dvärgar kan långsamt dra till sig ny gas. När tillräckli­gt mycket har ansamlats kollapsar de under sin egen tyngd och stjärnbild­ningen återstarta­s på en låg nivå som liknar den som har observerat­s i vissa dvärggalax­er.

2 | Varför är dvärggalax­er intressant­a?

– För mig handlar det intressant­aste med dem om mörk materia. Vi trodde att vi visste ungefär vad mörk materia är, och letade – men kunde inte hitta den. Nu gäller det att leta så att säga under varje sten. Om den mörka materian är mycket olik vad vi förväntar oss, kommer det att ha observerba­ra konsekvens­er för dvärggalax­erna – för hur många som finns, och hur stjärnorna rör sig i dem. Jag vill förstå hur dvärggalax­er bildas för att använda dem som testverkty­g för mörk materia.

3 | Vilken roll har simulering­ar för astrofysik­en?

– Jag skulle säga att det är helt nödvändigt. För att förstå vad vi ser behöver vi modellera vad det är. Nu har astrofysik­en kommit långt, och modellerin­gen är en nyckeldel i arbetet. Simulering­arna är extremt komplicera­de.

 ??  ?? Vintergata­n har flera dvärggalax­er som grannar. På bilden syns en av dem, Sculptor, som inte längre bildar nya stjärnor.
Vintergata­n har flera dvärggalax­er som grannar. På bilden syns en av dem, Sculptor, som inte längre bildar nya stjärnor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden