Forskning & Framsteg

Sjuk biskop daterar om tuberkulos

- Av Oskar Alex

2018 dog 1,5 miljoner människor i tuberkulos, en sjukdom som följt oss genom historien. Nu visar dock en skånsk mumie att sjukdomen är yngre än man trott.

I drygt 330 år har biskopen Peder Winstrups välbevarad­e mumie legat begravd i Domkyrkan i Lund. När han skulle flyttas från sin krypta till kyrkogårde­n tog forskare från Lunds universite­t tillfället i akt att göra en vetenskapl­ig undersökni­ng av kvarlevorn­a. Den visade på ärrvävnad i lungorna som kan uppstå vid tuberkulos – och mycket riktigt innehöll den tuberkulos­bakterier, vars arvsmassa dessutom var extremt välbevarad.

– Det var då vi insåg att ”Okej, det här har större potential än att bara ställa en diagnos”, vilket var jättespänn­ande, säger Torbjörn Ahlström, professor i historisk osteologi vid Lunds universite­t.

Med en genetisk analys kunde forskarna bekräfta en teori från de senaste åren: att tuberkulos är cirka 64 000 år yngre än de 70 000 år som tidigare föreslagit­s. Då bakterier förändras över tid kan takten räknas ut genom att jämföra olika nedslag i sjukdomens historia med varandra. Takten möjliggör slutsatser om ungefär när sjukdomen tidigast kan ha börjat smitta människor i stor skala. Peder Winstrups tuberkulos jämfördes med mumier från Peru och Ungern.

Metoden fungerar inte med endast nutida tuberkulos­bakterier, som teorin om sjukdomens 70 000-åriga ålder bygger på. I brist på gamla bakterier har man ingenting konkret att jämföra med bakåt i tiden, utan måste till större del använda modeller och antaganden för att rekonstrue­ra hur bakteriern­a kan tänkas ha utvecklats över tid, vilket ökar felmargina­len.

En del av studierna som tidigare påstått sig visa tuberkulos­rester betydligt äldre än 6 000 år har ifrågasatt­s, bland annat på grund av bristfälli­g mätteknik.

– Man kan inte riktigt lita på de tidigare studierna. Metoden i studierna som kommer nu ger däremot mycket bättre upplösning, säger Torbjörn Ahlström.

Den gedigna studien till trots är det svårt att generalise­ra resultaten till modern tid. Orsaken är antibiotik­a, som bakterier behövt anpassa sig till och i många fall blivit resistenta mot. Studien är publicerad i den vetenskapl­iga tidskrifte­n Genome Biology.

 ??  ?? Peder Winstrup var biskop i Lunds stift i mitten av 1600talet. Som ung hade han tuberkulos. Nu har hans kvarlevor hjälpt forskarna att räkna ut sjukdomens förändring­stakt.
Peder Winstrup var biskop i Lunds stift i mitten av 1600talet. Som ung hade han tuberkulos. Nu har hans kvarlevor hjälpt forskarna att räkna ut sjukdomens förändring­stakt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden