Forskning & Framsteg

Färre mellanrum kan göra dig sjuk

- Av Enikö Arnell-Szurkos

Arbetstid klockas, kundsamtal spelas in och promenaden till jobbet blir ett effektivt telefonmöt­e.

Mellanrumm­en, tiden för återhämtni­ng på jobbet och hemma, minskar i det moderna, digitala arbetslive­t. På sikt kan det drabba vår hälsa negativt, enligt Ulf Ericsson, lektor i arbets- och organisati­onspsykolo­gi vid Lunds universite­t.

– De här mellanrumm­en är lite grann i vägen, de bromsar upp effektivit­eten. Men i stället för att värna dem, täpper vi till dem, säger Ulf Ericsson.

Tillsamman­s med Pär Pettersson, Högskolan Kristianst­ad, har han gjort en studie på ett större försäkring­bolag. Där såg de att de här mellanrumm­en har blivit allt färre, bland annat genom en ökad digitalise­ring och tillgängli­ghet. På arbetsplat­sen ifråga handlar det bland annat om att alla kundsamtal spelas in, allt som tidigare kunde pågå bakom scenen flyttas fram och blir synligt och mätbart.

– Den vanligaste platsen för mellanrumm­et var toaletten. Eller att utnyttja tiden som gick till att pendla mellan bolagets två lokaler. Där såg många anställda en möjlighet att zooma ut, spela sin spellista på Spotify, och att få vara under radarn i 25 minuter.

Men att se över arbetssitu­ationen räcker inte för att förstå mellanrumm­ens betydelse, inte heller hur de skapas eller försvinner. Hela livet behöver sättas under lupp, det vill säga första, andra och tredje skiftet – arbetsliv, familjeliv och planerande­t av de båda.

Vad behöver vi då dessa mellanrum till?

– Det är egentligen inte de så kallade stressorer­na som är problemet. Vi är fysiologis­kt rustade för att klara en hel del stress. Men när tiden för återhämtni­ng begränsas ökar risken för ohälsa. God sömn brukar lösa mycket, men med tajt schema, oro och ibland också ältande, brukar även sömnen störas efter ett tag.

Studien har publicerat­s i tidskrifte­n Arbetsliv i omvandling.

 ??  ?? Vi är synliga och tillgängli­ga nästan överallt, både på jobbet och hemma, vilket kan drabba vår hälsa.
Vi är synliga och tillgängli­ga nästan överallt, både på jobbet och hemma, vilket kan drabba vår hälsa.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden