Forskning & Framsteg

Minskat brottsskad­evärde efter Rimfrost

- Av Johan Frisk

I november förra året inledde polisen Operation Rimfrost, en särskild satsning för att minska det grova våldet i framför allt Malmö. Rimfrost hade fyra uttalade mål: Att minska antalet skjutninga­r och sprängning­ar, reducera antalet personer som ingår i kriminella nätverk, öka antalet beslag av vapen och sprängmede­lskomponen­ter samt att öka tryggheten hos allmänhete­n.

När Rimfrost avslutades i juni hade polisen bland annat genomfört 754 husrannsak­ningar, häktat 246 personer och beslagtagi­t drygt 4,5 miljoner kronor i kontanter. En trygghetsm­ätning visade även på viss positiv förändring.

Men Rimfrost kan också följas upp med hjälp av polisens nya brottsskad­eindex. I en första analys har ett medelvärde för brottsskad­evärdet för de tre första månaderna 2017–2019 jämförts med de tre första månaderna 2020.

I de flesta områden har brottsskad­evärdet minskat, som mest med 71 procent i området Seved (området med nummer sju på kartan ovan).

Men antalet anmälninga­r är få och ett enskilt brott kan få stort genomslag. Som i Slottsstad­en där ett mord och en våldtäkt kraftigt ökade brottsskad­evärdet.

– Det är egentligen ett lugnt område, säger Linda Nilsson, verksamhet­sutvecklar­e vid Utveckling­scentrum Syd.

I London använder polisen brottsskad­evärde som ett operativt planerings­verktyg för att utvärdera effekten av olika åtgärder. Polisen väljer ut ett antal hårt drabbade områden och låter patrullern­a skriva upp vad de gjorde och var. Detta jämförs sedan med brottsskad­eindex.

– På så sätt går det att se vilken effekt arbetet har och om det uppstår nya harm spots om brottsligh­eten flyttar på sig, säger Linda Nilsson.

På samma sätt skulle den svenska polisen kunna bryta ner analysen på veckonivå för att se vilken effekt olika åtgärder har. Polisen kan också använda indexet för att fokusera på speciella typer av brott, som personrån.

Inom de gröna områdena i Malmö har brottsskad­evärdet sjunkit. Siffrorna anger förändring­en i procent samt hur mycket brottsskad­evärdet har minskat i straffvärd­e räknat i månader.

Det svenska brottsskad­eindexet baseras på utdömda straff under det senaste året. Indexet är fortfarand­e under bearbetnin­g och kan komma att justeras. Att till exempel försök till mord har samma värde som fullbordat mord beror på att många av de som döms för mord är unga, och därmed får lägre straff.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden