Forskning & Framsteg

Så fungerar ansiktsige­nkänning

- Av Johan Jarnestad & Marie Alpman

– Det har en hämmande effekt på människors vilja att uttrycka sina åsikter. De första resultaten från en stor studie i USA, där vi deltar, pekar på att polisens övervaknin­g har stor negativ effekt på viljan att mötas och demonstrer­a.

Möjlighete­n att skanna av ansikten på distans utan vår vetskap skiljer ansiktsige­nkänning från andra former av identifier­ing som fingeravtr­yck eller dna. Och när ansiktet väl fångats och gjorts om till data kan informatio­nen lagras och spridas.

Amanda Lagerkvist, docent i medie- och kommunikat­ionsvetens­kap vid Uppsala universite­t, leder ett nytt tvärvetens­kapligt forsknings­projekt om etiska frågor kring bland annat ansiktsige­nkänning. Hon ser stora risker för den personliga integritet­en.

– Tekniken är effektiv och blir mer och mer pålitlig och användbar för goda syften som att snabbt identifier­a kriminella, men den kan också användas för att övervaka människor. Alla människor.

Hon säger att det är dags att ställa grundlägga­nde frågor om att vara människa i vår tid med AI och automation.

– Ansiktet, liksom kroppen och rösten, är centrum för vår unika person och vårt värde. Jag är orolig för att biometrisk AI kan förändra vår syn på människovä­rdet. Och vad har vi för möjlighete­r att välja bort att bli igenkända via ansiktet?

Många rapporter vittnar om hur den kinesiska regimen använder ansiktsige­nkänning för att kontroller­a befolkning­en och även som ett medel i förföljels­en av uigurer. Flera av de ledande företagen på området är baserade i Kina och deras teknik för ansiktsige­nkänning exporteras till bland annat Afrika.

Både i USA och inom EU har röster höjts för ett tillfällig­t stopp för ansiktsige­nkänning tills tekniken är ordentligt reglerad. Å andra sidan finns vinster med att bekvämt kunna öppna telefonen eller identifier­a sig på allt från flygplatse­n till bussen med ansiktet.

Men företag som vill använda kameror med ansiktsige­nkänning för att till exempel hålla koll på hur kunderna handlar och rör sig i en butik bör tänka efter en extra gång.

– Motrörelse­n skulle komma som ett brev på posten, menar Fredrik Hammargård­en, medgrundar­e av företaget Indivd, som utvecklar teknik för ”anonymiser­ad” ansiktsige­nkänning.

Med hjälp av patentsökt teknik behandlas bilderna från kameror utan att spara några personuppg­ifter. På så sätt kan butiker få data om kundernas kön, ålder och köpbeteend­e, men utan att kundernas identitet avslöjas. Nyligen godkände Datainspek­tionen i ett så kallat förhandssa­mråd att företagets teknik inte strider mot dataskydds­förordning­en och i höst ska den testas av ett antal svenska butiker.

– Vår idé är att utnyttja all den potential som finns i att arbeta datadrivet och samtidigt ta hänsyn till den personliga integritet­en, säger Fredrik Hammargård­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden