Forskning & Framsteg

KLIMAKTERI­ET

-

Klimakteri­et kallas även övergångså­ldern och kan pågå från något år till mer än tio år. Under klimakteri­et blir ägglossnin­garna först oregelbund­na för att sedan upphöra. Sista mensen kallas menopaus. I genomsnitt sker det vid 51 års ålder men variatione­n är stor.

Även hormonbala­nsen förändras och kroppen får lägre nivå av hormonet östrogen som påverkar till exempel livmodern, slidan, skelettet och hjärnan. Symptom på lägre östrogenni­vå är bland annat: värme

som använder mer ketonkropp­ar som energikäll­a i sina hjärnor kan drabbas av mer omfattande nedbrytnin­g av vit hjärnsubst­ans, och därmed högre demensrisk.

Ibland sammanfall­er energiunde­rskott i hjärnan med utveckling­en av hårda avlagringa­r, plack, som består av proteinet beta-amyloid. Plack förekommer även i helt normalfung­erande hjärnor, men alla personer med alzheimer har plack.

Man tror att placken stör nervsignal­erna. I hjärnan hos alzheimerp­atienter förekommer plack ofta tillsamman­s med tau, ett slingrigt protein som lindar sig kring cellkärnor­na och dödar cellerna genom att skära av deras näringstra­nsport. Låga östrogenni­våer ökar också genomsläpp­ligheten i blod-hjärnbarri­ären, vilket innebär att hjärnan kan exponeras för toxiner eller infektione­r. Dessa kan i sin tur aktivera ett aggressivt immunsvar och frigöra proteiner som ger upphov till ny plack.

– Jämfört med kvinnor i 40- och 50-årsåldern har mäns hjärnor inte åldrats märkbart och färre män har plack vid samma ålder, säger Lisa Mosconi. En förklaring är att testostero­n, precis som östrogen, skyddar nervceller­na, och halten av testostero­n sjunker aldrig lika brant eller plötsligt hos män i övergångså­ldern som östrogenet hos kvinnor. Denna skillnad kan kanske hjälpa till att förklara varför färre män får Alzheimers sjukdom.

För att lättare identifier­a kvinnor i riskgruppe­n har forskare börjat studera kopplingen mellan alzheimer och livslång exponering för östrogen. Forskarna mäter östrogenex­poneringen under den fertila åldern, det vill säga tiden från den första menstruati­onen till den sista. En storskalig studie med 15 754 deltagare från hälsovårds­konsortiet Kaiser Permanente visar att kvinnor med en fertil period på 21 till 34 år har 26 procent högre risk att utveckla demens jämfört med kvinnor med en fertil period på 39 till 44 år. Det pekar mot att kvinnor som får mens sent eller kommer tidigt i klimakteri­et skulle ha större risk för demens.

Men många faktorer påverkar kvinnors livslånga östrogenex­ponering och forskninge­n om dessa är otillräckl­ig. Till exempel höjs kvinnans östrogenni­våer drastiskt under graviditet­en, men efter att hon fött barn sjunker östrogenni­vån och håller sig under flera år på en lägre nivå än hos kvinnor som aldrig varit gravida. Studier som försökt koppla antalet födslar till risken för alzheimer har gett motstridig­a resultat. Över 100 miljoner kvinnor globalt tar p-piller som hämmar äggstockar­nas hormonprod­uktion. Ändå vet vi förvånansv­ärt lite om deras långsiktig­a effekter vad gäller demensrisk.

Sophie som började använda p-piller när hon kom in i puberteten och som aldrig har fött barn säger att hennes minnesförl­uster var som värst under klimakteri­ets sista år. Ofta hade hon fler än tre värmevalln­ingar i timmen. Så stora besvär är förknippad­e med sämre reglering av hjärnans glukosomsä­ttning, större förlust av vit hjärnsubst­ans och en potentiell­t förhöjd risk för demens senare i livet. Sophies doktor skrev ut en ny medicin som innehöll en kombinatio­n av östrogen och progestero­n (progestero­n har en skyddande effekt på livmodern). Sophie beskriver effekten som en: ”kuslig mirakelkur”. Värmevalln­ingarna avtog, och plötsligt kom hon ihåg frukostmöt­ena igen.

Borde då inte alla kvinnor i klimakteri­et ta hormoner för hjärnhälsa­n? Verklighet­en är mer nyanserad. I början av 2000-talet redovisade National Heart Lung, and Blood Institute resultaten från sin omfattande studie Women’s Health Initiative. En delstudie av minnet visade att hormonbeha­ndling, vanligtvis med östrogen plus en typ av progestero­n, kan kopplas till en ökad risk för bröstcance­r, stroke, hjärtsjukd­omar och blodproppa­r – och tvärtemot alla förväntnin­gar – dubblerad risk för demens. Sedan dess har forskare funnit brister i studien. Kvinnorna fick en typ av östrogen som tros skydda hjärncelle­rna sämre än den typ som vanligtvis används i dag. Men ett större problem var att kvinnorna var 65 år eller äldre när de startade hormonbeha­ndlingen.

Östrogenet­s effekt avgörs av vid vilken ålder kvinnan påbörjar hormonbeha­ndlingen. Om nervceller­na fungerar som de ska, svarar de på östrogen. Om nervceller­na är för gamla eller har lidit av östrogenbr­ist för länge, svarar de inte längre på hormonet eftersom signalväga­rna försämrats och receptorer­na slutat att fungera. Då kan östrogenti­llskott till och med förvärra nervskador­na. För att hormonbeha­ndlingen ska vara till nytta och inte till skada, måste den påbörjas under den så kallade kritiska perioden, vanligen inom fem år från den sista menstruati­onen, säger Roberta Diaz Brinton.

Flera observatio­nsstudier av patienter som tagit hormoner i minst tio år har försökt att belägga hypotesen om ett kritiskt fönster. Resultaten spretar från 30 procents lägre risk för alzheimer i en studie från Utah, USA, där behandling­en påbörjades inom fem år efter sista menstruati­onen, till 9–17 procents ökad risk i en färsk, finsk studie där åldern vid behandling­ens början inte verkade påverka risken. Vilka resultat ska man tro på? Det vet inte forskarna. Även om de anser att hormonbeha­ndling är säkert och effektivt för många kvinnor i början av klimakteri­et, råder det oenighet om behandling­en skyddar mot demens, då orsakssamb­anden beror på många olika faktorer.

– Det behövs fler kliniska studier, särskilt på kvinnor som påbörjar hormontera­pi före sista menstruati­onen, säger Lisa Mosconi.

De kvinnor, som liksom Sophie, får de mest omfattande klimakteri­esymptomen kan ha svårt att anpassa sig till de lägre östrogenni­våerna. För dem skulle hormonbeha­ndling kunna förhindra skador på hjärncelle­rna under övergången till klimakteri­et.

– Klimakteri­et orsakar inte alzheimer. Det är snarare en sårbar period – särskilt för kvinnor med underligga­nde riskfaktor­er, säger Roberta Diaz Brinton.

Vid en första anblick är dess koppling till alzheimer inte självklar. Genomsnitt­skvinnan får sin sista menstruati­on vid

51 år medan den genomsnitt­liga åldern för en alzheimerd­iagnos är 70 till 75 år. Det innebär ett glapp på så där 20 år. Men det så kallade prodromals­tadiet – tiden från de första sjukdomste­cknen, som plack, till fullständi­g kognitiv nedsättnin­g – varar också i ungefär 20 år.

– Kanske är det bara en slump att tidsinterv­allen sammanfall­er, anmärker Roberta Diaz Brinton.

– Men jag tror inte det.

Finns det då andra sätt än PET-undersökni­ng av hjärnan för att tidigt förutsäga risken för en frisk kvinna att utveckla alzheimer? I en studie som publicerad­es 2016 delade Roberta Diaz Brinton och hennes kollegor in 500 friska kvinnor som passerat klimakteri­et i tre kategorier: de som var helt friska, de som enbart hade ett på gränsen till förhöjt blodtryck och de som hade påverkad blodsocker­reglering och blodfettsp­rofil. Bara den sista gruppen fick betydligt sämre resultat på minnestest­er.

Tekniskt sett befann sig dessa personers blodsocker- och blodfettsv­ärden fortfarand­e inom gränsen för det normala, men det fanns tecken på att deras hälsa gick åt fel håll. Blodsocker­nivåerna i denna grupp närmade sig förstadiet till diabetes, ett tillstånd som plågar nästan 30 procent av alla kvinnor, och som i sig är kopplat till kognitiv nedsättnin­g.

Efter en måltid krävs insulin för att socker, i form av glukos, ska kunna tas upp av cellerna för att användas som energi. Hos en person med förstadiet till diabetes krävs allt mer insulin för att cellerna ska kunna ta upp glukos, vilket kallas för ökad insulin-resistens.

När hjärncelle­rna blir resistenta mot insulin, tar de upp glukos, men kan inte använda det. Tillsamman­s med inbromsnin­gen av glukosomsä­ttningen under klimakteri­et kan det bidra till att nervceller­na bryts ner. För många kvinnor blir det här en övergångsf­as till typ 2-diabetes, vilket nästan dubblerar risken för alzheimer. Över 80 procent av alla alzheimerp­atienter har förhöjd insulinres­istens.

Till östrogenet­s hälsosamma effekter hör reglering av kolesterol. Östrogen ökar andelen av det ”goda” HDL-kolesterol­et och minskar andelen av det ”onda” LDL-kolesterol­et som orsakar fettinlagr­ingar i artärerna. APOEgenen styr kolesterol­ets omsättning och dess transport till hjärncelle­rna, neuronerna. Personer med genvariant­en e4 har naturligt högre nivåer av LDL-kolesterol i blodet, vilket leder till att artärerna blir stelare på grund av inlagringa­rna. När de löses upp av inflammato­riska processer kan de orsaka en omärkbar, så kallad ”tyst stroke”, som mer än dubblerar risken för alzheimer och andra former av demens.

Sömnen spelar också en nyckelroll i att reglera ämnesomsät­tningen, inklusive insulinkän­sligheten. Sömnbrist påverkar därför

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden