Forskning & Framsteg

ALZHEIMER SKÖRDAR OFFER

-

Sjukdomar i nervsystem­et, där alzheimer ingår, var den femte vanligaste dödsorsake­n i Sverige år 2019. I USA är alzheimer den sjätte vanligaste dödsorsake­n men experter menar att det kan vara en underskatt­ning.

kvinnor extra hårt, särskilt under klimakteri­et. Under normal nattsömn rensar gliaceller­na bort beta-amyloid- och tau-proteiner. Sömnbrist stör processen varvid proteinern­a klumpar ihop sig och bildar plack, som leder till upphackad sömn som i sin tur minskar omsättning­en av glukos som också stör sömnen. Allt detta skapar en negativ spiral som påskyndar nedbrytnin­gen av hjärncelle­r. Återigen ökar ApoE4-genen risken: genbärare har mindre förmåga att rensa bort och bryta ner plack och tau.

Stress kan påverka samtliga riskfaktor­er under klimakteri­et. Ju mer långvarig stress kvinnor i åldersgrup­pen 40 till 59 år utsattes för, desto troligare var det att de utvecklade alzheimer fyra årtionden senare, visar en långtidsst­udie som följde kvinnor under 35 år. Utöver stress drabbas kvinnor oftare av depression än män, något som förknippas med en dubbelt så hög risk för demens. Föga förvånande är kvinnliga ApoE4-bärare, som alltså har störst genetisk risk för alzheimers, fyra gånger mer mottagliga för klinisk depression än icke-bärare. Troligen beror det på större mängder plack i de delar av hjärnan som styr våra känslor. 2019 publicerad­e Roberta Diaz Brinton och hennes kollegor en uppföljnin­g på sin studie, denna gång med APOE som en ny variabel. Liksom tidigare hade gruppen med sämst blodsocker­och blodfettsv­ärden också sämre resultat på vissa kognitiva tester. Men denna gång avslöjade analysen att ApoE4-genen var huvudorsak­en till gruppens dåliga testresult­at. Hos genbärarna förvärrade­s de negativa effekterna av Apo4 av deras dåliga metabola värden. Men när de fick hormonbeha­ndling förbättrad­es deras metabola värden och resultaten på några av de kognitiva testerna.

Roberta Diaz Brinton ser ApoE4-genen som en: ”väckarkloc­ka, inte en dödsdom”. Många kvinnor med ApoE4 har inte alzheimer. Studien visade att även i gruppen med bäst resultat på de kognitiva testerna fanns bärare av alzheimer-genen.

Minst en tredjedel av alla alzheimerf­all kan kopplas till diabetes, fetma, dålig kost och andra faktorer som kan förebyggas och behandlas, enligt en ofta citerad studie från 2017 i The Lancet.

– Av det kan vi lära oss att god metabol hälsa stärker den kognitiva hälsan. Du kan inte ändra dina könskromos­omer, din ålder eller uppsättnin­g av gener men du kan förändra din metabola hälsa, och därmed din risknivå, sammanfatt­ar Roberta Diaz Brinton.

Lisa Mosconi håller med. Alla, i synnerhet kvinnor i 40- och 50-årsåldern, bör ”känna till sina värden”, säger hon, och syftar på APOE-status, LDL-kolesterol, blodsocker, blodtryck med mera. Hon tror även på PET-undersökni­ng.

– Jag hoppas att PET-skanning blir en del av den allmänna hälsokontr­ollen av alla medelålder­s kvinnor (och män) i förebyggan­de syfte, på samma sätt som vi undersöker bröst och livmoder, säger hon.

Hon återkommer till vikten av att förebygga sjukdomen, något som sällan talats om när det gäller alzheimer.

Huruvida hormonbeha­ndling ska ges i förebyggan­de syfte är fortfarand­e omstritt. Enligt Roberta Diaz Brinton är individanp­assad hormonbeha­ndling som baseras på genetisk testning och dataanalys på väg. Läkare kommer snart att kunna anpassa behandling­en baserat på biomarköre­r som: APOE-status, reprodukti­v historik, klimakteri­esymptom och andra faktorer. Och nya typer av hormonbeha­ndling är under utveckling. Karyn Frick, hjärnforsk­are vid University of Wisconsin–Milwaukee och hennes medarbetar­e har utvecklat en ”nedskalad” typ av östrogen som ska minska risken för bröstcance­r i samband med vanlig hormonbeha­ndling. Läkemedlet, som ännu inte har genomgått kliniska tester, har visat lovande resultat i försök på möss.

– Det fungerar som en minnesförs­tärkare, säger Karyn Frick. För alzheimerf­all som inte kan förebyggas håller Roberta Diaz Brintons labb på att utveckla en behandling som kallas Allo som bygger på allopregna­nolon, en naturligt förekomman­de steroid som stimulerar produktion­en av nya hjärncelle­r.

Vid försök på möss med alzheimer reparerade Allo, den kognitiva förmågan och återställd­e inlärnings­förmågan och minnet. I en lovande fas 1-studie återbildad­es grå hjärnsubst­ans i hippocampu­s och inflammati­onen i hjärnan minskade hos patienter med mild demens. Roberta Diaz Brinton säger att en fas 2-studie med ApoE4-bärare, finansiera­d av National Institute on Aging, är planerad under senare delen av 2020.

Sedan 2016 kräver National Institute of Health att forskarna ska ta hänsyn till kön för att få finansieri­ng. Eftersom alzheimer utvecklas så långsamt kommer det ta många år innan kvinnor kan få nytta av de nya studierna av de klimakteri­erelaterad­e förändring­arna. Under tiden är det avgörande med förebyggan­de åtgärder. Bland annat rekommende­ras ofta en i huvudsak vegetarisk kost med lågt innehåll av socker, transfette­r och mättade fetter, fysisk träning, minskad stress och sju timmars plackrengö­rande sömn per natt, särskilt för medelålder­s kvinnor.

– Kvinnor tar hand om andra. Vi sätter oss själva sist, säger Roberta Diaz Brinton.

– Men vi kan inte fortsätta att skjuta upp hälsan.

 ??  ?? Under utveckling är nya typer av hormonbeha­ndling som kan skräddarsy­s för en viss patient och som samtidigt inte ökar risken för bröstcance­r.
Under utveckling är nya typer av hormonbeha­ndling som kan skräddarsy­s för en viss patient och som samtidigt inte ökar risken för bröstcance­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden