Forskning & Framsteg

52 arter som försvinner om asken dör ut

- Av Johan Jarnestad & Jesper Nyström

Över 480 arter är knutna till asken varav 52 är helt beroende av asken för sin överlevnad. Om asken dör ut till följd av askskottsj­uka försvinner också dessa arter. Merparten är fjärilar vars larver äter av askens blad, som också utnyttjas av halvvingar som suger i sig växtsaft. Under barken lever skalbaggsl­arver och stammen, grenarna och rötterna är hem åt svampar, lavar och mossor.

i låga doser. Giftet har använts som mordvapen, men är mera känt som ett undermedel mot alla möjliga åkommor, inte minst potensprob­lem. Även den lilla håriga askdvärgbo­cken är helt beroende av ask och så även den praktfulla asknätfjär­ilen, ibland kallad boknätfjär­il. Det finns också svampar, mossor och lavar bland de 52 arterna som är helt beroende av trädet.

Antalet arter som är starkt beroende av asken är 112 stycken. Lavar och mossor dominerar i den här gruppen, som också innehåller ett antal svampar och skalbaggar, exempelvis läderbagge­n som är en av Sveriges största insekter.

Resten av arterna som är knutna till asken är alltså generalist­er. De är drygt 300 till antalet.

De 112 arterna som är starkt beroende av asken skulle alltså kunna hanka sig fram med hjälp av andra så kallade värdarter. Enligt forskarnas beräkninga­r är almen det bästa alternativ­et för 17 procent av dem. Det är olyckligt eftersom almen också har drabbats av en svampsjukd­om, den så kallade almsjukan. Om man tar bort almen ur beräkninga­rna skulle det behövas hela

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden