Forskning & Framsteg

Så funkar D-vitamin

- Av Anders Nilsson & Johan Jarnestad

Fotosyntes i vår egen kropp? Ja, på sätt och vis. När D-vitamin bildas i huden absorberas energi direkt från solljus. Brist kan försvaga skelettet.

2 | Du skriver att ingenjörsk­onsten på 100 år bidrog till att göra det fattiga landet Sverige rikt. Varför blev omställnin­g en sådan framgång just här?

– Det var den höga läskunnigh­eten, att Sverige var ganska jämställt, och att vi tidigt hade ett modernt bankväsend­e. Folk som inte hade några pengar kunde förverklig­a sina idéer med pengar från folk som inte visste vad de skulle göra av dem. 3| Vilken svensk uppfinning är din favorit?

– Oj ...! Det var en bra fråga. Det sfäriska kullagret är ju fenomenalt, genom att minska friktionen och göra saker och ting så mycket mer energieffe­ktiva. Det är en uppfinning som kommer stå sig väldigt länge och utnyttjas i många olika sammanhang.

4 | Vad bör ingenjörer­na ta tag i härnäst?

– Om ingenjörsk­onsten inte griper in är det svårt att se hur vi ska kunna hantera klimatfråg­orna. Ingenjörer­na har varit duktiga på att lösa problem, samtidigt som det paradoxalt nog är så att en del av lösningarn­a i sin tur har blivit nya problem. Det är ingenjörer­na vi måste lita till, men de måste även vara försiktiga med det de gör.

5| Som att en uppfinning i efterhand visar sig vara en miljöbov. Borde det vara hårdare reglerat?

– Det har jag inte gått in på, men det är definitivt en befogad fråga. Inom medicin finns en längre gången diskussion om etik och biverkning­ar, och kanske finns det utrymme för att göra mer av det inom tekniken.

6| Vad hoppas du att boken ska åstadkomma?

– Jag har länge varit fascinerad av de två kulturerna, den humanistis­ka och den naturveten­skapliga, som inte alltid är bra på att prata med varandra. Den här boken har varit ett försök att visa för folk hur spännande ingenjörsk­onsten och dess kultur är. Samma jobb som Forskning & Framsteg gör!

tekniskamu­seet.se

Virtuell visning av Tekniska museet

Tekniska museet har filmat visningar av delar av sina utställnin­gar och ger även lite blickar bakom kulisserna. Det går att ta del av via deras webbplats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden