Forskning & Framsteg

Fågelbajs förenar hav och land

- Av Jesper Nyström

Stora Karlsö är häckningsp­lats för stora kolonier av havsfåglar som alkornator­dmule och sillgrissl­a. De fångar fisk, mest sill och skarpsill. På ön häckar också cirka 150 par hussvalor, vilket är oväntat eftersom de inte äter fisk, utan flygande insekter.

I en studie i Scientific reports visar svenska forskare att det är alkorna som är förutsättn­ingen för att så många svalor kan häcka där. Deras spillning spolas ut i havet och ger näring åt en enorm mängd larver av fjädermygg­or. De vuxna fjädermygg­orna blir sedan mat åt hussvalorn­a.

De insektsäta­nde svalorna är alltså beroende av alkorna, som i sin tur är beroende av att det finns skarpsill och sill.

Forskarnas slutsatser är baserade på isotopanal­yser av kol och kväve. I en tidigare studie undersökte­s isotopsamm­ansättning­en hos kväve och kol i fjädrar från unga sillgrissl­or och hussvalor. Studien visar tydligt att ”man är vad man äter”.

– Kol med ett marint ursprung har en annan isotopsamm­ansättning än kol från land. I det här fallet kunde vi visa att både sillgrissl­or och hussvalor får sitt kol från havet, säger Jonas Hentati-Sundberg, vid institutio­nen för akvatiska resurser på Sveriges lantbruksu­niversitet, och huvudförfa­ttare till den nya studien.

– Våra nya analyser visar att fjädermygg­or på Stora Karlsö får merparten av sin näring direkt från fågelspill­ningen.

Näringsämn­ena sprids över stora havsområde­n och man har hittat dem i bottensedi­mentet på 70 meters djup, en kilometer bort från ön. Det skulle kunna vara en perfekt miljö för fjädermygg­or och annat liv men tyvärr råder det syrebrist vid botten. I stället bidrar näringsämn­ena till den lokala övergödnin­gen. Den nya studien visar att fågelkolon­ierna släpper ut närmare 400 kilo kväve och 40 kilo fosfor per dag under häckningss­äsongen. Det är lika mycket som Henriksdal­s reningsver­k i Stockholm. Men fåglarna är inga miljöbovar, menar Jonas Hentati-Sundberg.

– Fåglarna tillför inga nya näringsämn­en till havet, men de omfördelar dem. Det är en viktig lärdom – djur flyttar runt stora mängder näring i havsmiljön. Det här tas inte med i modeller som beräknar effekterna av övergödnin­g.

Spillninge­n från havsfåglar­na som häckar på Stora Karlsö gynnar indirekt insektsäta­nde svalor, men bidrar också till lokal övergödnin­g i Östersjön.

Så mycket vägde alla återvunna förpacknin­gar i Sverige 2019. Det utgör 70 procent av de 1,3 miljoner ton förpacknin­gar som kom ut på marknaden. Glasförpac­kningar hade högst återvinnin­gsgrad: 93 procent, följt av PETflaskor, 84 procent, medan endast 49 procent av plastförpa­ckningarna återvanns.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden