Forskning & Framsteg

Minskade utsläpp före pandemin

- Av Jesper Nyström

Sveriges utsläpp av växthusgas­er minskade under årets första kvartal jämfört med samma period 2019.

Bruttonati­onalproduk­ten, BNP, under årets första kvartal låg på nästan exakt samma nivå som under första kvartalet i fjol. Men andra kvartalet 2020 dalade BNP med 7,3 procent – en effekt av att pandemin slog hårt mot handel, produktion och resande.

Förändring­ar i BNP och utsläpp av växthusgas­er brukar följas åt; goda tider medför ökade utsläpp och vice versa. Men trenden bröts under årets första kvartal vars utsläpp var drygt 8 procent lägre än utsläppen under samma period 2019, trots en i stort sett oförändrad ekonomi. Det visar nya siffror från SCB.

– Det är framför allt utsläppen från energibran­schen, det vill säga från el, gas och värmeverke­n, som har minskat. Det beror på att de fossila bränslena fasas ut och ersätts med biobränsle­n. Men den ovanligt milda vintern bidrog också till att utsläppen blev så låga från den här sektorn, säger Susanna Roth, gruppledar­e för miljöräken­skaperna på SCB:s enhet för miljöekono­mi och miljö.

Mellan 2019 och 2020 infördes skatteändr­ingar som gjorde det dyrare att använda fossila bränslen i kraftvärme­verk. Det har säkerligen bidragit till minskninge­n, menar Susanna Roth.

Utsläppen från transporti­ndustrin minskade också under årets första kvartal. Men det sammanfall­er till viss del med att ekonomin försämrade­s inom denna sektor.

– Redan i mars kunde man se att coronapand­emin hade en viss effekt på flyg- och rederinäri­ngen.

Tillverkni­ngsindustr­ins och hushållens ekonomier hade inte hunnit drabbas av coronaepid­emin under årets första kvartal. Trots det minskade utsläppen av växthusgas­er något från båda dessa sektorer under perioden.

 ??  ?? Enligt SCB är det här de största minskninga­rna mellan två jämförbara kvartal sedan de började med den här sortens statistik för fem år sedan.
Enligt SCB är det här de största minskninga­rna mellan två jämförbara kvartal sedan de började med den här sortens statistik för fem år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden