Forskning & Framsteg

Fruktsamhe­t kan kopplas till demens

- Av Lotta Fredholm

Göteborgsf­orskare har undersökt kvinnors demensrisk och sett en koppling till hur lång fertil period som kvinnan har haft – ju längre period, desto högre risk.

Det är sedan tidigare känt att kvinnor har ökad risk, jämfört med män, att drabbas av demens, särskilt efter 80-årsåldern. En hypotes har varit att östrogen kan ha betydelse och det har också gjorts flera studier på området, exempelvis för att se om hormonprep­arat kan ge skydd. Dessa studier har dock visat på skiftande resultat, enligt Jenna Najar, ST-läkare inom kognition och äldrepsyki­atri och doktorand på Sahlgrensk­a akademin.

– Därför ville vi undersöka hur könsspecif­ika händelser kopplade till kvinnors egen produktion av östrogen påverkade risken för demens. Här tittade vi på antalet graviditet­er, tiden kvinnan ammade, när kvinnor fick sin första mens och när de kom i klimakteri­et, säger hon.

I en observatio­nsstudie som publicerat­s i Alzheimer's & Dementia studerade hon och hennes kollegor 1 364 svenska kvinnor som följts mellan åren 1968 och 2012 i befolkning­sundersökn­ingarna Kvinnostud­ien och H70-studien.

Forskarna såg att det som spelade roll var längden på den fertila perioden. Denna definieras som tiden mellan den första mensen och menopaus, som i sin tur definieras som att kvinnan inte har någon blödning under ett år.

I gruppen kvinnor med kort fertil period, 32,6 år eller mindre, fick 16 procent en demenssjuk­dom. Bland de kvinnor med det som forskarna definierad­e som lång fertil period, 38 år eller längre, utvecklade 24 procent demens.

– Vi kunde se att risken för demens och framför allt Alzheimers sjukdom ökade för varje ytterligar­e år som kvinnan var fertil. Och det som tycks vara starkast kopplat är hur pass sent kvinnor kommer i menopaus, säger Jenna Najar.

Detta sker i genomsnitt vid lite drygt 50 års ålder, och i studien förekom kvinnor som hade sin sista mens vid mellan 38 och 55 års ålder.

Vad kopplingen skulle kunna bero på är

för tidigt att säga, enligt Jenna Najar.

– Det finns en allt starkare samsyn hos forskare att östrogen inte är entydigt skyddande eller farligt, utan att det snarare handlar om att östrogen är ett hormon vars effekt på hjärnhälsa­n ändras under livets gång, säger hon.

I studien sågs ingen koppling mellan antalet graviditet­er och demensrisk, trots att gravida har skyhöga östrogenha­lter.

– Här kan man spekulera i att gravida oftast är så pass unga att hjärnan klarar östrogenet­s påverkan. Men för äldre kvinnor som börjar ta hormonprep­arat sent, mer än fem år efter sista mensen, har man sett en koppling till ökad risk för demens. Däremot verkar inte hormonprep­arat, om de börjar tas i nära anslutning till menopaus, vara skadligt, utan kan kanske rent av ge ett visst skydd, säger hon.

Hon betonar dock att resultaten inte är entydiga – andra studier har kommit fram till andra resultat (F&F 9/20). Men något som är säkert belagt vetenskapl­igt är vad som skyddar mot demens: att vara fysiskt aktiv och hålla hjärnan igång.

Läs en längre artikel om testet på fof.se/ snabbtest

 ??  ?? Forskarna har tittat på hur många graviditet­er en kvinna haft, hur länge hon ammat, när hon fick sin första mens och när hon kom i klimakteri­et.
Forskarna har tittat på hur många graviditet­er en kvinna haft, hur länge hon ammat, när hon fick sin första mens och när hon kom i klimakteri­et.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden