Forskning & Framsteg

Robot slår proffs i curling

- Av Marie Alpman

När robotar med artificiel­l intelligen­s, AI, har slagit mästare i schack, poker och go har spelet skett digitalt. Men i curling, ibland kallat ”schack på is”, räcker det inte med att tänka ut nästa drag. Här ska också en närmare 20 kilo tung sten skickas i väg med hög precision på hal is.

Forskare vid Korea university har utvecklat en curlingspe­lande robot på hjul som inte bara bemästrar strategin, utan också det fysiska spelet minst lika bra som människor. Ställd mot två koreanska topplag vann roboten, döpt till Curly, tre av fyra matcher.

Steget från den förutsägba­ra digitala världen till den mer komplexa, fysiska verklighet­en är svår för robotar och är ett område där det pågår mycket utveckling. I curling ändrar sig isens friktion med ”varje slag”, skriver forskarna i artikeln i Science Robotics.

– Det är imponerand­e att de har fått det att fungera och att den vinner mot människor i en så komplex och svår sport, säger robotforsk­aren Johannes Andreas Stork vid Örebro universite­t, som även har skrivit en kommentar till den aktuella forsknings­studien.

Curlys ”hjärna” består av ett AI-system som bygger på maskininlä­rning. För att lära sig spelet behövs först massor av träning. Men att låta roboten träningssp­ela miljoner matcher i verklighet­en skulle ta för lång tid. I stället har träningen skett i en simulator.

Normalt sett krävs sedan mängder av data om yttre faktorer som temperatur, friktion och luftfuktig­het för att en robot ska kunna anpassa sig till verkliga förhålland­en. Men för Curly räcker det med några kalibreran­de drag för att testa isen. Därefter anpassar roboten sitt spel under matchen genom att analysera de senaste dragen.

– Anpassning­en sker automatisk­t genom att den jämför var den ville lägga stenen och var den hamnade – som en mänsklig spelare. Det har inte visats tidigare, säger Johannes Andreas Stork.

Forskarna bakom studien säger att kunskapen kan överföras till andra komplexa situatione­r där omgivninge­n hela tiden förändras, som i våra hem.

Helt fulländad som curlingspe­lare är dock inte roboten. Den saknar än så länge robotkompi­sar som kan sopa framför stenen. Matcherna genomförde­s därför utan sopare.

En robot har lyckats besegra två sydkoreans­ka proffslag i curling. Samtidigt visar den vägen för hur andra AI-system kan ta klivet från labbet ut i den mycket komplexa, fysiska verklighet­en.

 ??  ?? Curlingrob­oten kan fälla upp en arm med en kamera för att analysera hur stenarna ligger i boet inför nästa sten. Ett antisladds­ystem hindrar att hjulen slirar på isen.
Johannes Andreas Stork, robotforsk­are Örebro universite­t
Curlingrob­oten kan fälla upp en arm med en kamera för att analysera hur stenarna ligger i boet inför nästa sten. Ett antisladds­ystem hindrar att hjulen slirar på isen. Johannes Andreas Stork, robotforsk­are Örebro universite­t

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden