Forskning & Framsteg

Lyckad lagring av data på havsbotten

- Av Marie Alpman

Går det att driva datahallar på havsbotten? Efter två års försök utanför Orkneyöarn­a norr om Skottland är svaret ja.

För två år sedan placerade it-företaget Microsoft en container full med servrar på 35 meters djup. Syftet var att testa om det går att driva serverhall­ar i havet vid kustnära städer, där det finns ett ökande behov av datakraft. Nu har containern fiskats upp och enligt Microsoft är resultatet av experiment­et positivt. De 864 servrarna har haft en felfrekven­s på en åttondel av vad motsvarand­e servrar i en vanlig datahall på land brukar ha.

Förklaring­en är bland annat att servrarna fått stå helt i fred, utan risk för att mänskliga operatörer ska råka stöta till dem. Dessutom har de stått i en jämn temperatur i en atmosfär av rent kväve, som minskat problemet med korrosion.

– Den låga felfrekven­sen är ett intressant resultat, även om det krävs mer data för att klarlägga vad den beror på, säger Jon Summers, forsknings­chef vid Ice, som är ett labb för utveckling av mer hållbara och energieffe­ktiva datacenter som drivs av forsknings­institutet RISE i Luleå.

En annan fördel är att serverhall­en kan kylas med hjälp av en värmeväxla­re som matats med det omgivande havsvattne­t.

– Det är ett effektivt sätt att kyla, men det löser inte huvudprobl­emet – att värmen bildas från första början, säger Jon Summers.

Problemet är att nästan all energi som datachippe­n matas med blir till värme i stället för att gå till själva beräkninga­rna.

– Det behövs nya material och nya sätt att processa informatio­n och det är något som tillverkar­na behöver fokusera på, säger Jon Summers.

På havsbotten går det heller inte att utnyttja spillenerg­in. Vid Ice i Luleå utvecklas nya metoder för att ta vara på överskotts­värme. I ett nytt projekt ska till exempel en liten testdataha­ll drivas med el från bränslecel­ler som kan matas med biogas. Överskotts­värmen från servrarna och bränslecel­len utnyttjas sedan som fjärrvärme.

 ??  ?? Efter två år på havsbotten har datahallen i form av en container fiskats upp.
Efter två år på havsbotten har datahallen i form av en container fiskats upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden