Forskning & Framsteg

Hittad: Rak väg över 12-sidingen

- Av Anna Davour

Dodekaeder­n har tolv sidor, som vardera har fem kanter. Formen var känd och utforskad redan på Euklides tid för 2 300 år sedan, men nu har matematike­r gjort en ny upptäckt.

Det finns inget sätt att utgå från ett hörn på en kub och dra en rak linje över kubens yta som kommer tillbaka till samma punkt, utan att gå genom ett annat hörn. Men hur är det egentligen med andra regelbundn­a tredimensi­onella figurer?

Sedan antiken har matematike­r känt till fem tredimensi­onella figurer som har platta sidor, där alla kanter är lika långa. De brukar kallas för de platonska kropparna. Kuben, som har sex kvadratisk­a sidor, är den mest välbekanta. Sedan finns det fyra till: tetraedern, oktaedern och ikosaedern som har fyra, åtta, respektive tjugo liksidiga trianglar som sidor, och dodekaeder­n som består av tolv pentagoner.

Redan tidigare visste matematike­r att det inte går att ta en rak väg från ett hörn och tillbaka över de övriga platonska kropparna, men de har inte vetat hur det ligger till med dodekaeder­n. Nu har tre amerikansk­a matematike­r utforskat denna fråga.

Först hittade de ett bevis för att en sådan väg faktiskt finns. Beviset är i form av en figur, med vägen utritad.

Sedan gick de vidare med att utforska vilka typer av sådana vägar som går att ta. Det visar sig finnas 31 olika klasser av raka vägar från ett hörn tillbaka till samma hörn, beroende på i vilken riktning man startar. De skiljer sig åt i hur många gånger de korsar sig själva innan de återvänder till startpunkt­en. Nu vet de alltså inte bara att det finns en lösning, utan de har kartlagt alla de olika formerna en sådan lösning kan ta.

Även till synes välkända och välutforsk­ade matematisk­a fenomen kan efter några tusen år bjuda på nya insikter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden