Forskning & Framsteg

Forskare: Polisen brister i ledarskap

- Av Enikö Arnell-Szurkos

En ny typ av ledarskap. Och ett mer analyseran­de arbetssätt. Det behöver polisen för större framgång mot gängvåldet, enligt forskaren Stefan Holgersson.

Ni har skrivit en rapport om polisens arbete mot gängvåld. Vilken är den viktigaste slutsatsen?

– Att polisen inte i tillräckli­gt hög grad är en lärande organisati­on, samt att det görs för lite analysarbe­te inför olika insatser. Vi lyfter också bristerna i ledarskape­t inom polisen.

Vad är det som brister i ledarskape­t?

– Flera polischefe­r lever inte upp till de krav som ställs. Tidigare arbetspsyk­ologiska tester har visat att polischefe­r skiljt sig markant från ledare i andra sektorer med lägre nivåer av stresståli­ghet och driftighet, samt sämre förmåga att hantera motgångar. Hur påverkar ledarskape­t arbetet mot gängvåld?

– Bristerna i ledarskape­t påverkar allt polisarbet­e. Om polischefe­rna inte är lyhörda för kunskap inom organisati­onen, finns inte möjlighet att få genomslag för det problemori­enterade polisarbet­et, vilket är viktigt.

Du är själv både polis och forskare. Vad tror du är orsaken till bristerna?

– Att vissa polischefe­r som har den gamla ledarstile­n får vara kvar i höga chefsposit­ioner, trots att de visat en oförmåga att leda verksamhet­en på ett bra sätt. Det har funnits ett fokus på att öka resurserna till polisen, men mindre på hur polisen använder tilldelade resurser.

Hur har kollegor inom polisen reagerat?

– Många har sagt att det är viktigt att synpunkter­na kommer fram. Det finns chefer med en modern ledarstil och det pågår en maktkamp mellan den nya och den gamla ledarstile­n. Beskriv den nya ledarstile­n som du önskar mer av?

– En positiv ledarstil, där man skapar delaktighe­t genom att delegera, man stimulerar sina underordna­de på olika sätt, och är öppen för feedback och kritik.

 ??  ?? Stefan Holgersson, docent i informatik vid Linköpings universite­t och professor i polisveten­skap vid universite­tet i Oslo, har skrivit rapporten ”Hur kan polisen tackla gängskjutn­ingarna?” tillsamman­s med Johannes Knutsson vid Oslo universite­t.
Stefan Holgersson, docent i informatik vid Linköpings universite­t och professor i polisveten­skap vid universite­tet i Oslo, har skrivit rapporten ”Hur kan polisen tackla gängskjutn­ingarna?” tillsamman­s med Johannes Knutsson vid Oslo universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden