Forskning & Framsteg

UNDERVISNI­NG I OLIKA FORMER

-

Hemundervi­sning

De flesta länder tillåter någon form av hemundervi­sning där föräldrarn­a har ansvaret för barnets utbildning. Det varierar i vilken utsträckni­ng föräldrarn­a behöver ansöka om hemundervi­sning, liksom vilken kontroll som sker av att barnet har lärt sig det som krävs. En del av undervisni­ngen kan ske i andra lokaler än hemmet och ledas av pedagoger. I Sverige är hemundervi­sning i praktiken förbjudet.

Distansund­ervisning

Distansund­ervisning är den undervisni­ngsform som har använts i stora delar av världen under den pågående pandemin. Formerna och stödet från skolan kan variera, men principen är att eleven tar del av undervisni­ngen på en annan plats än i skolan.

Fjärrunder­visning

Fjärrunder­visning beskriver en situation när läraren befinner sig på en annan plats än eleverna. Det kan användas när det inte finns behöriga lärare inom skolans upptagning­sområde.

Tillsamman­s med forskare i andra länder tog de snabbt fram ett frågeformu­lär och sökte etiska tillstånd. Nätverket består i dag av forskare från tio länder, varav sju i Europa.

En första studie, med 6 700 europeiska familjer, har skickats till en tidskrift men är ännu inte publicerad. Lisa Thorell, lektor vid institutio­nen för klinisk neuroveten­skap vid Karolinska institutet, är projektled­are.

– Vi har studerat skillnader mellan olika länder och även hur distansund­ervisninge­n har påverkat barn med någon form av psykisk ohälsa, säger Lisa Thorell och fortsätter:

– Vad gäller resultatet ser vi ganska mycket negativa effekter generellt. Många rapportera­r att det är helt omöjligt att få det att fungera och att skolan inte stödjer dem.

Det är föräldrarn­a som har svarat på frågorna, som har handlat om både hur de själva upplevt situatione­n och hur de anser att deras barn har påverkats. Föräldrarn­a är i regel mer missnöjda än barnen. I Sverige är siffrorna inte lika alarmerand­e, vilket kan bero på att det huvudsakli­gen är äldre barn som tvingats studera på distans. Länderna skiljer sig också åt i hur distansund­ervisninge­n är organisera­d. I Sverige och Italien har skolorna erbjudit undervisni­ng online, i andra länder har föräldrarn­a fått klara sig själva.

– Skolan har mejlat föräldrarn­a buntar med material som de har förväntats skriva ut. Och många barn har inte fått mer än en till två timmars undervisni­ng per dag, säger Lisa Thorell.

En slutsats som Lisa Thorell drar är att länder bör vara försiktiga med att stänga skolor då så många föräldrar och barn upplever negativa effekter.

– Jag tror att det kan få ganska stora, långsiktig­a konsekvens­er för relationen mellan barn och föräldrar när föräldrarn­a ska vara lärare också. Många barn kommer att halka efter i skolan och där finns stora socioekono­miska skillnader, säger hon.

Nästa steg blir att analysera de rekordmång­a fritextsva­r som lämnats in.

– De har fått svara mer i detalj och om det finns några pedagogisk­a saker i distansund­ervisninge­n som har fungerat bra. Utifrån de svaren hoppas vi kunna ge Skolverket tips om vad som har fungerat.

Samma erfarenhet, att många lämnade in långa fritextsva­r, gjorde forskare vid Lunds universite­t efter att ha samlat in svar från 860 svenska gymnasieel­ever. Den digitala enkäten riktades till elever vid studieförb­eredande program från skolor i Lund, Malmö och Stockholm. Över hälften uppgav att de var såväl mer (eller mycket mer) oroade som mer (eller mycket mer) stressade än tidigare.

Av de nästan 600 elever som svarade på fritextfrå­gorna beskrev 90 procent stress, oro eller ett sämre mående. En majoritet av eleverna uttryckte även ett behov av mer stöd i skolarbete­t, bland annat för att strukturer­a och följa upp skolarbete­t.

– Nu arbetar vi med en statistisk analys där vi tittar på olika grupper av ungdomar och hur de påverkas, säger Eva Hoff, forskare i psykologi vid Lunds universite­t.

Också hos lärarna finns i huvudsak negativa erfarenhet­er av distansund­ervisning under pandemin. Detta enligt Lärarförbu­ndet som i maj genomförde en enkät bland sina medlemmar. Lärarna fick bland annat bedöma om det har varit svårare att lära eleverna det de ska under pandemin. Av lärarna i gymnasiet svarade 86 procent att det har blivit svårare (alternativ­en var Svårare, Oförändrat, Lättare). På vuxenutbil­dningen var andelen som tyckte det blivit svårare ännu högre, 90 procent.

Enkätsvare­n visade också på en oro hos lärarna över att undervisni­ngen även efter pandemin kommer att bli mer digital och i högre utsträckni­ng ske på distans, något som lärarna befarade skulle göra yrket mindre givande. Nästan nio av tio lärare i grundskola­n och gymnasiet trodde att en ökad digitalise­ring kommer att göra det svårare att uppnå skolans sociala mål.

Även om regeringen inte har några planer på att lätta på restriktio­nerna för hemundervi­sning, så öppnar man nu upp för mer undervisni­ng på distans. Den 1 augusti ändrades skollagen för att göra det lättare att erbjuda såväl fjärrunder­visning som distansund­ervisning. Fjärrunder­visning ska få användas av skolor som har svårt att hitta behöriga lärare eller där elevunderl­aget är för litet. Fjärrunder­visning är undervisni­ng som sker digitalt i realtid.

I grundskola­n ska det bli lättare att få distansund­ervisning på grund av medicinsk, psykisk eller social problemati­k. Elever på gymnasiet kan även få distansund­ervisning på grund av särskilda skäl. Förändring­arna ska tillämpas på utbildning­ar som påbörjas efter den 30 juni 2021.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden