Forskning & Framsteg

Efter 20 års utveckling rullar den tryckta elektronik­en nu ut på bred front. När miljarder prylar ska kopplas till internet måste sensorer och displayer vara tunna, billiga och flexibla – och helst gå att slänga i återvinnin­gen. F&F åkte till Norrköping

-

– Härinne står tryckpress­en, säger Magnus Berggren och pekar genom en glasvägg in mot ett stort rum med olika maskiner.

– Här utvecklar vi nya bläck, säger han när vi hunnit lite längre fram genom korridoren. Och här bygger vi batterier delvis tillverkad­e av skogsråvar­a.

Vi befinner oss på laboratori­et för organisk elektronik i Norrköping som leds av Magnus Berggren. Efter mer än 20 år inom området tillhör han pionjärern­a inom elektronik baserad på elektriskt ledande plast som kan tryckas i en tryckpress.

På senare år har både intresset och labbet vuxit kraftigt. I dag hyser det 135 forskare och annan personal i några av de gamla industriby­ggnaderna intill Motala ström mitt i Norrköping. Vägg i vägg arbetar ytterligar­e 35 personer på forsknings­institutet Rise med att vidareutve­ckla tekniken i samarbete med företag.

Flera av företagen är avknoppnin­gar från forskninge­n. Ett trycker till exempel trådlösa fuktsensor­er i plast som kan bakas in i betong och tala om när den torkat, eller placeras bakom tätskikt och kakel i badrum och varnar för fuktskador. Ett annat företag utvecklar återvinnin­gsbara batterier baserade på skogsråvar­a och ledande plast.

– Vi är på väg att knoppa av tio idéer till. Proppen har verkligen gått ur för den tryckta elektronik­en, säger Magnus Berggren.

En viktig orsak är ”sakernas internet” eller ”internet of things” som det kallas när prylar och material kopplas upp till nätet. Den traditione­lla elektronik­en lämpar sig inte för att sitta på de miljarder prylar som nu ska kopplas upp.

– Kisel är fantastisk­t, men när sensorer, displayer och annan elektronik tar steget till kroppen, till papper och stora ytor krävs en teknik som är billig, tunn och flexibel.

Här har den tryckta elektronik­en sina fördelar. En annan fördel är att det inte krävs några exotiska metaller eller miljöfarli­ga material. I batteriern­a är till exempel målet att använda cellulosa och lignin från skogen så att de går att slänga i återvinnin­gen när de har tjänat ut.

Iförda rock, skoskydd och hårnät går vi in till tryckpress­en. Magnus Berggren berättar att det är en i grunden vanlig screentryc­kpress som används för att trycka mönster på tröjor.

– Så långt det är möjligt använder vi de tryckmaski­ner som finns på marknaden. Det stora jobbet är sedan att anpassa processern­a till våra bläck. De måste till exempel ha en viss viskositet.

Bläcket är i det här fallet ledande plast i vätskeform som hälls ut över en ram med mönstret som ska tryckas. Underlaget är oftast plast, men det går att trycka på det mesta, som papper och tyg. Genom att trycka flera olika lager ovanpå varandra skapas olika funktioner. En transistor kräver till exempel sex varv i tryckpress­en.

Att trycka just transistor­er är något av en specialite­t i Norrköping. Forskarna har visat att det går att trycka både många, upp till 1 000 på ett A4, med tillräckli­gt hög precision, 100–200 mikrometer, för att bygga enkla logiska kretsar.

– Det är världsreko­rd, säger Magnus Berggren om fram

 ??  ?? På labbet finns ett helt biblioteke­t av screentryc­kramar. För att trycka en transistor krävs sex olika mönster som trycks ovanpå varandra.
På labbet finns ett helt biblioteke­t av screentryc­kramar. För att trycka en transistor krävs sex olika mönster som trycks ovanpå varandra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden