Forskning & Framsteg

Kan kon bli klimatvänl­ig?

-

Att nötdjurs klimatpåve­rkan är betydligt större än exempelvis höns är ju numer välkänt. Men gäller det oavsett hur de föds upp, eller är det stor skillnad på till exempel gräsbetand­e boskap och boskap som får kraftfoder? Hur klimatvänl­ig kan en ko bli under rätt förutsättn­ingar?

/Gunnar Sjörs

Det är skillnad i växthusgas­utsläpp om idisslare betar gräs eller om de får en stor mängd kraftfoder. Generellt orsakar en högre andel gräs i fodret större utsläpp från fodersmält­ningen, vilket beror på att mikroorgan­ismerna i våmmen (en av idisslarna­s fyra magar) producerar olika typer av flyktiga fettsyror beroende på vad djuren äter. Enkelt uttryckt så ger ett fiberrikt foder en högre andel ättiksyra vilket ökar metanprodu­ktionen. Om djuret äter ett stärkelser­ikt foder bildas i stället mer propionsyr­a vilket minskar metanprodu­ktionen.

Det är dock inte så enkelt att man kan ge idisslarna en stor mängd kraftfoder för att minska metanutslä­ppen eftersom det påverkar deras hälsa negativt. De är inte gjorda för att äta stora mängder stärkelse – tvärtom är det unika med idisslare att de kan utnyttja fiberrika fodermedel som varken vi människor, grisar eller fjäderfä kan äta.

Dessutom påverkar även produktion av kraftfoder klimatet. Kraftfoder i form av spannmål har i regel gödslats med relativt höga kvävegivor som påverkar lustgasuts­läppen från marken. Kraftfoder i form av sojaprotei­n har negativ klimatpåve­rkan om den medfört skövling av regnskog. Men användning av soja till idisslare har minskat betydligt i Sverige de senaste åren och ingår bara som en liten del av fodret i dag.

Det är svårt att sätta siffror på hur klimatvänl­ig en ko kan bli under rätt förutsättn­ingar, men den produktion vi har i Sverige genererar låga utsläpp per kilo mjölk eller nötkött i jämförelse med många andra länder, och det beror på att vi har en effektiv produktion, bra kvalitet på foder och friska djur.

/Mikaela Lindberg, husdjursag­ronom, forskare vid Sveriges lantbruksu­niversitet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden