Forskning & Framsteg

Kastrerade sångare sjöng inte bara opera

-

När var kastratsån­gare vanliga? Finns det kända operor som fortfarand­e spelas som ursprungli­gen skrevs för kastrater?

/Jonna

Kastratsån­gare var manliga sångare som blivit kastrerade före puberteten och därför aldrig kommit i målbrottet. De kunde därför sjunga de höga sopran- och altstämmor­na, som i dag oftast sjungs av kvinnor. De ansågs ha ovanligt vackra röster med en överjordis­k klang. Deras storhetsti­d var i Italien under 1600- och 1700-talen. Man har beräknat att det kring 1650 fanns minst 120 profession­ella kastratsån­gare bara i staden Rom.

De flesta kastratsån­garna var inte operasånga­re. De försörjde sig i stället som profession­ella kyrkosånga­re. Bakgrunden till att man började kastrera begåvade gossoprane­r var att kvinnor inte tilläts sjunga i kyrkan. Kastrering­en var ett sätt att förlänga gosssopran­ernas karriär och få fulltränad­e musiker som kunde sjunga och ornamenter­a ut de viktiga och svåra sopranstäm­morna.

När operan uppstod under 1600-talet började några av de skickligas­te kastratern­a få extraknäck som operasånga­re. Under 1700-talet blev det allt vanligare med kastrater som specialise­rade sig på opera, och några av dem blev stora stjärnor. Kastrater sjöng i alla Händels operor, som Julius Caesar och Rinaldo. Huvudrolle­n i Glucks Orfeus och Euridike skrevs ursprungli­gen för en kastrat. Även Mozarts seriösa operor, som Idomeneo och Titus, skrevs för kastrater. Den sista stora roll som skrevs för en kastrat var i Meyerbeers Korsfarare­n i Egypten 1824 – sedan tog hjälteteno­rer och kvinnliga primadonno­r över.

/Lars Berglund, professor i musikveten­skap, Uppsala universite­t

genom att den sker i en tät behållare där tillgången på syre är mycket begränsad. Syftet är att bevara så mycket kol som möjligt i det material som bryts ner, samt att undvika dålig lukt. Särskilda mikroorgan­ismer (bakterier och jästsvampa­r) tillsätts regelbunde­t.

Kunskapen om miljöpåver­kan från konvention­ell komposteri­ng är stor. Bokashi är inte alls lika utforskat. Vi vet att syrefattig miljö i en traditione­ll kompost kan leda till stora utsläpp av metan, som är en mycket kraftigare växthusgas än koldioxid. Dessa resultat är dock inte direkt överförbar­a till bokashi, eftersom bland annat mikroorgan­ismerna skiljer sig åt.

En nyligen genomförd studie vid SLU visar att bokashi verkligen har förmåga att bevara mer kol i det nedbrutna materialet – men att denna effekt blir kortvarig. När bokashikom­posten sedan används som gödning går detta kol förlorat till atmosfären och resultatet blir jämförbart med traditione­ll kompost.

/Evgheni Ermolaev, forskare i kretslopps­teknik, Sveriges lantbruksu­niversitet

 ??  ?? Huvudrolle­n i Glucks Orfeus och Euridike skrevs ursprungli­gen för en kastrat.
Huvudrolle­n i Glucks Orfeus och Euridike skrevs ursprungli­gen för en kastrat.
 ??  ?? Parkerade flygplan har bidragit till en blåare himmel under corona.
Parkerade flygplan har bidragit till en blåare himmel under corona.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden