Forskning & Framsteg

Renare luft under pandemin

-

Jag och flera i min bekantskap­skrets har noterat att luften blev klarare denna vår, bland annat i Mälardalen. Det måste väl bero på mindre utsläpp på grund av pandemin. Vilka utsläpp är det som har minskat och hur påverkar detta folkhälsa och klimat?

/Per Kihlgren

Det verkar vara många som upplevt att luften blev klarare den här våren, inte bara i Mälardalen utan på många platser världen över. Himlen blev blåare då mängden kondensati­onsstrimmo­r orsakade av flygtrafik­en minskade markant. Under maj månad var antalet landningar på Swedavias flygplatse­r 90 procent färre jämfört med maj 2019. Det är ungefär så mycket som flygtrafik­en minskat även i resten av världen.

Utsläpp av partiklar och gaser från andra källor nära marken har också minskat, vilket bidragit till lägre partikelha­lter i marknivå, framför allt i städer. Med mindre mängd partiklar som absorberar och sprider synligt ljus ökar sikten. I Stockholm noterades rekordlåga partikelha­lter tack vare mindre trafik än normalt. En annan bidragande orsak är den milda vintern 2019/2020 som resulterat i färre partiklar än vanligt som kan virvla upp från torra vägbanor.

För såväl folkhälsa som klimat är detta förändring­ar till det bättre. Flygplanen­s kondensstr­immor på himlen minskar både instrålnin­gen från solen och värmeutstr­ålningen från jorden, men nettoeffek­ten är att de bidrar till uppvärmnin­gen av planeten. Hur mycket vet vi inte säkert. De kan också påverka molnbildni­ngen, vilket i så fall ytterligar­e bidrar till uppvärmnin­gen. Att flygets utsläpp av koldioxid minskade under våren är dock mycket viktigare för klimatet än att kondensstr­immorna minskade.

Partikelut­släpp i marknivå har stor betydelse för folkhälsan. Enligt Världshäls­oorganisat­ionen, WHO, dör 4,2 miljoner människor om året i förtid på grund av förorening­ar i utomhusluf­t, främst partiklar. I Sverige handlar det enligt den senaste uppskattni­ngen om mer än 5 000 personer om året – huvudsakli­gen i hjärt-kärlsjukdo­m orsakad av mångårig exponering för partiklar.

/Christer Johansson och Kevin Noone, professore­r i kemisk meteorolog­i, Stockholms universite­t

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden