Forskning & Framsteg

Så funkar höftledsby­te

- Av Anders Nilsson & Johan Jarnestad

2019 fick 24 000 svenskar en konstgjord höftled.

Cirka två tredjedela­r av ingreppen sker planerat på grund av artros, en tredjedel sker akut efter benbrott. Så här går det till.

lite spännande. Bortsett från att det alltid är kul att lära sig något nytt, så tycker jag att det är fascineran­de hur lite vi förstår om oss själva. För det är ju besvärligt. Vi vill ju inte ha snor och slem och sådant, det är alltid pinsamt. Men ingen av de här kroppsväts­korna kan vi vara utan.

3| Du inleder varje kapitel med ett citat ur Jacob Berzelius Lärbok i kemien från 1800talet. Hur hittade du hans arbete om kroppsväts­korna?

– Jag tycker att det är ganska trevligt att ha en röd tråd genom boken som knyter an till ett större historiskt perspektiv. Jag hade sådan tokig tur att jag hittade originalut­gåvan för bara några hundralapp­ar på en bokloppis. Det sista bandet är väldigt mycket humanfysio­logi. Därför blev det Berzelius. Han är ju ändå en av de kanske viktigaste svenska vetenskaps­männen genom tiderna. Visst, han gjorde en enorm insats som kemist, men jag tycker att det är nästan är ännu viktigare att han i princip skapade den vetenskapl­iga litteratur­en och startade den moderna vetenskape­n. Han var sekreterar­e för Kungliga Vetenskaps­akademien, och i princip alla kemister i Europa skrev till honom när de gjort en upptäckt. På så sätt förde han protokoll över vad folk gjorde. Han publicerad­e en gång per år vad som hade hänt under det föregående året, och då blev alla uppdaterad­e.

4 | Var det svårt att hitta källor och forskning om ämnet?

– Svårt var det inte. Det är lite tunnare än inom mycket annat, men man hittar ju om man börjar gräva. Det är väldigt kul när man springer på de här vetenskapl­iga artiklarna som är jättemärkl­iga. När någon ska undersöka någonting med kroppen, öronvax eller vad det kan vara, och det är socialt jobbigt. Ändå blir det den här torra vetenskapl­iga artikeln som berättar precis i detalj hur undersökan­det gått till. Vi forskare, vi kan fullständi­gt kliva ur en social roll och bara vara forskare. Men när man kommer till de här artiklarna sitter man ändå och fnissar lite. Hur kan de vara så seriösa?

5| Vad vill du att läsaren ska få med sig?

– Jag vill väcka en fascinatio­n för kroppen. Och så ska det vara underhålla­nde. Om människor börjar prata, säga ”Vet du vad!”, då pratar vi ju om kemi. Det vill jag.

https://chandra.si.edu/photo/2020/sonify/

Lyssna på Vintergata­n

Här kan du uppleva bilder från olika delar av vår galax i form av musik, som bygger på att fenomen i bilderna har översatts och tolkats som ljud.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden