Forskning & Framsteg

Mörka moln – så funkar det

-

F&F 8/2020

Jag läste läsarfråga­n Varför är mörka moln så mörka? Svaret som gavs skulle nog vinna på en viss kompletter­ing. I svaret anges att vattendrop­parna i molnen reflektera­r ljus, och att dropparnas storlek har betydelse. Detta stämmer ju, men ett mer komplett svar tarvas för att förklara det mest avgörande skälet till att molnen ser olika mörka ut.

I ett ljusflöde mot ett moln kommer ljuset att spridas åt alla håll – en del reflektera­s i olika riktningar och en del tränger längre in och sprids vidare. En del kommer även att absorberas helt. Ju större molnet är desto mindre ljus kommer ut på andra sidan, skuggsidan. För små moln kommer mycket ljus ut på skuggsidan, varför de ser vita ut, oavsett om man ser den solupplyst­a sidan eller skuggsidan.

En typisk sommardag med cumulusmol­n, som inte är så stora, ser man kanter som är vita antingen för att solljuset reflektera­s eller lyser igenom den tunnare kanten. Skuggsidan, dvs. undersidan (eller baksidan) är dock grå, och mörkare grå om molnet är stort, t.ex. cumulonimb­us (åskmoln). Sådana moln har en riktigt mörk undersida (om inte solen står lågt och kan belysa underifrån). Moln kan även skugga varandra så att de ser mörka ut.

Bilden som illustrera­de frågan ser ut att vara tagen på mäktiga regnmoln som täcker större delen av himlen, varför väldigt lite ljus tränger igenom. Eftersom hela himlen är täckt syns inte heller så mycket solupplyst­a kanter.

Med andra ord är det korta svaret på frågan: Mörka moln är så mörka för att de är så stora att väldigt lite ljus tränger igenom, och kanske även för att de skuggas av andra moln.

/Tomas Skoglund

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden