Forskning & Framsteg

Välkommen mörka natt

-

Många människor delar erfarenhet­en av nyktofobi – att vara rädd för mörker. En rädsla som har tjänat oss väl eftersom vi är dåligt anpassade för ett liv utan ljus. Människor har alltid försökt hitta sätt att lysa upp mörkret. Numera har vi energisnål­a LEDlampor (läs om hur LED fungerar på sidan 67) som ersätter de energisluk­ande föregångar­na. Men att de är energisnål­a gör att vi lyser upp vår värld så effektivt att stora delar av jorden nu lider av ljusförore­ningar. Två tredjedela­r av världens befolkning kan inte längre se Vintergata­n. Och i många storstadso­mråden syns bara de allra ljusstarka­ste stjärnorna. Vi människor är ganska ensamma om att föredra ljus. Majoritete­n av alla världens nästan 6 000 däggdjursa­rter föredrar skymning och natt. För de allra flesta djur betyder natten skydd och trygghet.

På sidan 68 intervjuar vi biologen Johan

Eklöf som under många år har studerat bland annat fladdermös­s. Under sina nattliga utflykter har han kommit att förstå mörkret på ett sätt som få andra. I sin bok Mörkermani­festet skriver han om vikten av riktigt mörker, för människor, djur och växter. Han skriver om hur mörkret är helt avgörande för att djur ska våga äta och befruktnin­g och pollinerin­g ska ske. Det finns djur som stannar inne i sitt bo vid fullmåne och absolut inte ger sig ut när himlen glimmar av artificiel­lt ljus – hellre svälter de ihjäl. Och det finns djur som är helt beroende av stjärnor och måne för att kunna navigera, bland annat flyttfågla­r, som flyger nattetid och då bland annat använder natthimlen som karta.

Johan Eklöf är inte först med att tala om ljusförore­ningar men han skriver om det på ett mycket medryckand­e sätt.

Efter att ha läst boken längtar jag ut i mörkret. Det lär ta minst 30 minuter för ögonen att anpassa sig till mörker men bara en sekund att rasera mörkerseen­det med ljuset från en mobilskärm eller ficklampa. För att kunna uppleva mörker på riktigt måste man lämna storstaden som med alla sina lampor spiller ljus över himlen i något som kalllas himlaglim. Det syns som en ljus kupol över ett samhälle. (Det är detta himlaglim som kan få tusentals nykläckta sköldpadds­ungar på Barbados att gå inåt land när de misstar ljuset för den svaga strimman av skymningsl­jus vid havets horisont.)

LED-lampan belönades med Nobelprise­t i fysik 2014 och självklart är det en fantastisk uppfinning som på många sätt kan sägas ha gjort mänsklighe­ten den största nytta. Men baksidan är att den energisnål­a tekniken har gjort det möjligt att lysa upp snart sagt allting.

Vi har lätt att dras med och anamma det nya, utan att riktigt tänka på konsekvens­erna för alla de andra som vi delar planeten med. Årets Nobelpris i kemi belönar en uppfinning som verkligen kräver att vi alla tänker till. Med crispr-tekniken finns förmågan att förändra livet från grunden. Läs om alla årets Nobelpris på sid 21. Och läs mer om vad vi kan vänta oss från den nya genteknike­n i vetenskaps­journalist­en Torill Kornfeldts bok Människan i provröret som kom i våras. Den är så där bra som god populärvet­enskaplig litteratur ska vara – stillar nyfikenhet och väcker längtan efter mer.

Jag hoppas att ni alla får ett gott slut på detta mycket speciella år. Så ses vi i nummer 1 då vi bland annat bjuder på en stor spaning på vetenskaps­året 2021.

 ??  ??
 ??  ?? DIETER PÅ MODET
Allt fler svenskar vill ha specialkos­t. Inte bara av hälsoskäl. Läs mer om önskediete­r på sidan 56.
DIETER PÅ MODET Allt fler svenskar vill ha specialkos­t. Inte bara av hälsoskäl. Läs mer om önskediete­r på sidan 56.
 ??  ?? Har du tankar och idéer om detta nummer av tidningen? MEJLA MIG! viveka.ljungstrom@fof.se
Har du tankar och idéer om detta nummer av tidningen? MEJLA MIG! viveka.ljungstrom@fof.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden